İlk vakanın görüldüğü tarihten bu yana 19 ay geçen Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgını vaka ve vefat sayıları kritik seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Bir süredir 30 bin sınırında seyreden vaka sayıları son 2 günde bu sınırı da aştı. 7 Ekim günü Türkiye genelinde 30 bin 19 kişiye COVİD-19 teşhisi konulurken 217 kişi salgın kaynaklı olarak yaşamını yitirdi.

Salgınla mücadelede kısmi ve tam kapanma adımları sonrası 1 Temmuz’da başlayan tam normalleşmeden bu yana vakalar ülke genelinde 7.5 katına çıktı. Salgında elde edilen kazanımlar yitirilirken vaka ve vefat sayıları 3. dalganın etkili olduğu nisan ayı seviyelerine döndü.

Düzce’de 1 günde 2 kayıp

Zaten kötü bir görüntü ortaya koyan Türkiye’den aşıda geri kalması ve tedbirsizlik nedeniyle daha vahim bir bilançoya ulaşan Düzce’de de salgın ölümcül yayılımı sürdürüyor. 7 Ekim günü, hastalığı ağır geçiren ve Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Pandemi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavilerine devam edilen 2 kişi daha salgına yenildi. 1 günde salgın nedeniyle 2 ölüm birden yaşayan Düzce’de toplam vefat sayısı 225’e yükseldi. Salgın nedeniyle yaşamını yitiren 2 kişinin de aşısız olduğu öğrenildi.

Tedbirsizlik ve denetimsizlik Düzce’de vakaları 22’ye katladı

Kıpkırmızı renge bürünen ve günlük vaka sayılarının 22 kat arttığı Düzce’de günlük ortalama 250 kişi salgına yakalanmaya devam ediyor. Tedbirsizliğin ve denetimsizliğin hüküm sürdüğü Düzce’de durumun önümüzdeki günlerde daha da ağırlaşmasından korkuluyor.  

‘Her gün yeni kayıplar veriyoruz’

Vaka sayılarının 6 ay sonra 30 bin sınırını geçmiş olmasıyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Her gün yeni kayıplar veriyoruz. Kimi torunlarını sevmeye doyamamış bir büyükanne, kimi ailesi için hayalleri olan bir baba, kimi doğumu bekleyen bir anne. Tablolardaki sayılar keşke yeterince hissedilebilir olsa. Birbirimizi anlayıp dayanışma içinde olalım.” ifadelerini kullandı.

‘Aşıyla ölümler önlenebilir’

COVİD-19 nedeniyle gerçekleşen ölümlerin aşıyla engellenebilir olduğunun altını çizen Bakan Koca, “Dün 236, bugün 217… Her gün, birbirinden çok farklı hayat hikâyeleri son buluyor. Covid-19 kaynaklı, önlenebilir sebeplere bağlı ölüme karşı duyarlı olalım. Tedbirlere uyup, aşımızı olarak kendi hayatımızı ve başkalarını koruyalım.” diyerek kurallara uymamanın kişinin kendisi dışında etrafındakileri de tehlikeye attığına vurgu yaptı.

HABER: Mehmet GÜNESEN