Düzce Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen Düzce Belediye Meclis Toplantısı’nda, birim müdürlüklerinin 2021 yılı bütçeleri görüşülerek meclisin onayından geçti.

Toplantıda en çok tartışılan konu ise Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü bütçesinde görüşülen yüzde 22.4 oranındaki su zammı oldu. İdare tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen, komisyondaki görüşmelerin ardından ise meclise gelen yüzde 22.4 oranındaki su zammı, muhalefet partisi meclis üyelerinin tüm ısrarlarına rağmen AK Parti’nin oyları ile kabul edildi.

“MHP olarak su zammına karşı çıkıyoruz”

Konu ile ilgili söz alan MHP Meclis Üyesi Hakan Çetin, MHP grubu olarak su zammına karşı çıktıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Biz MHP grubu olarak, vatandaşımıza yönelik alınan olumsuz kararlara “hayır” diyoruz. Geçtiğimiz pandemi döneminde, birçok belediye su fiyatlarında indirim uygularken, Düzce Belediyesi bunu uygulamadı. Geçtiğimiz sene Düzce’de yüzde 30’a yakın su fiyatlarında zam oldu. Bu sene yine baktığımız zaman, yüzde 30’a yakın bir zam yapılıyor. Su fiyatlarına yapılacak zam ile ilgili yaptığımız karşılaştırmada birim müdürlüğümüz komşu illeri örnek almış. Ama komşu illeri örnek alındığında gayrisafi milli hasılanın kişi başı düşen ücretlere hiç bakmamışlar. Gayrisafi milli hasılayı örnek aldığımızda Bolu’dan ve Kocaeli’den çok çok düşüğüz. Düzce’de vatandaşımızın ekonomik durumu, diğer illere göre daha kötü. Özellikle pandemi döneminde Düzce Belediyesi su fiyatlarına yüzde 30’a yakın zam yapıyor. Düzceli vatandaşlarımız zaten Düzce Belediyesi’nin içme suyunu doğru dürüst kullanamıyor baktığımızda. İyileştirmeler yapılırken, bunca sıkıntı yaşanırken, özellikle pandemi döneminde Düzce Belediyesinin suya zam yapmaması gerekiyor. Vatandaşımızın en temel ihtiyacı su. Burada belki bir çoğumuz, evlerinde içme suyu kullanmıyor. Ama birçok orta gelirli, dar gelirli vatandaşımız evlerinde o suyu kullanmak zorunda kalıyor. Düzce Belediyesi’nin içme suyuna zam yapmasına biz MHP olarak karşı çıkıyoruz”

“Düzce halkına yüzde 22 oranında zam reva değil”

MHP’li Hakan Çetin’in ardından söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Ender Çakar ise, yapılacak su zammını doğru bulmadıklarını ifade ederek, şu ifadelere yer verdi:

“Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün birçok kalemde zam oranı yüzde 10 veya yüzde 15. Dolayısıyla bizler de MHP gibi yüzde 22 gibi zam yapılan su sarfiyatları ile ilgili kısma bizde itiraz ettik. Şimdi öncelikle şunu söylemek istiyorum; biz geçen yıl Hakan Bey’in söylediği gibi çok uzun zamandır su tarifesine zam yapılmadığı söyledi ve beklenenin çok çok üzerinde 2020 yılı yılında yapılmıştı. Ben o tarihte de aynı şeyleri söyledim; civar illerdeki su rakamları ile bizim Düzce’de suyu kaça melettiğimizi hesaplamış olmamız gerekiyor. Düzce Belediyesinin suyun maliyetini çıkartması lazım. Biz hiçbir maliyet hesaplaması yapmadan “Bolu’da şu kadarsa,  Sakarya’da şu kadarsa, Zonguldak’ta şu kadarsa Düzce’de bu olur” diye bir rakam getiriyoruz. Zonguldak gibi bir vilayetteki suyun konutlara ulaştırılmasında ki güçlülük ile Düzce’deki aynı olmaz. Dolayısıyla maliyetleri civar illerin rakamları ile hesaplamak doğru değil. Bizim özellikle belediyedeki birimlerin bu ücretlendirmelerle alakalı kendi maliyetlerini gerçekçi olarak çıkarması lazım ki; biz onlar üzerinden bir rakam konuşabilelim. Biz Meclis üyeleri, Belediye Başkanı ile aynı zarfta oylanmadık. Kendileri de Belediye Başkanı ile aynı zarfta oylanmadılar. Belediye Meclis üyeleri ayrıca oy alarak buraya geldiler, bize oy veren vatandaşlara bu yüzde 22’lik zammı reva görmek doğru değil. AK Parti grubuna özellikle su zammı ile alakalı idarenin bize dikte ettiği rakamı kabul etmemelerini rica ediyorum Düzce halkı adına”

