Konuralp bölgesinde bulunan, Düzce ve bölgesinin fatihi ve en önemli manevi şahsiyeti olan Konuralp Gazi Türbesi'nde hukuki süreç nedeniyle yarım kalmış ve türbe atıl bir görüntüye bürünerek etrafı çöplüğe dönmüştü.

Türbe içinin ise adeta bir ardiye gibi kullanılması Düzce kamuoyunu üzerken konuyu Öncü Haber gündeme taşımıştı.

Hukuki sürecin tamamlanmasının ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ahde vefa göstererek harekete geçmiş ve türbede yarım kalan çalışmaların bir an önce tamamlanması için geçtiğimiz mayıs ayında çalışmalara yeniden başlanmıştı.

Gelinen noktada milattan önce 3. yüzyıla uzanan tarihi ile büyük bir öneme sahip olan Konuralp Antik Kenti’nde tarihin gün yüzüne çıkarılması için bir yandan kazı çalışmaları ilerlerken bir yandan da Konuralp Gazi türbesinin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

KORKULUKLAR TAKILDI

Düzce’nin fatihinin ebedi istirahatgahının cam korkulukları Düzce Belediyesi ekiplerince monte edildi. Türbede kullanılacak olan pencereler için cam doğramalar hazırlanırken yeni kapıların yapımının da sürdüğü öğrenildi. Belediyeden yapılan açıklamaya göre çalışmanın devamında türbenin kubbesi kurşunla kaplanıp ‘alem’ takılacak. Ayrıca sandukaların oturduğu kaideler ise mermer ile kaplanacak. Dr. Özlü’nün önderlik ettiği çalışmaların tamamlanmasının ardından hem Konur Alp Gazi’nin türbesinin hak ettiği görüntüye kavuşacak hem de Düzceliler’in yüreğine su serpilecek.

“DÜNYA MİRASINA KAZANDIRACAĞIZ”

Hukuki sürecin sona ermesiyle birlikte geçtiğimiz mayıs ayı itibariyle Konur Alp Gazi Türbesi’nin restorasyonuna yeniden başladıklarını hatırlatan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Kısa bir süre önce antik tiyatro alanında pandemi nedeniyle ara verdiğimiz kazı çalışmalarımıza başlamıştık. Kazı çalışmalarımızı özverili ve hassas şekilde sürdürüyoruz. Ayrıca aynı bölgede bulunan Konuralp Gazi’nin türbesinde restorasyon çalışmalarımız devam ediyor.  Çalışmalarımız tamamlandığında Konuralp’i Türkiye ve dünya mirasına kazandırmış olacağız.” dedi.