Düzce’de kış ayları kapıya dayanırken, hava kirliliği sorunu da giderek büyüyor. Özellikle aralık-şubat ayları arasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalite izleme istasyonları verilerine göre kırmızı yani alarm düzeyine ulaşan kirlilik halk sağlığını tehdit ediyor.

Her yıl aynı sorundan muzdarip olan Düzceliler, havası en kirli kente özel koruyucu tedbirler hayata geçirilmesini bekliyor. Özellikle ısınma amaçlı kömür kullanımının yaygın olması kirliliği tetiklerken, köylere yönelik imar çalışmalarının önü açılıp ilin tamamında doğalgaz kullanıma geçilmesi kalıcı çözümün ilk adımı olarak görülüyor.

Öte yandan havaların giderek soğuması ile birlikte kirliliğin katlanması Düzce’de yaşayan akciğer hastaları için daha da risk oluşturuyor.

Uzmanlar, KOAH tanısı konulan kişilerin zararlı toz ve gaz içeren ortamlardan, hava kirliliğinden uzak durması gerektiğine dikkati çekerken, Düzceli KOAH hastaları sadece kışın değil 365 gün şehri terk etmeyen kirlilikten olumsuz etkileniyor.

Düzce’nin çanak şeklindeki yapısına bağlı olarak hava sirkülasyonunun yetersiz kalması, artan sanayi yatırımları ve trafik yoğunluğu da hava kirliliği problemini içinden çıkılmaz bir hale getirirken, etkin mücadele için atılan adımların yetersizliği artık halkın tepkisini çekiyor.

Her yıl kış ayları öncesi hava kirliliği ile mücadele seferberliği uygulamaya konan Düzce’de ‘sanayi tesisleri mercek altında’, ‘kömür satışı yapılan işletmeler sıkı takipte’, ‘egzoz muayenesi yaptırılmayan araçlar otomatik olarak tespit ediliyor’ açıklamalarına karşılık bu büyük sorun aynı riskte devam ediyor.