“Bu çok yüksek rakam”

Yapılan su zammının Düzce’de vatandaşı ilgilendiren bir konu olduğunu, kendilerinin de vatandaşları temsil ettiklerini kaydeden MHP’li Ayhan Cicu, yapılacak su zammının kesinlikle meclisten geçmemesi gerektiğini dile getirdi. Su zammı ile ilgili, “Bu çok yüksek bir rakam. Vatandaşlarımız için bu konuda meclisin hassasiyet göstermesini istiyorum.” diyen Cicü, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Düzce Belediyesi, yüzde yüz halkı ilgilendiren konut ve işyerlerindeki su fiyatlarına yüzde 22 oranında zam yapmış. Bunu doğru bulmuyoruz. Bu kabul edilecek bir durum değildir. Biz geçen ayki meclis toplantısında, huzur hakları ile ilgili bir önerge verdik. Bu önerge komisyonda ve mecliste kabul edildi. En üst rakamdan verdik biz bunu. Bunu ben de kabul ettim, bizi ilgilendirdiği için. Ama şimdi Şimdi milleti ilgilendiren, vatandaşı ilgilendiren yüzde yüz her kesi ilgilendiren su zamlarına bu meclisin hassasiyet göstermesini istiyorum. Bu çok yüksek bir rakamdır. Nasıl biz kendimizi ilgilendiren konuda evet verdik, milleti ilgilendiren konuda biz karar organıyız. İdare teklif verebilir, ama nihai kararı biz vermeliyiz. İdarenin kararına karşı meclisin bir rakamı yok mudur?”

“Su maliyetlerimiz çok yüksek, zarar edemeyiz”

Muhalefet partili meclis üyelerinin su zammına karşı gösterdikleri tepkiler üzerine söz alan AK Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bayram Ali Kubilay, hane ve işyerlerinde kullanılan suyun maliyetlerine göre fiyat belirlediklerini aktardı. Konuşmasında, su maliyetleri ile ilgili verileri ortaya koyan Kubilay, şu bilgileri verdi:

“Ücret tarifesi ile ilgili tek bir konuda anlaşamadık komisyonda, ama diğer konularda anlaştık. Şimdi içme suyu ile ilgili girdilerin fazla olması. 33 tane girdi maliyeti var. Bu girdi maliyetlerinin içinde toplam maliyet 26 Milyon 913 bin TL. 3 TL 39 kuruşa geliyor metre küp bazında maliyetimiz. 3.41 bizim teklif ettiğimiz fiyat. Burada eğer deniliyorsa ki, belediye sudan zarar etsin veya suyun karşılığı olan bu bedelin halktan alınmasın deniliyorsa, ben diyecek bir söz bulamıyorum. Fiyatta biz evet diğer illeri baz aldık, ama sorduk. Biz onlara bağlı kalmadık.”

