Moderatörlüğünü Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in yaptığı programa; Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Milletvekili ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, il protokol üyeleri ve davetli konuklar katıldı. Düzce Valisi Cevdet Atay’ın eşi Elçin Atay’ın da katılım gösterdiği programda, Düzce siyaset, bürokrasi, STK ve iş dünyasının önde gelen başarılı kadın yöneticileri geleceğin güçlü kadınlarının izlemesi gereken yollara dair önemli ipuçları verdi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panel, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın tanıtım videosunun izlenmesi ile devam etti.

Küçük: Ana hedef kadınların toplumda daha etkin hale gelmesini sağlamak

Panelin açılış konuşmasını yapan ev sahibi Düzce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu 2007 yılında TOB Başkanımız Sayın Rıfat Hisarcıoğlu öncülüğünde Türk Kadınının ekonomiye etkin katılımı ve ekonomik konularda rol model olması amacıyla kurulmuştur. 81 ilde yedi bin üyesiyle ülkemizin en geniş Kadın Girişimci ağıdır. TOBB Düzce Kadın Girişimciler Kurulu’nun ana hedefi kadının toplum içerisinde daha etkin bir hale gelmesini sağlamaktır. Çünkü kadının olduğu her yerde başarı vardır. Kadın girişimcilere her türlü desteği sağlayan ve cesaretlendiren Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Tuncay Şahin’e şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Şahin: Kadınların her zaman destekçisiyiz

Ardından kürsüye gelen Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, “Odamız yönetiminin kadınlara verdiği değerin ve iş dünyasında kadının rolünün ne kadar önemli olduğunun anlaşılabilmesi için böyle bir organizasyonun düzenlenmesini uygun gördük. Şunu belirtmek isterim ki her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Bu laf klişe bir laf değil, gerçeğin ta kendisidir. Günümüzde en önemli ve başarılı şirketlerin başındakiler genelde kadınlardır. Odamızdan bahsedersek, odamızın en önemli görevleri kadınlara emanet edilmiştir. Bir önce ve şu anki Genel Sekreterimiz kadındır. Odamızdaki personellerimizin yarısı kadındır. Kadınlarımızın iş dünyasına kattığı sinerjiyi, vizyonu ve yönetim becerilerini çok takdir ediyoruz ve her zaman destek olacağımızı belirtmek isterim.” diyerek kadın girişimciliğinin desteklenmesine yönelik çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.

Vali Atay: Kadın demek emek, sevgi ve fedakârlık demektir

Hayatın her alanında sevgiyi, fedakârlığı, üretkenliği ve sağlıklı bir toplumun temel taşlarının kadınlar olduğunu belirterek sözlerine başlayan Düzce Valisi Cevdet Atay ise, “Onların hak ettikleri konuma gelmeleri geleceğe güvenle bakmaları sonsuz sevgi ve hoşgörüyle yetiştirdikleri nesillerin mutluluğunun ve başarılarının ilk şartıdır. Kadın toplumun yarısıdır. Kadın demek emek, sevgi ve fedakârlık demektir. Kadınlar toplumu ileri seviyelere taşıyan sosyal dinamiğin temel kaynağı annelik rolüyle de yeni nesillere şekil verendir. Bu nedenle kadınlara yapılan yatırım geleceğe yapılan kuşkusuz en büyük yatırımdır. Günümüzde artık Türk Kadını sosyal hayatın içinde daha azla yer alarak bilim kadınları, hukukçu, sanatçı, siyasetçi, doktor, öğretmen, kaymakam olmaktadır. Düzce olarak da kadınların istihdamında ve eğitimden yardımlaşma ve dayanışmasında önemli faaliyetler yürütüyoruz.” dedi.

İçler acısı durumdaki 160 işyeri kadın girişimciliğinin merkezi olacak

Büyük bir önem vererek yakından takip ettiği Düzce Kadın Emeği Merkezi Projesi’ni anlatan Vali Atay,  “Ben burada Düzce Kadın Emeği merkezi hakkında kısaca bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Bizim İl Özel İdareye ait olan kalıcı iş merkezlerimiz var. Düzce’ deki vatandaşlarımız bilir burada 150-160 tane iş yeri söz konusuydu. Bunların önceki hallerini gördük gerçekten içler açısı bir durumdaydı. Sağ olsunlar arkadaşlarımızla el ele vererek bu iş yerlerini belli bir aşamaya getirdik. Burada Üniversitemiz, Ticaret odamız, Belediyemiz, İl özel idaremiz ve Sayın Milletvekilimiz hep beraber bir bütün olarak bu şehrin kadınlarına neler yapabileceğimizi üretim hayatına nasıl katabileceğimizi bu dezavantajlı kadınlarımız yönelik nasıl bir çalışma yapabileceğimizi birçok kere oturduk konuştuk. Önce fiziki anlamda dükkânları belirli bir seviyeye getirdik.  Kadın Kooperatiflerimiz ilimizde 11 adet kadın kooperatifleri kuruldu. Kooperatif ve derneklerle yetinmeyip girişimci olup başvuranların ayrı bir değerlendirmesini yaptık ve yolumuza devam ediyoruz. Yaklaşık üç hafta içerisinde Allah nasip ederse hep birlikte açacağız. Burada kadınlar sabahları evlerinden iş yerlerine giderken güvenli bir şekilde servislerle gidecekler, akşamları da aynı şekilde evlerine gitme imkânlarına sahip olacak.” dedi.

