Konuralp bölgede bulunan Düzce ve bölgesinin fatihi ve en önemli manevi şahsiyeti olan Konuralp Gazi türbesinde hukuki süreç nedeniyle yarım kalmış ve türbe atıl bir görüntüye bürünerek etrafı çöplüğe dönmüştü.

Türbe içinin ise adeta bir ardiye gibi kullanılması Düzce kamuoyunu üzerken konuyu Öncü Haber gündeme taşımıştı.

Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ahde vefa göstererek harekete geçti. Özlü’nün Düzce Belediyesi olaya el atarak, türbede yarım kalan çalışmaların bir an önce tamamlanması için çalışmalara başladı.

BAŞKAN ÖZLÜ, SÜRECİ ÖZETLEDİ

Konuralp Gazi’nin ebedi istirahatgahını ziyaret eden Başkan Özlü, yaşanan süreci özetleyerek, “Konuralp Tarihi Kent Meydanı Düzenleme Projesi Kapsamında, Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projenin ihalesinin ardından, yüklenici firma restorasyon çalışmalarına başlamıştı. Firmanın restorasyon çalışmalarını yarım bırakması ile birlikte başlatılan hukuki süreç sona erdi" dedi.

KUBBE KURŞUNLA KAPLANACAK, ALEM TAKILACAK

Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından Düzce Belediyesi olarak türbedeki restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyleyen Başkan Özlü, “Onaylanan proje çerçevesinde restorasyon işlemini tamamlayacağız. Türbenin kubbesi kurşunla kaplanıp 'alem' takılacak. Bunun yanı sıra pencere ve kapıları birinci sınıf çam kereste olacak, lokma parmaklık takılacak, Türbe sandukalarının oturduğu kaide ise mermer ile kaplanacak” şeklinde konuştu.

Başkan Özlü, türbenin restorasyonu ve kazı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgenin Göbeklitepe gibi Türkiye'nin gündemine oturacağını yineledi.