Omicron varyantıyla yayılımı hızlanan yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınındaki korkutucu durum 25-31 Aralık 2021 haftasına ait illere göre haftalık 100 bin kişiye düşen vaka haritasına yansıdı. Yurt genelinde yaşanan artıştan nasibini alan Düzce’de bir süredir devam eden düşüş eğilimi sona ererken, bir haftada vakalar yüzde 40’dan fazla arttı.

Düzce’de sağlık yönetimini başındaki isim İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 22 aydır devam eden salgın sürecindeki son dönemde artan vaka sayılarını ve Düzce’deki son durumu Öncü TV mikrofonuna değerlendirdi.

Hayati kurallar hala aynı: Maske, mesafe ve temizlik

Kısıtlamalarla geçen ayların ardından kontrollü normalleşme döneminde olduğumuzu hatırlatan Dr. Yılmaz, hayat kurtaran kurallara vurgu yaparak, “Daha önceki dönemlerde birkaç dalgayı iki yıl boyunca yaşadı. Belli bir süre kısıtlamalarla geçti. Şu anda kontrollü normalleşme ile devam ediyoruz. Şu anda herhangi bir kısıtlamamız yok. Vatandaşlardan tek isteğimiz maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları. Özellikle kapalı alanlardaki işlerimizi hemen bitirip sağlıklı alanlarımıza geri dönmemiz gerekiyor. Kapalı alanlarda da maske kuralına özellikle riayet etmemiz çok önemli.” dedi.

‘İstanbul’a yakınız, önümüzdeki günlerde artış sürecek’

Düzce’nin İstanbul’a yakın olması nedeniyle önümüzdeki dönemde de artışların devam edebileceği gerçeğini belirten Yılmaz, “Sayın Bakanımız en çok vaka görülen illeri açıkladı. Bizdeki artış çok cüzi görülmekle beraber önümüzdeki süreçlerde İstanbul’daki artışla beraber, ilimizin de İstanbul’a yakın olması dolayısıyla bizde de belli bir seviyede artış olacağını tahmin ediyorum. Ancak biz bir önceki dalgadan biraz daha geç düşerek çıkmamız hasebiyle belki biraz daha az etkileniriz diye ümit ediyoruz. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Süreci çok yakından takip ediyoruz. Biz bu süreci Düzce halkımızla, siz basın mensuplarıyla, STK’larla birlikte yürüttük. Yine aynı şekilde yürüteceğimize inanıyorum. Daha önce nasıl başardıysak bu dalgadan çok fazla etkilenmeden, kazanımlarımızı kaybetmeden devam edeceğimizi ümit ediyorum.” diyerek mücadele sürecinde toplumun tüm kesimlerinin destek olması gerektiğini kaydetti. 

‘Hastane ve yoğun bakım hastalarında hatırlatma dozu olanlar yok denecek kadar az’

Düzce’nin Türkiye ortalaması altında seyrettiği ve salgınla mücadelede en önemli silah olan aşılamaya da hastane verileri üzerinden dikkat çeken Dr. Yılmaz, “Aşı en önemli silahımız. Özellikle hatırlatma dozlarımız olmamız gerekiyor. 2. doz aşılamada yüzde 75’lerin üzerine çıktık. Mavi olduk ama tekrar bir hatırlatma dozumuz var. Hastanelerimizde ve yoğun bakım servislerimizde hatırlatma dozu olan hastalarımız yok denecek kadar az. O yüzden lütfen hatırlatma dozlarını da yaptıralım.” sözleriyle çağrı yaptı.

Aşıya yanaşmayanlara: En güçlü silahtan mahrum olmamamız lazım

Özellikle henüz 2 doz dahi aşı olmayan Düzce’nin 4’te 1’lik kesimine seslenen Yılmaz, “Birçok spekülasyon yapılıyor ancak devlet kaynaklarına itimat etmelerini söylüyorum. Elimizde istatiksel verilerimiz aşikar. Aşılarını tam yaptırmış vatandaşlarımızdan yoğun bakımda neredeyse yok diyebiliriz. Bu şartlarda aşının koruyuculuğu gözükmekte. Zaten tüm dünya bundan önce salgınları aşıyla aşmıştır. Elimizdeki en güçlü silahtan mahrum olmamamız lazım. Çünkü kimde nasıl seyredeceği belli değil. Hep oran konuşuyoruz ama başımıza geldiği zaman bu oran yüzde yüz oluyor.”  dedi.

‘Biz vatandaşımızın yanındayız, onlar da bize destek olacaktır’

Son olarak Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın ’Vakadaki artışa rağmen hastane yatışları aynı oranda artmıyor’ açıklamasının Düzce’de de paralellik gösterdiğini açıklayan Yılmaz sözlerini şöyle tamamladı:

“Aynı tablo bizde de geçerli. Vaka sayısındaki aynı oranla hastane yatışı ve yoğun bakım oranları artış değil. Ancak yine de bu hastalığı korunarak ve kendimiz sakınarak yenebiliriz. Bu hastalıktan sakınma ve korunma yollarına hep birlikte riayet etmemiz lazım. Bunu elbirliğiyle gerçekleştirirsek bu dalgadan da çıkabileceğimize inanıyorum. Biz sağlık çalışanları olarak her zaman vatandaşlarımızın yanındayız, birlikteyiz. Onlar da bize bu konuda destek olacaktır diye ümit ediyorum.”

HABER: Mehmet GÜNESEN