Öncü Haber ekibi, mübarek Ramazan ayı öncesi gıda fiyatlarındaki son durumu sizler için derledi.

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı hurmadan, ramazan kolisine kadar alışverişe çıkacak vatandaşların fiyatını merak ettiği gıda ürünleri hakkında yerinde bilgiler aldık.

“Akla gelen ilk yiyecek hurma”

Ramazan’a sayılı gün kala vatandaşlar aktarlarda iftarlık hurma, kuru kayısı ve kuru incir almak için yoğunluk oluşturuyor.

Fiyatlarla ilgili bilgiler veren aktar çalışanı Hayri Tütüncü, 6-7 çeşit hurma ile vatandaşlara hizmet sunduklarını belirtti. Tütüncü, hurmalar arasındaki farkın lezzet ve yumuşaklık olduğunu ifade ederek, “Hurmalarımızı 6-7 çeşit olarak hizmete sunuyoruz. İran, Bağdat, Medine, Kudüs hurması. Bunlar tabii ki lezzette ve yumuşaklıkta fark ediyor. Birçok çeşitte var. Öncelikle ilk akla gelen hurma yumuşak, lezzet olarak kişinin daha rahat tüketebilmesidir. Fiyatlarda genellikle ucuz hurmalar tercih ediyoruz ama lezzet aradığımızda Medine hurması gibi biraz fiyatlarımız yüksek olsa da asıl lezzet onlardadır. Fiyatlarımız 20 TL’den başlar 120 TL’ye kadar hurma fiyatlarımız mevcut.” dedi.

“Hazmı kolaylaştırır”

İftardan sonra tüketilebilecek kuruyemişler ve hazmı kolaylaştıracak çaylar konusunda da bilgiler veren Hayri Tütüncü, “Kuruyemiş olarak iftarı açtıktan sonra teravihten sonra oturduğumuzda, akşam ailecek çay keyfi yaparken genellikle tuzlu fıstık, bunun yanına ilaveten lokumlarımız tercih edilir. Çifte kavrulmuş lokumlar kullanılır. Ayrıca da hem hazma yardımcı hem genel tüketim olarak bize yardımcı olan sarı kayısı, gün kurusu kayısımız, cevizler bunlar yardımcı olur. İftar sonrasında en rahat tüketebileceğimiz, sindirimimizi rahatlatacak olan çaylar arasında ilk akla gelen, bizim de tavsiyemiz tabii ki yeşil çay tüketilirse hem hazmı kolaylaştırır hem de yardımcı olur. Veyahut açlık otu çayı. Bezelye gibidir, tüketimi rahattır. 3-4 tane kadar kaynamış bir fincan suya koyularak demlendirilip tüketilebilir. Hem hazma yardımcı olur hem de rahat bir akşam geçiririz.” ifadelerini kullandı.

Son aylarda sıvı yağ fiyatlarında yaşanan yükselmeler sonrası Ramazan kolilerinin fiyatı da merak edilir oldu. Market yöneticisi Seyhan Hasan, sıvı yağ fiyatlarında bir hareketlilik olduğunu belirterek “Yağ fiyatlarında bir hareketlilik var ama bakliyat ve içecek gibi diğer gıda ürünlerinde hareketlilik yok. Biz yapılan zamların aksine Ramazan Ayı’na özel indirimlerimizle halka biraz daha katkıda bulunabilmeyi hedefliyoruz. Sürekli indirimde kalarak halkımızın Ramazan Ayı’nı daha rahat geçirmesi için çalışıyoruz.” dedi.

Ramazan kolisi fiyatları 100-150 tl

Ramazan kolisi fiyatlarının 100 ila 150 lira arasında değiştiğini belirten Seyhan Hasan, ramazan kolisi ve hediye çekleri hakkında şöyle dedi:

“Hazır kolilerimiz var. İçlerinde sıvı yağından bulguruna, mercimeğine bu tip ürünler var. Bu ramazan kolilerinin fiyatları 100-150 lira arasında değişiyor. Tabii daha çok içinde ürün olan, gramajı yüksek olan ürünler istendiğinde fiyatlar da değişiyor veya biraz daha düşük gramajlı ürünler istendiğinde de fiyatlar düşebiliyor. Bizim kendi hazırladığımız kolilerimiz de var ayrıca yardım severlerin isteğine göre de koli çeşitleri hazırlayabiliyoruz. Ayrıca biliyorsunuz Ramazan çekleri var. Yani ramazan kolilerimiz kadar ramazan çeklerimiz de rağbet görüyor. Yardım edecek insanlar alışveriş fişi verdikleri zaman vatandaşlar daha çok ihtiyacı olan ürünleri alıyor. Yani bizce alışveriş çeki daha doğru bir karar gibi düşünüyoruz. Çünkü daha çok isteğe cevap vermiş oluyorsunuz. Öbür türlü vatandaşın evinde daha çok olan ürünleri veriyorsunuz ve buda çok mantıklı olmuyor. Alışveriş çekleri de oldukça iyi seviyede.”