Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından kentin en büyük kabristanlığı olan Şehir Mezarlığı’nda, kuruduğu ve çürüdüğü için ziyaretçileri tehdit eden, gelişigüzel ve plansız dikildiği için de zamanla kabirleri bozar hale gelen ağaçların bertaraf edilmesi için çalışma başlatılmıştı.

Uzmanlar inceledi, işlemler başladı

Bu kapsamda Orman İşletme Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar mezarlıkta her bir ağaç için detaylı inceleme yaparak kurduğu ve çürüdüğü için olumsuzluğa neden olabilecek ağaçları işaretledi. Vatandaşlardan gelen taleplerin de eklenmesiyle yaklaşık 20 gün önce de ihaleyi alan yüklenici firma mezarlıkta kesim işlemlerine başladı.

Bazı kesimler farklı yerlere çekmeye çalıştı

Mezarlıkta mart ayında detaylı bir inceleme sürecinin ardından ömrünü tamamlamış ve tehlikeye davetiye çıkaran ağaçlar için alınan kesim kararı bazı kesimler tarafından farklı yerlere çekilerek karşı çıkıldı. Çalışmaların başlamasının ardınsa da mezar taşlarının kesim sırasında kırıldığı ve mezarlıkta kötü bir görüntünün ortaya çıktığı ihbarların ardından Öncü Haber ekibi mezarlığa giderek son durumu yerinde görüntülemişti.

Öncü TV çalışmaları takip etti

Öncü TV, bir kez daha Şehir Mezarlığı’na giderek bu kez Mezarlıklar Müdürlüğü ve yüklenici firma yetkilileriyle kabristanlığı gezip yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Zarar gören kabirler ücretsiz yenileniyor

İhaleyi alan yetkili firmanın temsilcisi, kesim sırasında kabirlere zarar gelmemesi için azami gayret gösterdiklerinin altını çizerek zarar gören mezarlarla ilgili de kabir sahibinden bir talep beklemeksizin anında tespit yaparak yenilenmesini de üstlendiklerini kaydetti.

Tehlikeli ağaçlar 1 ay içinde kaldırılacak

Burada çürüdüğü için ziyaretçiler için tehlike oluşturan, hem genişleyen kökleri hem de kuruduğu için düşen dallar nedeniyle kabirlere zarar veren ağaçların bertaraf edilmesi için 20 gün önce çalışmalara başladıklarını kaydeden yetkili kesim çalışmalarının 1 ay içinde tamamlanacağını söyledi.

Sincaplar unutulmadı

Öte yandan bir taraftan şehir mezarlığının temiz ve yakışan bir görüntüye bürünmesi için çalışmalar devam ederken mezarlıkta yaşayan hayvanlar da unutulmadı. Çok sayıda sincabın da yaşam alanı olan mezarlık geneline firma tarafından onlarca da sincap yuvası hazırlandı.

Vatandaştan yoğun talep var

Şehir Mezarlığı’nda olası kazalara davetiye çıkarabilecek ağaçları Öncü Haber ekibine gezdiren Mezarlıklar Müdürlüğü yetkilisiyse biyolojik ömrünü tamamlayan ağaçlar dışında sevdikleri mezarlıkta yatan Düzceliler’in de yüzlerce dilekçeyle kendilerine kesim başvurusu yaptığını belirtti.

Kırılan ağaçlar fırtınada 20 mezara zarar verdi

Bu şekilde gelen talepleri de yardımcı olmak adına işleme aldıklarını kaydeden yetkili yakınlarının kabrine zarar veren ve yeni mezar kazımını engelleyen ağaçlarla ilgili de işlem yaptıklarını aktardı. Sadece 29 Kasım günü meydana gelen fırtınada tehlike arz eden ağaçlardan düşen dalların 20 mezarı tahrip ettiği kaydedildi.

Kötü olayların önüne geçilecek

Vatandaşların madde bağımlılarından ve kötü niyetli kimselerin mesken tutmasından da rahatsız oldukları mezarlıkta kesimin tamamlanmasından sonra güvenliğin tesisi edilmesi de sağlanacak.

Işıklandırma yapılacak, uygun ağaçlar dikilecek

Mezarlıkta ışıklandırma, toprağa uygun ağaç dikimi, güvenlik için kamera sistemiyle donatımı için de en kısa sürede çalışmaların Müdürlükçe başlatılacağı öğrenilirken cuma günleri ise mezarlıkta Kuran-ı Kerim tilaveti yapılması için hoparlör sistemi kurulacak. Mezarlıkların giriş kapıları yenilenerek çevre duvar işlemleri de tamamlanacak.

Kesimin bittiği alanlar temizleniyor

Mezarlığın hem ebedi ahirete intikal edenlere hem de geride kalan sevdiklerine yakışır bir görünüme kavuşturulması için ekipler hummalı bir çalışma yürütürken bir yandan da çalışmaların tamamlandığı alanlar Mezarlıklar Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü ve İtfaiye Müdürlüğü personelince temizleniyor.

Mart sonunda bitiyor

Alınan bilgilere göre Şehir Mezarlığı’ndaki dönüşüm hamlesinin mart ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Nisan ayı itibariyle vefat eden yakınlarının kentin en büyük mezarlığında bulunan kabirlerine gelen Düzceliler, tehlikenin önüne geçilmiş huzurlu bir mezarlıkla karşılaşacak.

HABER: Mehmet GÜNESEN