Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz,  fındıktaki en büyük zararlılardan birinin Amerikan Beyaz Kelebeği olduğuna dikkat çekerek, zararlı ile ilgili bugünlerde de mücadele edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Fındık sektöründeki kuruluşların Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin koordinasyonunda üreticilere bahçeye çekip verim ve kaliteyi arttırmalarını sağlamak için başlatılan Bahçeye Gel Kampanyası’na destek vererek açıklama yapan Prof. Dr. Öztemiz, zararlının yüzde 70-80 nem ve 22-25 sıcaklık derecesinde hızlı geliştiğine dikkat çekerek, her bahçede çaprazlama olarak 10 ocağın sayılarak tespit yapılması gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Öztemiz şunları söyledi:

“Yaprakları sadece ana damar kalacak şekilde yiyerek bitki gelişimine verdikleri zarar ile ürün kaybına neden olurlar. Zararlı ile mücadele için popülasyonu takip edilmelidir. Bunun seviyesini belirlemek için ağaç üzerindeki tırtıl kolonilerini saymak en iyi yöntemlerden birisidir. Koloniler ilk döl için Haziran, ikinci için ise Ağustos ayı ortalarında saymak lazımdır. Bunun için dalların uçlarına bakılması yeterlidir. Zararlı ekonomik zarar eşiğinin üzerinde ise mücadeleye karar verilmelidir. Haziran ve Ağustos aylarında zararlı ile bulaşık ağaçlar üzerinde ağ içinde bulunan larva kümelerinin kesilip yakılmak suretiyle imha edilmelidir.”

Zararlılarla mücadelede öncelikle kültürel, mekaniksel, fiziksel ve biyolojik mücadele yöntemleri uygulanmasını öneren Prof. Dr. Öztemiz, “Popülasyon yüksek ve etki yeterli gelmezse çevre dostu pestisitler kullanılabilir. Çevreye ve faydalı böceklere en az zararı olan tarım ilaçları tercih edilmelidir” dedi.

Kültürel önlemlerin önemli ve en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulayan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öztemiz, “Bunun için de yöreye uygun dayanıklı fındık çeşitleri araştırılmalı ve tercih edilmelidir. Karışık çeşit fındık dikiminden mutlaka kaçınılmalıdır” diyerek  açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Amerikan Beyaz Kelebeği mücadelesine yönelik uygulama hataları tespit ettik. Mücadelede, çevreye en az zararı olan yöntemlere öncelik vermeliyiz. Uygun olan tüm mücadele yöntemlerini bir arada kullanmalı, yani entegre mücadele uygulamalıyız. Çevreye ve faydalı böceklere en az zararı olan tarım ilaçları seçilmeli ve uygun doz ve zamanda kullanılmalıdır.”