Akçakoca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nedim İşgören’den sonra Düzce Bakkallar, Bayiler ve Büfeciler Odası Başkanı Vildan Şamandar da salgın sürecinde tekel esnafı iş yapamazken, büyük marketlerin alkol satışına devam etmesini eleştirdi.

Düzce’de tekel ürünleri satan işyerlerinin kapatılması yönünde karar alınmasın rağmen, zincir marketlerde tekel ürünleri satışlarının devam ettiğini belirten Şamandar, küçük esnaf iş yapamadığı için zor durumdayken tekel ürünleri satış yasağının bu marketlerde geçerli olmamasının haksız rekabete neden olduğunu vurguladı.

Haksız rekabetin önüne geçilmesini isteyen Başkan Şamandar’in Düzce İli Olağanüstü Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’ne yönelik olarak hazırladığı talep dilekçesi şu şekilde: "Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs(Covid-19) Pandemisi olarak nitelendirilen bu salgından Ülkemizi ve Vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için alınan tedbirlere Esnaf  Teşkilatı ve özelikle gıda satış noktaları olarak hassasiyetle uymamız gerektiğinin bilinci ile hareket etmekteyiz. Düzce Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası olarak İl Hıfzıssıhha Meclisi’nin almış olduğu kararları büyük bir titizlikle üyelerimize toplu mesaj ve sosyal medya hesaplarımızdan duyurmaktayız.

16.04.2020 tarihli İl Olağanüstü Umumi Hıfzıssıhha Meclis karanı göre; ikinci bir karara kadar Düzce İlinde odamız kapsamına giren;

 Marketlerin çalışma saatleri: hafta içi ve hafta sonu sabah 09:00 akşam 21:00,

Bakkal, Kasap , Manav,Kuruyemişçiler ve Şarküterilerin  hafta içi ve hafta sonu çalışma saatleri: sabah 08:00 akam 22:00 olarak,

 Alkol Satış noktası olan Büfelerin çalışma saatleri:  hafta içi 08:00-22:00 hafta sonu resmi tatiller dahil kapalı,

 Alkolsüz mini bakkal statüsündeki Büfelerin çalışma saatleri: hafta içi 08:00-22:00 hafta sonu resmi tatiller dahil kapalı,

Aktar ve Baharatçıların çalışma saatleri: hafta içi 08:00-22:00 hafta sonu resmi tatiller dahil kapalı,

Gıda ve Temizlik Malzemeleri Toptan ve Perakende Ticareti yapan Tedarikçilerin çalışma saatleri ise;  hafta içi 08:00-22:00 hafta sonu resmi tatiller dahil kapalı olarak belirlenmiştir.

Vergi ve Oda Faaliyet kodunda Bakkal olarak kayıtlı olan, gerçekte de mini bakkal büfe şeklinde faaliyet gösteren fakat İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatında Faaliyet konusu Büfe olarak geçen esnaflarımız Bakkal olarak faaliyet gösteren işletmelerle aynı statüde olmalarına rağmen İş Yeri Açma ve Çalıştırma ruhsatında faaliyet konusunun Büfe olarak geçmesi sebebiyle hafta sonu ve resmi tatil günlerinde iş yerlerini kapatmak zorunda kalmışlardır.

Yine hemen hemen Kuruyemişçilerle aynı statüde bulunan Aktar ve Baharatçılarımız da iş yerlerini hafta sonu ve resmi tatil günlerinde kapatmak zorunda kalmışlardır.

 Alınan bu kararlar karşısında aynı statüde yer alan Bakkal, Büfe  ve Marketlerimizin bazıları işletmelerini açmış bazıları ise kapatmıştır. Bu durum esnaflar arasında ayrım oluşturmuş, Esnafın temsilcisi olan odalarımızı ise üyelerine cevap veremez hale getirmiştir.

Tekel Büfesi olarak  faaliyet gösteren,  TAPDK(Sigara ve Alkol Satış Yetki Belgesi) Ruhsatlı üyelerimiz ise; hafta sonu ve resmi tatil günlerinde işyerlerini kapatmalarına rağmen ilimizde faaliyet gösteren ve aynı TAPDK  satış belgesine sahip Eko Mini, Migros, Carrefoursa gibi Marklet Zincirleri ise, sırf Market Statüsünde olmalarından dolayı hafta içi ve hafta sonu resmi tatil günleri dahil açık kalarak Alkol satmaktadırlar.

Bu durum kendi sermayesiyle ayakta kalma mücadelesi veren küçük esnafımıza karşı yapılan haksız rekabete yol açmaktadır.

Oluşan bu haksız rekabetin ortadan kalkması için yukarı da  ifade ettiğimiz üzere  aynı statüde yer alan işletmelerin ayırım yapılmaksızın hafta içi ve hafta sonu ticari faaliyetlerine izin verilmesi yada yine  ayırım yapılmaksızın ticari faaliyetlerine izin verilmemesi yönünde talebimizi iletiyor, gereğini arz ediyoruz."