Geçtiğimiz hafta sonundan itibaren devam eden ve pazartesi günü kuvvetini arttıran kuvvetli sağanak yağış, Düzce’de sel ve su taşkınlarına yol açmıştı. Derelerin taşması ile birlikte Beyköy’de köy yolları sel suları ile birlikte uçarken, Düzce’nin içme suyunu karşılayan Uğur Suyunun üzerinde bulunan regülatörde büyük çaplı hasar meydana geldi.

Düzce Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri, selin yol açtığı tahribatı ortadan kaldırmak için Beyköy Beldesi’nde çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.  Özellikle Düzce Belediyesi ekiplerinin dün sabah saatlerinden itibaren yedek içme suyu hattı oluşturmak ve kente yeniden su vermek için, hummalı bir şekilde çalışıyor. Yapılan çalışmalar neticesinde Düzce’ye gece saatlerinden itibaren yeniden su verilmesi planlanıyor.

Konu ile ilgili Öncü Haber’e açıklamalarda bulunan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü,  “Şiddetli yağıştan dolayı kentin su ihtiyacını karşılayan regülatörün hasar görmesi üzerine B planını devreye aldık.  Belediyenin tüm ekiplerinin kırmızı kod verilmesinin ardından uyumadan gece gündüz sahadaydı.  Kentin şu an suyunu verebilmek için B planı tasarladık. Uğur suyunun bulunduğu bölgede yeni bir su alma ünitesi oluşturuyoruz. Bu su alma ünitesinin regülatör kısmını bitirmek üzereyiz. Son 48 saatte regülatör alanının hazırlanması, regülatörlerin yapılması ve su alma yapısına konulacak olan pompa sisteminin oluşturulması çalışmalarını yaptık” dedi.

"Büyük bir sıkıntı olmazsa su verebileceğiz"

Yeni regülatör çalışmalarına vakit kaybetmeden başladıklarının altını çizen Başkan Özlü, “2 bin 500 metreküp saat çalışabilecek yeni pompalar ve bağlantıların siparişini verdik. Şu an en son noktaya geldik. Su alma noktasından sağlam olan su şebekemize bağlantımızı yapacağız. Akabinde de oluşturduğumuz su alma yapımıza suyu doldurup Allah’ın izniyle kente bu akşam suyu vereceğiz” ifadelerinde bulundu.

“Yeni regülatör yedek olacak”

“30-40 günlük süreç içinde kentin su ihtiyacını karşılamak için yaptığımız bir sistem. Suyu tutabilmek için 3 havuz oluşturduk. Doğal afetlerde İçme suyu zarar görmemesi için bu regülatörleri yaptık. SEDAŞ ile de elektrik için görüşüyoruz.” diyen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için bu planı devreye aldık. Selde tahrip olan 4 kilometrelik şebekenin yapımına gireceğiz. Bu onarım da yapıldığında ana regülatörden kentin su ihtiyacını eskiden olduğu gibi karşılayacağız.” ifadelerinde bulundu.

“Yol yapımına destek veriyoruz”

Öte yandan Beyköy yolunun bazı bölgelerinin sel sularına karışmasının ardından yol çalışmalarına Düzce Belediyesi’nin de destek verdiğini kaydeden Özlü, “Yolun yapımına destek veriyoruz. İl Özel İdaresi, DSİ ve belediyenin işbirliğiyle ilk etapta yolun yapılması gerekiyor. Yol bittikten sonra biz izale hattının yapımına başlayacağız. Suyun çekilmesi beklendi. Şu anda tüm iş makineleri Uğur Suyu’nun içinde yol yapımı için çalışıyor.” diye konuştu.