“Vatandaşı düşünerek, bu zamma hayır dememiz lazım”

AK Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi Bayram Ali Kubilay’ın konuşmalarının ardından söz alan İYİ Parti Düzce Belediye Meclis Üyesi Oğuz Özyiğit, “Su hayattır, su yaşamdır” diyerek, yapılacak su zammına tepki gösterdi. Düzce’de insanların dar boğazdan geçtiği bir dönemde yapılacak zammın doğru olmadığını söyleyen Özyiğit, şunlara değindi:

“Bayram Ali Bey’e maliyetler için teşekkür ederiz. Su hayattır, su yaşamdır, öncelikle bunu düşünmemiz lazım. Maske, mesafe, temizlik diyoruz. Temizliği neyle sağlayacak bu insanlar? Su ile. Mazeretleri bir kenara geçelim. Belediyenin amacı para kazanmak değil, vatandaşa refah vermektir. Şu anda insanlar intihar ediyor Düzce’de parasızlıktan, şu anda insanlar işsiz Düzce’de ve esnaflar batık bir durumda. Bu ortamda kalkıp da suya zam yapmak, vatandaşı ilgilendiren nokta. Bu sebepten dolayı da bu suya Belediye Meclisi, AK Partililer, MHP’liler, CHP’liler İYİ Partililer vatandaşı düşünerekten hayır dememiz lazım. Bizim bu sene bu suya zam yapmamamız lazım. Çünkü su asıl bu sene lazım insanlara. Pandemi var, insanların suyunu kesiyorsunuz. Kesmeyelim dedik defalarca ama kesilmeye devam edildi. Bu insanlar nasıl yıkanacak, parası yok, olsa zaten yatıracak adam. Milletten kira alacağımız var, onun peşine düşmüyoruz, adamın yüz lira borcu var gidip suyunu kesiyoruz. Bu ayıp da bu meclise yeter, eğer burada bu zammı onaylarsak bu ayıp hepimize yeter. Çünkü gerçekten insanlar işsiz. Bakın daha yakın bir zamanda Düzce’nin tanınmış bir esnafı intihar etti. Bunun gibi Düzce’de 3 ay içerisinde yaklaşık 12 intihar vakası yaşadık. Bu 12 vaka da psikolojik sorunlardan değil, tamamen ekonomik sorunlardan. Bu sebepten dolayı bu meclisten bu zammın çıkmaması lazım.”

“Çevre illerin en ucuz suyunu Düzce kullanıyor”

Son olarak söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hasan Günden ise Düzce’nin çevre illere göre en ucuz suyunu kullandığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AK Parti olarak bu konuda bizim düşüncemiz şu şekilde;  bizim Plan ve Bütçe Komisyonumuz bu konuda çalıştılar, hesap ettiler, hesapladılar. İdarenin teklifini uygun olarak gördüler. Biz de şöyle düşünüyoruz; Düzce Belediyesi’nin halkına hizmet etmesi gerekli. Belediyenin sürdürülebilir olması gerekiyor, belediyenin vatandaşına hizmetini aksatmaması gerekiyor. Bunun için de tabii ki kendi büyümesi de gerekli, ama suyu maliyetinin altında verirse bu sürdürülebilirlik, hizmet yerine girilemeyecektir. Vatandaşa hizmetin yerine getirilmesi için, belirli bir limitlerde, belirli limitlerin altında olmamak kaydıyla hizmetlerinden ücret alması tabii ki de gereklidir. Şimdi bizim su bedellerimize baktığımızda, yıllardır civar illerden hep düşüktü su fiyatları. Şu anda meclise gelen yüzde 22.4’lük oran bile diğer civar illerden düşük bir oran. Biz Düzce olarak bu zamla bile çevre illere göre en düşük su parası alıyoruz vatandaşlarımızdan.”

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Düzce Belediyesi’nin 22.4 oranında ki su zammı, muhalefet partilerinin tüm tepkilerine rağmen AK Parti grubunun kullandığı oylarla mecliste geçti.

Haber: Savaş ARI