Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajda 2022’in müjdelerle başlayacağını açıklamıştı. Başkan Özlü, ilk müjdesini bugün sosyal medya hesabı üzerinden yayımladığı video ile verdi.

Konuralp’in, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Kentsel Arkeolojik Sit Alanı’ olarak ilan edildiğini duyuran Başkan Özlü, Konuralp bölgesini çok daha güzel günlerin beklediğini belirtti.

Başkan Özlü, “Sevgili Düzceliler, bugün sizinle güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Konuralp’in ‘Kentsel Arkeolojik Sit Alanı’ belirlenmesi çalışmalarında sonuca ulaştık. Konuralp, ‘Kentsel Arkeolojik Sit Alanı’ olarak tescillendi. Bunun anlamı Konuralp’in, Göynük gibi, Beypazarı gibi, Safranbolu gibi bir şehir olmasının önü açıldı. Düzce’mize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.  

Kentsel Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmesiyle, Konuralp’teki eski yapıların aslına uygun olarak restore edilmesi ve bölgenin korunması sağlanacak.

"BÖLGE HALKI KENDİ KONUTUNDA İSTEDİĞİ GİBİ BAKIM ONARIM YAPABİLECEK"

Konuralp bölgesi için koruma amaçlı imar planının hazırlanacağını kaydeden Başkan Özlü; "Kültür mirasımızın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için engeller bir bir kaldırılıyor.  2863 Kültür Varlıkları Kanunları çerçevesinde yeni koruma amaçlı imar planı hazırlanacak olan Konuralp'in 50 - 100 yılı planlanacak ve gelecek kuşaklara aktarılacak. Mevcut sınırların değişmesi sonucunda kent meydanının içerisinde bulunduğu 2. derece arkeolojik sit alanı artık kentsel sit alanı olarak nitelendirilebilecek. Bölge halkı konutunu onarıp tadilat yapabilecek. Mevcut arkeolojik doku korunarak mahalle kültürünün yok olmasının önüne geçilecek" ifadelerini kullandı.

"BÖLGE HALKININ İMAR SIKINTILARI DA ÇÖZÜLECEK"

Konuralp'in çok kıymetli bir yer olduğununun altını çizen Başkan Özlü, "Arkeolojik sit alanı, mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir bütün olarak yerleşmenin ait olduğu dönemin yaşam biçimini gelecek nesillere aktarması sebebiyle çok kıymetli bir yer.  Düzce Belediyesi olarak, bu kıymetin farkındayız. Bu farkındalığı, bölgenin kentsel arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesi ile daha ileri seviyeye taşımak istiyoruz. Artık Konuralp'i durağan değil dinamik bir bölge olarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

"VATANDAŞ KOCAELİ'YE GİTMEK ZORUNDA KALMAYACAK"

Başkan Özlü, bölgeye bir de KUDEB (Koruma Uygulama Denetim Bürosu) bürosu kuralacağını açıkladı. Bölge halkının artık Kocaeli iline gitmesine gerek kalmayacağını aktardı.