Batı Karadeniz'de kuvvetli rüzgar uyarısı yapıldı. Düzce, Zonguldak, Bartın, Bolu ve Karabük illerinde rüzgarın güney batı yönlerden kuvvetli esmesi beklendiği bildirildi. Bu havalarda artan soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmelerine dikkat çekilerek vatandaşlardan dikkatli ve tedbirli olmaları istendi. Gaz zehirlenmelerinin önlenebilmesi için alınacak tedbirler ise şöyle sıralandı:

ŞOFBEN MUTLAKA BACAYA BAĞLANMALI

“Özellikle lodoslu havalarda ölüm oranlarında artış gözlendiğinden dolayı bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece mutlaka söndürülmeli. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizlenmeli. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı. Bacalar yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, banyo ve tuvaletten geçirilmemeli”

BELİRTİLERİN BİLİNMESİ ÇOK ÖNEMLİ

Şofben zehirlenmeleri genellikle gaz kaçağından değil, yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oluşmakta, Lodoslu günlerde mümkünse soba yakılmamalı ve yatmadan evvel mutlaka söndürülmesi gerekir. Zehirlenme belirtilerinin bilinmesi çok önemli. Karbonmonoksit kandaki oksijenin yerini aldığından karbon monoksit içeren dumanlar çok tehlikelidir. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtileri baş ağrısı ve baş dönmesi, kulak çınlaması, yüz kızarması, dudakların kiraz kırmızı rengini alması ve yorgunluk. Bunları bilinç kaybı ve ölüm takip eder. Tehlikenin farkına varıldığında kazazede bulunduğu yerden açık havaya çıkarılmalı. Kazazede bir an önce hastaneye ulaştırılmalı.Meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekilerek “Karbon monoksit zehirlenmelerinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir. Sağlık Bakanlığı ‘na bağlı 114 Zehir Danışma Merkezinin telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabilir.”denildi.