İYİ Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi Erdoğan Kefeli, kendisinin de üyesi olduğu denetim komisyonu tarafından hazırlanan belediyenin mali durumunun mercek altına alındığı rapor üzerinden geçtiğimiz çarşamba günü yaptığı yazılı açıklamayla Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve yönetimini eleştirmişti.

‘Şirketlerin kar mı zarar mı ettiğini açıklayın! Sosyal tesislerden ve ihaleyle verilen yerlerden neden kira almadığınızı açıklayın!” çağrısı yapan Kefeli ayrıca kira bedelini alamadığı yerlerin bile elektrik faturasını ödediği kayıtlara geçen belediyenin toplam kira alacağının 19 milyona dayandığını açıklamıştı. Kefeli, şirket yönetimlerine eş-dostun getirilmesini de eleştirerek “Şirketleri yönetemiyorsanız kapatın.” tavsiyesinde bulunmuştu.

‘2021’de 17 milyon 850 bin TL araç kirası’

Meclis Üyesi Kefeli, İYİ Parti adına Düzce Belediyesi’nin 2021 yılı denetimine ilişkin sonuçları ile tespit etmiş olduğu bulguları kamuoyu ile paylaşmaya devam etti. Belediye tarafından ödenen yüksek kira bedellerine değinen Kefeli, "Denetim komisyonumuza iletilen bilgi ve belgeler üzerinde yaptığımız incelemelerde, Düzce Belediye Başkanlığı’nın 2021 yılı içerisinde şoför ve yakıt hariç sadece araç kirası için ödediği miktarın 9 milyon 769 bin 115 TL olduğunu, ayrıca 2021 yılı içerisinde iş makinesi kirası içinde 8 milyon 81 bin 687 TL ödendiğini gördük. Buna bedele Ulaşım A.Ş.'nin yeni ulaşım projesinde minibüslere ödediği 'garanti ücretler' ve ' yakıt destekleri' dâhil değildir.” diyerek Düzce Belediyesi’nin toplamda şoför ve yakıt hariç 2021 yılı içerisinde ödediği araç kira bedeli 17 milyon 850 bin TL olduğunu belirtti.

‘Günlük 68 bin lira yerine 10 günde bir araç satın alınır’

Düzce Belediyesi’nin her bir mesai günü için 68 bin 393 TL araç kirası ödediğini belirten Kefeli, her 10 günde bir araç satın alınacak para ödenmesine karşılık belediyenin neden kiralama yoluna gittiğini şu sözlerle sorguladı:

“Bir diğer ifadeyle, sadece hafta sonlarını, cumartesi ve pazarları düşerek iş günü üzerinden baktığımızda, Düzce Belediyesi’nin kiraladığı araçlara günlük ödediği kira bedeli 68 bin 393 TL’dir. Miktarın büyüklüğüne baktığımızda ise Düzce Belediyesi her 10 günde bir araç alabilecek durumdayken, akaryakıtını ödeyip, şoförünü de biz temin ettiği araçları neden kiralama tercihini kullandığını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Yoksa Belediyi ve bağlı şirketlerin bilançoları araç almaya veya araç alımlarında kredi kullanmaya müsait olmayacak derecede kötü durumda mıdır ?” dedi.”

‘Düzce Belediyesi’nden açıklama bekliyoruz’

Kefeli, “Bu ödenen kira bedelleri havaya saçılan para gibidir. Şoför ve yakıt hariç üç yılda ödenen araç kira bedeli ile belediyenin ihtiyaç duyduğu hizmet aracı, temizlik aracı ve iş makinelerinin büyük bir bölümünü almak mümkünken şu an elimizde hiçbir şey olmadığını kamuoyu ile paylaşıyor, Düzce Belediyesinden de bu konuda açıklama bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Olabilecek en kısa sürede kiralama uygulamasına son verilerek, ödenen kira bedelleri ile belediyenin araç ve iş makinesi ihtiyacı satın alınarak karşılanmalı” diyen Kefeli, belediyeye bağlı şirketlerde kullanılan araçlarla alakalı da Düzceliler’in bir an önce bilgilendirilmesi zaruriyetinin altını çizdi.