Tüm dünyanın korkulu rüyası haline gelen Yeni Tip Covid – 19 salgını nedeniyle, Düzce İl Hıfzıssıhha Meclisi’nin aldığı kararla Düzce’deki işyerinin büyük kısmının hafta sonları kapatılmasına kararı verilmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aşamalı olarak Türkiye’nin normalleşme sürecine gideceğini açıklamasının ardından, dün Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı başkanlığında, meslek odaları temsilcileri ile yapılan toplantıda, bu hafta sonundan itibaren esnafların işyerlerini açması kararı alınmıştı.Düzce’de işyerlerinin açık olmasını fırsat bilen vatandaşlar kendilerini sokağa atarken, esnafların ise bu durumdan memnun oldukları görüldü. Salgına karşı, hem esnafların hem de vatandaşların alınan tüm kurallara uymaları dikkatlerden kaçmadı.Öncü Haber mikrofonlarına konuşan bazı esnaflar, uzun bir aranın ardından işyerlerini tekrar açtıkları için mutlu olduklarını söyleyerek, yetkililerin aldıkları tüm önlem ve kurallara uyduklarının altını çizdi.

Kiramızı Ödemekte Zorlanıyoruz”

Esnaf Gökhan Şar; “İşlerimiz eskisi gibi değil. Eskiyi özlüyoruz yani. Her sene, bir önceki seneyi arar olduk. Salgın nedeniyle işlerimizde yoğun bir düşüş oldu. Kiraları zaten ödemek hak getire. Özellikle kiramızı ödemekte zorlanıyoruz. Faturalarını ödeyemeyen esnaf arkadaşlarımız var.” dedi.

Alınan tüm hijyen kurallarına uyuyoruz”

Yetkililerin aldıkları tüm hijyen kurallarına uyduklarını ifade eden Nermin Bilgin isimli bir başka esnaf,  “Salgın nedeniyle işyerlerimizin hafta sonu kapatılması, işlerimizi olumsuz etkiledi. Hazırlıksız yakalandık ayrıca. Ama kapatılması, hem bizim hem de halk sağlığı açısından daha iyi olduğunu düşünüyorum. Kendimizin ve müşterilerimizin sağlığı için bizde iş yerimizde önlemlerimizi aldık. İşyerimizde dezenfekte çalışması yaptık. İçeriye, sosyal mesafe kuralları kapsamında fazla müşteri ve maskesiz müşteri almıyoruz.” diye konuştu.

Bugün işlerimiz de artış oldu”

İşyerlerinin hafta sonunda açılması kararının ardından işlerinde artış olduğunu dile getiren diğer bir esnaf Ali Evmez, “Bu hafta sonu işyerlerinin açılmasından dolayı işlerimizde bir artış oldu. Biz paket servis yaptığımız için haftanın belirli günleri kapatmak zorunda kaldık. İşyerimizde kendimizin ve müşterilerimizin sağlığı için gerekli hijyen kurallarına uyuyoruz. İnşallah bundan sonra, hafta sonları işyerleri açık olur.” şeklinde konuştu.

Bayramdan sonra şeffaflaşmayı bekliyoruz”

Salgın nedeniyle işlerinde yoğun bir düşüşün yaşandığını, belirten Fikret Yılandil isimli esnaf ise, bayramdan sonra şeffaflaşmayı beklediklerini belirterek, “Salgın nedeniyle 2 ay aranın ardından işyerimizi tekrar açtık. Tabii şimdi sadece paket servis yaptığımız için işler şu anda durgun. Sıkıntılarımız da şunlar; insanlar şimdi ekmek arası alıp nerede yiyecekler? Kahvehaneler kapalı, çay ocakları kapalı. Yani oturup yiyemeyecekleri için, vatandaşların pek işine gelmiyor. Bayramdan sonra inşallah şeffaflaşacağız. Ama bunun nasıl olacağını bilmiyorum. Bunu zaman gösterecek. İşyerimizde tüm hijyen kurallarına uyuyoruz. Kendimiz zaten bununla ilgili hijyen eğitimi de aldık.” ifadelerini kullandı.