Konuralp Mahallesi’nde bulunan ve "Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde kazı çalışmaları bugün itibariyle  başladı. Tören ile başlayan kazı çalışmalarına Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Hüdaver Gösterişli, Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin ve Düzce Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Av. Arb. Ali Dilber katıldı.
 



“Konuralp bir cazibe merkezi haline gelecek”
Törende konuşan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı Konuralp’in Düzce için çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:Bugün burada önemli bir olayı başlatıyoruz. Konuralp bizim için çok önemli. Düzce ve Konuralp’in 1323 tarihinde Orhan Gazi’nin uç beyi olan Konuralp’in yaptığı fethin üzerinden 697 yıl geçti.  Konuralp’in bizim için ayrı bir yeri var. Konuralp Gazi’nin türbesi de burada. Roma tiyatrosu yine burada. Kazılara başlayarak burada 12 ay kazı yapacağız. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Valilik, Belediye, Üniversite ve TSO’nun koordinesinde bu çalışmalar devam edecek. Her yıl 2 ay yapılan çalışmalar 12 aya çıkarılarak büyük bir yol kat edildi.  İnşallah burayı hak ettiği yere hep beraber getireceğiz. Bundan sonra Konuralp bir cazibe merkezi haline gelecek inşallah. 3 yıl içerisinde buradaki çalışmaları bitirmeyi hedefliyoruz.”
 



“Bütün Düzce halkını buradaki kazılara destek olmaya davet ediyorum”
Düzce Belediyesi’nin tüm gücü ile kazı çalışmalarına destek vereceğini belirten Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü şunları belirtti:Bugün burada kazı çalışmalarına başlıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı Konuralp kazılarını 12 ay kazı yapılabilecek yerler arasına aldı. Geçen aylarda Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı’nın Düzce’ye yapmış olduğu ziyaretlerde bu konuyu konuştuk. Valimiz dün Ankara’da bu konu ile ilgili temaslarda bulundu. Burası 12 ay boyunca kazı yapılabilecek bir yer oldu. Bizde Düzce Belediyesi olarak buraya katkı sağladık. Örneğin bu bölgede kazı yapmak için belediyeden 20 çalışan ayırdık. Bu çalışanlar 12 ay boyunca burada kazı yapacak. Belediye olarak burada bir de çadır kurduk. Bu çadırda ikramlarımız olacak. Gelen misafirlerimiz bu çadırda dinlenebilecek. Burası Göbeklitepe gibi Türkiye’nin gündemine oturabilecek bir yer. İnşallah yapacağımız kazılar ile 3 yıl içinde Antik Tiyatro’yu kazıları tamamlanmış ve restore edilmiş bir hale getireceğiz. Burada sürekli bir faaliyet olacak. Düzce Belediyesi tüm imkanlarını ve gücünü buradaki kazılara ayıracak. Buradaki Antik Tiyatroyu Göbeklitepe gibi Türkiye’nin gündemine taşıyacağız. Bütün Türkiye ve Düzce’yi buradaki kazılara destek olmaya davet ediyorum.”
 



Son olarak protokol üyeleri yeniden başlatılan çalışmalara ilk kazmayı vurarak 12 ay boyunca devam edecek kazıları resmi olarak başlattı.