Bu kez 1. OSB’de faaliyet gösteren MAS-DAF fabrikasında ter döken sendikalı işçiler, sendikal haklarının yok sayılmasını protesto etmeye devam ediyor. Su pompası alanında üretim yapan fabrikada 1 ay önce yetkili sendika olan Birleşik Metal-İş Sendikası’nın fabrika yönetimi tarafından görmezden gelindiğini öne süren işçiler, geçtiğimiz ekim ayında eylem düğmesine bastı.   

“Düzce fabrikasına işçiden çekindikleri için gelmiyorlar”

Yaşadıkları sancılı süreci Öncü Haber ile paylaşmaya devam eden Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye fabrika çalışanları, yönetimin farklı şekillerde kendilerine mobbing uyguladığını öne sürdü.

Öncü Whatsapp İhbar Hattı (0 542 767 18 81)’na yaptıkları eyleme ilişkin görüntüleri gönderen sendika mensubu işçi, “MAS-DAF firmasında Birleşik Metal’e bağlı sendikanın yetki almasına rağmen sendika yetkilileriyle görüşme yapmayan fabrika yönetimini protesto etmeye devam ediyoruz. Ayrıca işçilerin tepkisi alkışlı protesto ve aralıklı yemek reddi ile de sınırlı kalmıyor. Hafta içi ve hafta sonu mesailerine kalmıyoruz. Fabrika yönetimi İstanbul'daki ana merkezden Düzce fabrikasına işçiden çekindikleri için gelmiyor.” ifadelerini kullandı.

“İşçilere bayat ekmek veriliyor”

İşçilere verilen yemek noktasında da sorunlar olduğunu savunan sendikalı işçi, “Gün içinde öğlen verilen yemekte ekmekler bayat olarak veriliyor ve bunu belirtmemize rağmen düzeltmiyorlar.” iddiasında bulundu.  

Fabrika yetkilisi Öncü Haber’e konuştu

Eylem ve işçilerin ithamlarına ilişkin Öncü Haber’in bilgi almak için telefonla görüştüğü MAS-DAF Grup Mali ve İdari İşler Müdürü Adnan Çabuk, fabrikada Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yetkili sendika olması sürecinin henüz netlik kazanmadığını ve konunun yargıda olduğunu söyledi.

“Henüz somut bir durum yok”

Çabuk, “Söz konusu sendikanın yetkili sendika olma talebiyle ilgili süreç mahkemede devam ediyor. Henüz somut bir durum yok. Mahkemeden çıkacak sonuca göre mevzuat ve kanun ne gerektiriyorsa adımlar atılacaktır. Mahkeme süreci bitmeden konuyla ilgili adım atmak yanlış olur.” diye konuştu.

“Her zaman kanun ve mevzuat ne gerektiriyorsa onu yaptık”

İşçilerin ‘Fabrika yöneticileri İstanbul’dan Düzce fabrikasına gelemiyor’ iddiası hakkında ise Çabuk, “Genel merkez yetkililerimiz üretimimizi sürdürdüğümüz Düzce fabrikamıza düzenli olarak gidiyor. 44 yıllık bir firmayız. Düzce’de de üretimimize devam ediyoruz. Bu süreçte her zaman kanun ve mevzuat ne gerektiriyorsa onu yaptık. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Bizim için çalışanlarımızın mutluluğu ön plandadır”

Söz ‘Yemekte bayat ekmek veriliyor’ tepkisine geldiğinde ise MAS-DAF Grup Mali ve İdari İşler Müdürü Adnan Çabuk, şöyle bir savunma yaptı: “İşçilere bayat ekmek yedirildiğiyle ilgili iddialar söylentiden ibarettir. Fabrikamızın yemekleri Düzce’nin en nezih firmalarından biri olan Coşkun Yemek tarafından sağlanmaktadır. Biz Coşkun Yemek’e ‘Bize bayat ekmek getirin’ desek bile getirmezler. Zaten böyle bir durum söz konusu dahi olamaz. Bizim için çalışanlarımızın mutluluğu ön plandadır. Karınlarını insanca doyurmalarına özen gösteriyoruz.”

Diğer taraftan eylemdeki MAS-DAF çalışanları, fabrika yönetimi sendika yetkilileriyle masaya oturana kadar direnişi artırarak devam ettireceklerini bir kez daha vurguladı.