Kaltu: “Ekiplerimiz 24 saattir durmaksızın çalışıyor”

Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın çalışmaların devam ettiği Beyköy Beldesinde sorularını yanıtlayan Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Okan Kaltu ise, Düzce’ye en kısa zamanda su verebilmek için B planını devreye soktuklarını kaydederek, şu ifadelere yer verdi:

“Selin olduğu gece regülatörden gelen su hattımız yolun çökmesinden dolayı uçtu. Aşağı-yukarı 1500 kilometre geride bir 600 metre bir 400 metre 2 tane hattımız şu anda derenin içinde. Hemen akabinde Belediye Başkanımız Faruk ÖZLÜ ile yaptığımız toplantıda konumuz ‘ilk önce yolu mu yapalım yoksa B planı olarak buraya yeni bir hat mı çekilim’ oldu. En kısa sürede yapacağımız için B planını gerçekleştirmeye karar verdik. Buraya hemen yeni bir su toplama havzası yapıldı. Dün sabah saat dokuzdan beri bütün ekiplerimiz 24 saat hiç durmadan çalışıyor. Bu akşam gece yarısı da olsa suyu vermek için mücadele ediyoruz ki verilecek. Biz orada dereyi ayırdık. Derenin bir ucu açılacak, oradan suyu alacağız, dinlendire dinlendire oradan bizim sağlam olan hattımıza gelecek. Buradan da arıtma tesisine geçecek, arıtma tesisinde arıtılır şehre verilecek bu gece itibariyle.”

“Gece saatlerinden itibaren Düzce’ye su vereceğiz”

Düzce’ye en geç gece saatlerinden itibaren su vereceklerini kaydeden Kaltu, ““Dün sabah toplantıdan çıktık, 09.30 gibi buraya geldik ve hiç durmadan çalışma devam ediyor. Şimdi pompalar geliyor onların monte edecek kanaldaki arkadaşlarımız. Elektrik için de Bakan Bey; SEDAŞ‘ın yetkilileriyle görüştü. SEDAŞ gelip trafolarını kuracak. Elektrik ile su arıtmaya basılacak arıtmadan arıtılıp şehir şebekesine verilmiş olacak. Bu gece 12 den sonra Allah izin vermiş olursa çeşmelere su gelecektir.  Sular bu havuzlardan gelecek, buradan çökerte-  çökerte dinlenecek ve arıtmaya gidecek.  Regülatörlerimiz aynı çalışıyor, biz buradan su bantlarını takıyoruz buradan arıtmaya gidiyor. Esas işlem arıtmada yapılıyor. Önemli olan buradaki suyu arıtmaya getirmek. Uçan hattımızı biz yine yaptık. Buradan arıtmaya borularımızla taşıyacağız, arıtmada arıtıldıktan sonra zaten şehir merkezine veriliyor. Arıtmamızda bir sıkıntı yok, su alma havzamızda, regülatörümüzde ve regülatörden gelen hatta sıkıntı vardı. Onları düzelttik şimdi buradan arıtmaya veriyoruz. Bugün itibariyle buraya 70 metrelik boru döşemesi yapılacak bu bölgede ana hattımız sağlam olduğu için zamanında yere daha yakın yapılmış. Normalde 4 kilometrelik bir bölümü yapacağız ama biraz uzun süreceği için. Ana hattımızdan geçen yolu yapacağız. DSİ, özel idare onlarla beraber yapacağız. Onların genel müdürü de geldi onlarla beraber yani ortak bir girişimle bu projeyi yapacağız. Hemde ikinci etapta, acil bir şekilde diğer regülatör projesini de yapacağız.  DSİ genel müdürünün yaptığı ziyarette burada ki işlemlerin daha da hızlandırılması gerektiği ortaya çıktı. Genel müdürümüzde bu konuda bakanla görüştü. DSİ İl Müdürümüze de talimatlar verildi. Hem dere yatağının temizlenmesi hem yeni hatların yapılması hem de yeni regülatörlerin yapılması konusunda emirler verildi. Belki nu uzayacak bir iş bu sayede kısaldı. Her şerde bir hayır var.” açıklamalarında bulundu.