Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü Mart 2020’den bu yana 20 ay geride geldi. Dünyanın bir numaralı gündemi haline gelen ölümcül salgında Türkiye temmuz ayına kadar kapanma ve tam kapanma tedbirlerini devreye sokarken aşının ulaşılabilir olmasının ardından tam normalleşme süreci başladı.

Bir iyi, bir kötü haber…

Salgınla mücadelede günlük vaka sayılarının 20’nin altına düştüğü Düzce’de 1 Temmuz’da başlayan yeni süreçte tedbirsizlik, denetimsizlik ve aşılamadaki düşüklük vaka patlamasına neden oldu. Günlük vaka 15 katına kadar çıkarak 300’ü geçti. Uzunca bir süre ülkede en yoğun vaka görülen kentler sıralamasında başlarda yer alan Düzce’de 1 ay önce başlayan düşüş inişli çıkışlı bir grafik ortaya koysa da sevindiren gelişmeler yaşanmaya başladı.

Vaka sayısı düşüyor

9 Aralık itibariyle salgınla mücadelede Düzce’den bir iyi bir kötü haber geldi. Yarı yarıya düşen vaka sayıları günlük 150 bandına kadar geriledi. 9 Aralık günü 157 kişiye uygulanan PCR testi pozitif çıktı. Son tespit edilenlerle birlikte Düzce’de salgına yakalananların toplam sayısı 69 bin 618’e ulaştı. Hastanelerin pandemi acili ve pandemi servisindeki yoğunluk da azaldı. Düşüşün sürdürülmesi halinde bunun yakın gelecekte vefat ve yoğun bakım sayılarına yansımasına dair umutlar güçlendi.

10 günde 10 ölüm

Öte yandan kurallara uymamanın bedelini ağır ödeyen Düzce’de son 10 günde 10 kişi daha salgına yenildi. Düzce’de başından bu yana COVİD-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 288’e ulaştı. Hâlihazırda hastalığı ağır geçiren 30 vatandaş pandemi yoğun bakımında yaşam savaşı verirken bunlardan tedaviye cevap vermeyen 16’sı entübe edildi. An itibariyle 83’ü hastanelerde olmak üzere evlerinde karantina süreçleri devam edenlerle birlikte 2 bin 312 kişinin tedavi süreçleri devam ediyor.

Tedbirsizliğin faturası 104 can

Düzce sokaklarında maskesiz kural tanımazlar dolaşmaya devam ederken tam normalleşmenin başladığı 1 Temmuz’dan bu yana tedbirsizliğin bedeli 104 can oldu. Bu acı tablo başta maske, mesafe ve temizlik ile aşı olmak üzere salgın tedbirlerinin hem kişisel hem de toplumsal sağlık için arz ettiği hayati öneminin altını bir kez daha çizdi.

Aşılama çok yavaş ilerliyor

Öte yandan salgına karşı en önemli silah aşılamayken yerinde sayan Düzce, en az iki doz aşı olan 18 yaş ve üzeri nüfusta halihazırda yüzde 74.4 aşılama oranında kaldı. Günlük yapılan doz sayısı da vatandaşların ilgisizliği nedeniyle 100’e kadar düşerken dibi gördü. Ülke genelinde 3 ve 4. doz aşı çalışmaları başlamışken Düzce, aşıda da sınıfta kaldı. Mavi kategoriye ulaşması için mevcut hızla en az 2 hafta gereken Düzce’de vatandaşların salgının kökünün kazınabilmesi için aşıya omuz vermesi gerekiyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN