Son 1 haftadır zorlu kış şartlarının yaşandığı Düzce’de, kar üzerinde gidebilen paletli ambulanslar, olumsuz hava koşullarında hastaneye gitmekte güçlük çeken vatandaşlara yardım için yollara düşüyor.

İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi bünyesinde 7 gün 24 saat esasıyla görev yapan sağlık ekipleri, 112 Acil Servis Hattı'na gelen acil ihbarlar üzerine harekete geçiyor.

Paletli ambulans desteğiyle Düzce’nin yüksek kesimlerinde yer yer 2 metreyi bulan karlı yollarda vakalara ulaşma çabası gösteren sağlıkçılar, karın geçit vermediği yollarda ise yürümek zorunda kalıyor. Kimi zaman bellerine kadar kara saplanan sağlık ekipleri, zorlu kış şartları ve dondurucu soğuklara rağmen canları pahasına hayat kurtarmanın uğraşını veriyor.

Gönülleri fethediyorlar

Son olarak kar nedeniyle ambulansın giremediği Gümüşova’ya bağlı bir köyde 79 yaşındaki hastayı araca kadar sırtında taşıyan sağlık ekibi gönülleri fethetti.

Bölgede etkili olan kardan dolayı köy yolunun ulaşıma kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülemeyen 79 yaşındaki hastanın yakınları, 112 Acil Servis ekiplerini arayarak yardım istedi.

Olumsuz hava koşullarına rağmen yola çıkan sağlık ekipleri, güçlükle ulaştıkları Yıldıztepe Köyü’nde ambulansa kadar hastayı sırtta taşıyarak büyük özveri ile vazifelerini yerine getirdi.

Karlı yollar onları durduramıyor

Yine geçtiğimiz günlerde Yığılca’nın Hacılar Köyü’nde düşme sonucu kafa travması şüphesi olan vatandaş için yakınları 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım istedi. İhbar üzerine Yığılca 1 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda hazırda bekletilen paletli ambulans yaklaşık 1 saat süren karlı yollarla mücadelenin sonunda köye ulaştı. Olay yerinde ilk müdahalesini yapılan yaralı, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

13 yaşındaki hasta çocuk için seferber oldular

112 Acil sağlık ekipleri, Yığılca Orhangazi Yatılı Ortaokulu’nda öğrenci olan 13 yaşındaki M.Z. için de zamanla yarıştı. Yüksek ateş şikâyetiyle yapılan yardım çağrısının ardından harekete geçen sağlık ekipleri, karla kaplı yolları paletli ambulansla aştı ve hasta çocuk okuldan alınarak hastaneye götürüldü.

 “Yardım çağrımıza kayıtsız kalmıyorlar”

Düzce’nin dört bir yanında etkili olan kar ve buzlanmaya rağmen yolları aşarak yardıma koşan sağlık ekiplerine bol bol dua eden hasta ve hasta yakınları ise “Sağ olsunlar yardım çağrımıza kayıtsız kalmayarak karlı yolları aşıp geliyorlar. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyoruz.” dedi.