Çocuklu annelere anaokulu desteği

Merkezde ayrıca anaokulu ve çocuk parkıyla çocuklu annelerin de düşünüldüğünü belirten Atay, “Bu kadınlarımız ben birçok aile ziyaretlerinde karşılaşıyorum hanımlar biz çalışmak istiyoruz ama çocuklarımızı bırakacak bir yerimiz yok dediler bunlara yönelik bir okul planladık. Bu binanın içerisinde anaokulu ve çocuk oyun parkı da planladık.  Burada Üniversite ve Halk eğitim ve Milli Eğitim Müdürlüğü de destek oldu.  Bu arkadaşlarımız iş yerlerini açtıktan sonrada eğitimlerine devam edecekler. Yani dolayısıyla burada kadınlarımız hem sosyal hem de psikolojik açıdan destek almış olacaklar hem de aynı zamanda üretime katkı sağlayıp evlerine hayatlarına kendilerine katkı sağlayıp etraflarına bir değer atfetmiş olacaklar.  Bu çok önemli bir şeydi, buradan tüm emeği geçen arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Başkanımız dedi ki her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır, doğrudur. Ben de diyorum ki her başarılı kadının arkasında da kayınvalide vardır. Bu organizasyonu gerçekleştiren Ticaret Odası Başkanımıza ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Allah razı olsun hepinizden.” dedi. 

Keşir: Kadın istihdamını artırmaya yönelik projeler hayata geçirdik

Açılış konuşmaları ve onur ödülü takdiminin ardından programın panel bölümüne geçildi. İlk panelist olan Düzce Milletvekili ve AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, “Kadınların Karar Alma Mekanizması” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamanın önemine vurgu yapan Keşir, kadın istihdamını artırmaya yönelik hayata geçirdikleri projeler hakkında bilgiler paylaştı. Son olarak liseyi yarıda bırakmak zorunda kalan 20 bin kadın için eğitim seferberliği başlattıklarını söyleyen Keşir, bu konuda istikrarlı ve sürdürülebilir olmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Rektör Çakar’dan “cesaret, kararlılık ve azim” vurgusu

Programda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kadınlar olarak farklı rollere sahip olduklarını, önyargılar, geleneksel değerler ve günlük yaşamdan kaynaklı engeller sebebiyle kadınların türlü zorluklarından geçtiğini belirtti. İki yıl önce yayımladıkları “Güçlü Kadınlar” kitabından da söz eden Rektör Çakar, kitapla kadınların içindeki potansiyeli keşfetmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Bazı anahtar kavramlardan da bahseden Prof. Dr. Çakar, cesaret, kararlılık ve azmin, başarılı ve güçlü olmada kadınların ihtiyaç duyacağı duygular olduğunu vurguladı. Düzce Üniversitesi’nin daha fazla gelişmesi için çaba gösterdiklerini söyleyen Rektör Çakar, Düzce Üniversitesi’nin dünyada sanayi geliri kategorisinde ilk 100’de olduğunu da sözlerine ekledi.

Kurucu Rektör’den “Yenil Nesil Kadınlar: Rağmen Kadınlar” sunumu

Panelde; Düzce İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal, zorluklara göğüs germe ve azimli olma konusu üzerinde dururken, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, sinevizyonla desteklediği “Yenil Nesil Kadınlar: Rağmen Kadınlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Kadınların başarı hikayelerinden örnekler veren Şerifoğlu, yeni nesil geleceğin güçlü kadınları ile başka bir dünyanın mümkün olacağı mesajını verdi.

Güçlü, başarılı ve cesaretli kadınlardan tavsiyeler

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu arıcılık alanında kadınlara verdikleri eğitimler ile onların yaşamlarına dokunan hikayeleri paylaşırken, Çevre ve Şehircilik Müdürü Nurhan Kartal başarı hikayesinden söz etti. İl Ticaret Müdürü Çiğdem Acar, kadın kooperatifleri hakkında bilgiler aktarırken, TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk ise bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Düzce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Serap Küçük, Kurul olarak gerçekleştirmeyi planladıkları hedefleri anlatırken, Düzce Belediyesi Meclis Üyesi ve Anlaş Anadolu Lastik A.Ş. Şube Müdürü Leyla Ağan görev aldığı kurumun kadınlara verdiği önemin üzerinde durdu. Son olarak Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Ulviye Dikmen ise adalet, özgürlük ve eşitlik temelinde kadınların mücadelesinden söz ederek hayata geçirdikleri Dağ Çilesi projesi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Öney ve Bucurgat’a onur ödülü

Öte yandan törende onur ödülü takdimi de yapıldı. Eğitime olan katkılarından dolayı Şükran Öney Şenkardeşler, ödülünü Düzce Valisi Cevdet Atay ve eşi Elçin Atay’ın elinden aldı. Düzce’nin denilince ilk akla gelen Servet Kolonyaları markasının kurucusu merhum Servet Bucurgat’ın eşi Nurten Bucurgat rahatsızlığı dolayısıyla onur ödülü alacağı programa katılamadı.

Kendi alanlarında farklı başarılara imza atan ikinci oturumun panelistleri de tecrübelerini ve kadın girişimciliğinin önemini anlatarak kadınların isterse başaramayacağı hiçbir şey olmadığının altını çizdi.

Program hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.