Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü liderliğinde 15 aylık sıkı çalışma sonrasında 2020’nin eylül ayında ulaşımda devrim yapıldı. Belediyenin cebinden tek kuruş çıkmadan 114 adet ‘Uğurböceği’ adı verilen minibüsler müteşebbislere aldırılarak  ‘Düzce Ulaşım AŞ’ adı altında Düzce yollarında yolcu taşımaya başladı. Yeni hatlarla uylaşım ağı geliştirilirken sık seferlerle de vatandaşların bekleme sürelerinin önüne geçildi. Araç sahiplerinin müteşebbisler olması da minibüslerde ve hizmette temizlik ve kaliteyi getirirken son dönemde yolcu sayısı 35 bini üzerine kadar  çıktı.

Gelir garantisi 20 binken masraflar 30 bine dayandı

Sistemin pandemi dönemindeki yolcu azlığından etkilenmemesi için de minibüs sahiplerine de aylık 20 bin TL gelir garantisi verildi. Ancak aradan geçen sürede ülkedeki ekonomik bunalımdan nasibini alan minibüs sahiplerinin aylık masrafları 30 bin TL’ye dayandı. Otobüs sahipleri kar etmek bir yana, sistemin sürdürülebilmesi için aylık yaklaşık 10 bin TL de cebinden ödemeye başladı.

Tüm kalemlerde yüzde 100’den fazla artış var

Otobüslerin devreye alındığı gün 6 lira olan mazotun litre fiyatı 14 liraya dayandı. Otobüslerde çalıştırılan şoförlerin maaşları da 2 bin 300 TL olan 2020’den bugüne 4 bin 250 TL’ye çıkarken sigorta primleri de yükseldi. Bakım masrafları ve diğer kalemlerdeki artış da yüzde 100’ü geçti.

Müteşebbisler garanti gelirde artış bekliyor

Gelmeye devam eden zamlar ve artan maliyetler karşısında toplumun her kesimi gibi kara kara düşünen otobüs müteşebbislerinden 2020’de 20 bin TL olarak belirlenen gelir garantisinin yükseltilmesi talebi yükselmeye başladı. 6 minibüsüyle Ulaşım AŞ çatısı altında Düzcelileri taşıyan bir müteşebbiz, Öncü TV’ye yaptığı açıklamada Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve diğer yetkililerden yardım istedi.

‘Ayda 5-6 bin TL kazanırken şimdi 8-9 bin zarardayız’

Müteşebbis, “Bu işe başlarken gelir garantili başladık. Başladığımızda yakıtımız 4bin 500-5 bini bulmuyordu. Asgari ücret 2bin 300 TL gibiydi. Arabalar sıfırdı masrafları yoktu. Sadece yağ değişimlerini yapıyorduk, yedek lastik almıştık, giderimiz yoktu. Çift şoför ile elimizde 5-6 bin para kalıyordu. Herkes mutlu, çalışmaya devam ediyorduk. Pandemi sürecinde arabalar kazanmadığı halde Bakan Bey taahhüt ettiği bütün paraları hesabımıza yatırdı. O süreçlerde bir mağdur olmadık.” diye konuştu.

‘Bize bu süreçte biz zam yapılmadı’

Zam yapılmazsa sürdürülebilir bir durumun olmayacağını kaydeden minibüs sahibi, “Ülkenin malum durumu gündeme gelince bizim yakıtlarımız 5 TL’den 13 TL’ye çıkmaya başladı. Asgari ücret ve bakım giderleri de arttı. Bütün kalemler yüzde 100’den fazla arttı. Bize bu süreçte biz zam yapılmadı. Biraz gecikme oldu. Çünkü ülkenin durumu net değildi. Bu süreçte çok yıprandık. Şu anda giderimiz gelirimizim çok üzerinde. Şu anda aldığımız para 20 bin lira. 30 bin yolcuyu geçince bunu kazanıyor araçlar. 28-29 bin lira gibi bir giderimiz var. Aylardır bununla baş etmeye çalışıyoruz. Bunu üst makamlara anlattığımız zaman onlar da durumu anladılar. Son 2-3 aydır mazot olayı fırladığından beri bütün kalemler dâhil olarak o fiyatlara çıktı. Araçların değer kaybını katmadan söylüyorum.” diye konuştu.  

‘Bizi mağdur etmeyeceklerini söyledikleri için sabırla bekliyoruz’

Yetkililerle görüştüklerini ve konuyla ilgili bir çalışma hazırlığında olduğunu belirten müteşebbis, “Biz bu süreçte bütün yetkililer ile görüştük. Bakan Bey dâhil olmak üzere Allah onlardan razı olsun. Bizi dinlediler ve gerçekten çalışma yapıyorlar. Düzce’nin taşıma çehresi değişti. Bu arabalar her yere girebiliyorlar. Eskiden 50 araba ile yapılan iş şu anda 114 araba ile yapılıyor. Süreler azaldı. Şu anda güzel bir hizmet var. Yatırım yaptığımıza memnunuz. Bizi mağdur etmeyeceklerini söyledikleri için sabırla bekliyoruz. Babamın yıllarca yaptığı bir iş bu bizim kendi işimiz. Ülke bu kadar sıkıntıda iken çok yanlış bir yatırım olarak düşünmüyorum.” diyerek zararlarının karşılanacağına inandığını belirtip yatırımdan pişman olmadığını söyledi.

Düzce’de ulaşım sorununa çözüm getirmek için devreye alınan 114 minibüsün sahibi şimdi artan maliyetler karşısında zarar etmeyip işlerine devam etmek için gelir garantisiyle ilgili gelecek iyi haberi bekliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN