Düzce’de kuvvetli yağış sonrası sel ve heyelanın vurduğu bölgelerde çalışmalar devam ederken, afet mağdurlarına Kızılay’ın yardım eli ilk andan uzanmaya başladı.

Afet bilgisini alarak kısa sürede Akçakoca ve Cumayeri’ne ulaşarak hem çalışmalara destek olan hem de vatandaşlara yardım dağıtan Kızılay Düzce Şubesi ekipleri, ayrıca sel felaketinden helikopter ile kurtarılan ve bir süre 18 Temmuz Kapalı Spor Salonu’nda misafir edilen afetzedelere gıda, giyim, su, battaniye gibi yardımları devam ediyor.



“Yardım malzemelerimizi helikopter aracılığı ile ulaştırdık”


Kızılay’dan yapılan açıklamada, “İlimizde yaşanan sel felaketinde arama kurtarma faaliyetleri sırasında kurtarılan aileyi ve yakınlarını ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerimizi ilettik. Karayolu ile ulaşımın sağlanamadığı sel bölgelerine yardım malzemelerimizi helikopter aracılığı ile ulaştırdık. Düzce Arsal Anadolu Lisesi Pansiyonu’nda misafir edilen selzedelere yardımlarımız aralıksız olarak devam ediyor.” ifadeleri kullanıldı.
 


Akçakoca’nın Esmahanım Köyü’nden helikopterle kurtarılarak şehir stadına getirilen bir grup fındık işçisi afet gecesi yaşadıkları büyük korkuyu Öncü Haber’e anlattı. Fındık işçileri şöyle konuştu:

“Eğer evlere girmeseydik sulara kapılırdık”

“Çok kötü anlardı, sular birden bastı. Toplam 17 kişiydik, evlere girdik eğer evlere girmeseydik sulara kapılırdık su alırdı bizi.”



“Ağaçları, evleri komple yıkıp geliyordu”


“Akçakoca’ya bağlı Esmahanım Köyü’ndeydik. Fındık işini yapıyoruz ve gece yağmur başladığında dere kıyısında olan evlerin hepsi yıkıldı. İşçiler dışarıya kaçtı. O yağmurda helikopter bekliyordu, Allah razı olsun bizim devletimizden. Helikopter geldi, bizi kurtardı ve Düzce stadyumuna getirdi. Şu anda bizimle ilgileniyorlar, yemek ve çay verecekler. “7-8 kişi kayıp” diyorlar ama biz mahsur kalmıştık, hiçbir şey göremedik ancak suları görüyorduk. Ağaçları, evleri komple yıkıp geliyordu. Çok korktuk. Yani heyelan oluyordu, tarlalar heyelan olup yıkıldılar, evler yıkıldı. Hastalanan oldu. Akşamdan beri ayaktalar dışarıda ateş yakmaya felan çalıştılar. Onlar da şimdi hastaneye götürüldüler. Başka da yok Allah’a şükür bizim grupta ölen yok yani.”



“Hep korku yaşadık”

Yine kurtarılanlar arasında bulunan köyde yaşayan bir vatandaş ise şöyle konuştu:

“Esmahanım Köyü’ndeydik, çok korktuk. Dere bir anda geldi. 8 kişiydik. Bir de işçiler vardı onlar bahçedeydi. Onları da aldık evimize. Onların olduğu yer daha tehlikeliydi, derenin ortasındaydı. Akşamdan itibaren uyumuyoruz, tedirginlikle sabah ettik. Hep korku yaşadık. Helikopterle geldik. Zaten yağmur durunca su biraz çekildi hemen de inemedi bizim kapının önüne başka bir yere derenin yakınına indi oralara kadar geldik.”

Haber: C. ÜSTÜNER