Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş nedeniyle bu güne kadar 3.7 milyon Suriyeli geçici koruma statüsü kapsamında ülkemize gelirken farklı uyruktan olmak üzere 5.4 milyon yabancı Türkiye’de yaşıyor. Suriyelilerin Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için “seyreltme” uygulandığını devreye alınırken İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Düzce ve 15 ilin yeni yabancı uyruklu kaydına kapatılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

Bir mahallede yabancı nüfusu yüzde 25’i geçemeyecek

Türkiye'nin göç politikalarına ilişkin açıklamalarda bulunan Çataklı, "Bir mahallede nüfusunun yüzde 25'inden fazla yabancı varsa orayı yabancıların ikametine kapatıyoruz. O mahalleye ikamet için yeni kayıt almayacağız. Bunu mahalle mahalle yaptık. Toplam nüfusun yüzde 25'ini geçtiği için Türkiye'de 781 mahalleyi kayıtlara kapatmış oluyoruz." dedi.

Düzce geçici koruma statüsündekilere kapatılan illerden

Çataklı, doğal süreç içinde bu yoğunluğun düşeceğini belirterek, "Bazı şehirleri de tamamen ikamete kapatmış olduk. Kapatılan iller 3 gruptan oluşuyor; geçici korumaya kapatılanlar, uluslararası korumaya kapatılanlar ve ikisine birden kapatılanlar var. Geçici koruma kaydına kapatılan iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Yalova. Uluslararası korumaya kapalı iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Muğla, Muş, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, Tunceli" diye konuştu.