Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi ile Düzce Kültür ve Turizm Müdürlüğü öncülüğünde, Konuralp Antik Tiyatro’da arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor. Düzce’nin tarihine ışık tutacak bulguların rastlandığı kazı alanı, bugün Düzce’ye yeni gelen Üniversite öğrencilerini ağırladı.

Düzce Kent Konseyi Gençlik Meclisi tarafından üniversite öğrencileri için, bugün Düzce gezisi düzenlendi. Etkinliğe katılan çok sayıda üniversite öğrencisi, Düzce’nin doğa ve tarihi dokusuna hayran kalırken, Düzce’yi çok beğendiklerini ifade ettiler.

Gezi etkinliğinin son durağı ise Arkeolojik Kazıların devam ettiği Konuralp Antik Tiyatro oldu. Düzce Kent Konseyi Başkanı Ali Dilber ile kazı alanına giden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, üniversite öğrencilerine kazı çalışmaları ve Düzce’nin tarihi hakkında bilgilendirme yaptı.

Düzce’nin tarihi bir şehir olduğunun altını çizen Başkan Özlü,  “Size anlatmışlardır, burada Prusias Krallığı hüküm sürmüş. Arkadaşlar, burası yaklaşık 10 bin kişilik bir tiyatro. Arkeologların söylediklerine göre, 10 bin kişilik bir tiyatronun olduğu bir şehir, ortalama 100 bin kişilik bir şehir olur diyorlar. Dolayısıyla burada, Milattan Önceki dönemlerde yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı bir şehirden bahsediyoruz. Kazılar aslında bizden önce başlatılmıştı. 2013 yılından, 2019 yılına kadar kazılar burada yapıldı, fakat biz göreve geldiğimizde kazılara büyük önem verdik. Burada yaklaşık 70-80 işçi çalışıyor, yaklaşık 10-11 arkeoloğumuz var. Bu kazı, Düzce Belediyesi tarafından destekleniyor. Burada gördüğünüz, beyaz renge yakın kısımlar, son bir buçuk yıl içerisinde yapılan kazılardır. Son 2 yılda çok ciddi bir mesafe kat ettik.  Burasını böyle bırakmayacağız, restore edeceğiz. Burayı restore etmeden önce Türkiye’nin en saygın sanatçılarını getireceğiz ve onlar burada sizlere konserler verecek” diye konuştu.

Üniversite öğrencisi bir gencin, ‘Düzce Üniversitesi’nde ve Düzce’de neden söyleşiler olmuyor?’ sorsu üzerine Başkan Özlü, “2019 yılının sonlarına doğru, yani Ekim ayından itibaren, Türkiye’nin en saygın ve en bilinen isimlerini Düzce’ye getirdik. Bunlar iş dünyasından gelen isimlerdi. İçlerinde yazarlar vardı, gazeteciler vardı. Aşağı yukarı her Cuma akşamı, gençlerimizle, halkımızla bunları buluşturduk. Fakat pandemi başlayınca, ara vermek zorunda kaldık. Şimdi tabii 1 buçuk yıl oldu, tekrar bunlara başlayacağız” açıklamalarında bulundu.

Programda Üniversite öğrencilerinin talep ve şikâyetlerini de dinleyen Başkan Özlü, en çok yurt bölgelerinde başıboş dolaşan sokak köpekleri sorunu ile karşılaştı.

HABER: Savaş ARI