Yüksek Hızlı Tren Hattının Düzce’den geçip – geçmeyeceği tartışmaları devam ederken, projede heyecan verici gelişme yaşandı. Bakanlığın yeni yayımladığı haritada, projeden Mudurnu’nun çıkarıldığı görüldü. Yaşanan bu gelişme ile birlikte, yeni hattın Düzce üzerinden geçmesi bekleniyor.

“Düzce Hattı ülke menfaatine “

Konu ile ilgili ilk kez Öncü Haber Mikrofonuna konuşan ve YHT ile ilgili çalışmalar yürüten Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Yüksek Hızlı Tren hattının Düzce’den geçmesinin ülke menfaatine olduğunu söyledi. Hattın Sakarya, Hendek, Düzce ve Bolu’dan geçmesi durumunda günde 125 bin yolcu hedeflendiğini kaydeden Şamandar,  Ulaştırma Bakanlığımız, Yüksek Hızlı Tren ile ilgili yeni bir harita yayımladı. Bu harita bizi umutlandırdı. Daha önce haritada Ankara’dan Sakarya’ya giden ve Mudurnu üzerinden geçen bir hat vardı. Biz ve Japon hocalarımız defalarca bu konu ile ilgili Ulaştırma Bakanlığı’na gittik, bu trenin Adapazarı’ndan sonra Hendek, Düzce, Bolu üzerinden Ankara’ya gitmesi ülkemiz menfaatine. Bakın biz Düzceliyiz ya; Sayın Bakanımız ilk önce Düzceliler tren istiyor diye algıladı. Ama bu ülke menfaatine. Neden? Mudurnu üzerinden giderse bu güzergâh, bana göre kendisini 100 yılda amorti etmiyor, Japonlara göre ise, hiç amorti etmiyor. Ama bu güzergâh Sakarya, Düzce, Bolu güzergâhından giderse, 20 yılda kendisini amorti ediyor. Yani ülkemiz kazanıyor burada” şeklinde konuştu.

“Bizim önerimiz Bakanlığın dikkatini çekti”

Kendi hazırladıkları hattı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkililerine anlattıklarını ve projenin yetkililerin dikkatini çektiğini dile getiren Şamandar, “Batı Karadeniz ve Orta Karadeniz illeri de bu bizim hattan faydalanabiliyor. Bu hatta biz günde 125 bin yolcu hesap ediyoruz bu hatta. İlk başta duraklar fazla diye itiraz oldu dedik ki, A treni hiç durmadan 90 dakikada gider, B treni 2 büyük şehirde durur, C Treni ise her yerde durur. Bu trenler 15 dakika arayla gidiyor, günde 20 tane A Treni hiç durmadan giden, 20 tane B treni ve 20 tane de C treni planladık. Bu hatta günde 125 bin yolcu taşınıyor ve çok karlı bir hat. Yani Yüksek Hızlı Trenler yolcu olmadan kar elde edemiyorlar. Bu Bakanlığın dikkatini çekti. Fizibilite çalışması yaptılar. Aslında Mudurnu’dan hat çizilmişti ve burada bizim haklılığımız ortaya çıktı. Biz burada çok umutlandık, Bakanlık Mudurnu’dan geçen hattı kaldırdı. Şimdi niye önemli bu harita? Ankara - İzmir Hattı inşaat haline yapılıyor, İstanbul – Edirne hattı yapılıyor, Konya Karaman hattı açıldı. Haritada mavi gözken hatlarında projesi de bitti, yakında ihaleye çıkacak. Haritada yeşil hatlar da çok yakın bir zaman da ihaleye çıkacak hatlar. Yani Türkiye’nin dört bir yerinde 12 bin kilometre planlanan bir alan var. Daha önce haritalarda olan Mudurnu hattını ise, Bakanlık haritalardan kaldırdı. Biz bunu şöyle yorumluyoruz; ‘Bakanlık bizim verdiğimiz bilgileri dikkate aldı ve üzerinde çalışıyor.’ Yakın bir zamanda da önerdiğimiz hat inşallah açıklanacaktır diye düşünüyoruz. Ben burada Ayşe Keşir ve ekibine çok teşekkür ediyorum, sağ olsun bu projeyi takip ediyor. Çünkü bu proje ülkemiz için çok önemli. Zaten geçmişte biliyorsunuz Düzce – Bolu üzerinden Ankara’ya gitmiş. Yani bunları biz söylemedik, harita bu şekilde söylüyor, coğrafya böyle söylüyor, nüfus böyle söylüyor. Bu trenin de 90 dakika da gitmesini istemişler, bizim A treni bu işi çözüyor. Düzce’ye gelseniz Ankara’ya gideceksiniz. Bakın Akçakoca 1 buçuk saat Ankara’ya. Yani Ankaralı sabah denize girip, akşam evine dönebilecek. Bolu’ya desen Abant, Yedigöller gezip evine dönebilecek” diye konuştu. 

“Biz bu projede Faruk Bey’den çok umutluyduk”

Sözü, Yüksek Hızlı Tren hattının Düzce’den geçemeyeceği yönünde açıklamalarda bulunan Faruk Özlü’ye getiren Şamandar,  09:35 – “Bu hızlı tren hattı Düzce’nin nüfusunu arttıracak. Aslında bu proje en çok İstanbul’a yarayacak. Neden? Bu hat sayesinde İstanbul’dan 2 milyon nüfusun Gerede’ye kadar yayılacağını düşünüyoruz. Bizim güzergahta yapılınca İstanbul kurtulacak. Sayın Bakanımız, Belediye Başkanımız Faruk Bey’den aslında çok daha umutluyduk. Çünkü Bakanlık yaptığı için, Ankara’yı çok iyi bildiği için. Biz tabii ne düşündüğünü bilmiyoruz. Ben Sayın Bakanımız Adil Karaismailoğlu ile bir çok kez görüştüm bu konu ile ilgili ve Bakanlık’taki herkesi tanımaya başladım. En son gittiğimde, ben zannediyorum ki sadece Yalçın Bey ile görüşeceğim. Bana Yalçın Bey bir sürpriz yaptı ve bütün müdürleri topladı. Ben onu şöyle yorumladım; ‘hani ben ikna oldum, bunu diğer arkadaşlara da anlat.’ Ben o toplantıda bu trenin Düzce’ye değil Ankara ve İstanbul’a yarayacağını söyledim. Çünkü nüfus Ankara ve İstanbul’da zaten. Aslında bu İstanbul Ankara arası bir metro. Türkiye’nin iki büyük şehrini 90 dakikada birbirine bağlayan ve aradaki şehirleri de kalkındıran ve İstanbul ile Ankara’yı rahatlatan bir proje” açıklamalarında bulundu.

Şamandar ayrıca, YHT Düzce Hattına destek veren Düzce Tanıtma ve Kalkındırma Vakfı Başkanı Ahmet Mutlu’ya teşekkür etti.

HABER: Savaş ARI