İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Merkez Teşkilatlanma Birimi Bölge Koordinatörü Ruhi Ademoğlu, Sakarya İHH Arama Kurtarma İl Başkanı ve Batı Karadeniz Bölge Koordinatörü Osman Yılmaz ve geçtiğimiz ay göreve başlayan Düzce İHH İl Başkanı Onur Okşit, Öncü Medya Grubu’nu ziyaret etti. İHH heyetini Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal ağırladı.

Ademoğlu, İHH’nın yurtiçi ve yurtdışındaki insani yardım faaliyetleri hakkında bilgi verirken Yılmaz ise afetlerle geçen 2021 yılındaki tecrübelerini anlatarak Düzceli gençleri yeni kurulacak olan İHH’nın Düzce arama-kurtarma ekibine katılmaya davet etti. Düzce’de İHH bayrağını devralan Onur Okşit ise hedeflerini anlattı.

İHH Teşkilatlanma Birimi Bölge Koordinatörü Ruhi Ademoğlu, “Düzce’den de sorumlu 11 ilde görev yapıyoruz. Düzce teşkilatımızda da yeni bir görev değişikliği süreci yaşadık. Onur Okşit kardeşimiz, Düzce İHH Başkanlığı görevini geçtiğimiz ay itibariyle üstlenmiş durumda. Bu görev değişikliğini insanlarımızla paylaşmak, önümüzdeki dönemde yapmak istediklerimizi paylaşmak amacıyla Öncü Medya Grubu’na ziyarette bulunmak istedik.” dedi.

ADEMOĞLU: 119 BİN YETİME ULAŞILDI, 10 BİN SUYU KUYUSU AÇILDI

Vakfın faaliyetlerinden bahseden Ademoğlu, “Düzce’de daha önce başkanımız Osman Ağabeyimiz vardı. Yeni arkadaşlarımız taze bir güç nefes. Şehrimizdeki mazlumlara, yetimlere dokunmaya çalışacağız. Gönüllülük esasıyla hareket ediyoruz. Bu çalışma sistemi Düzce’yle sınırlı değil. Aynı anda dünyada 120 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Lokomotif çalışmamız olan Yetim Sponsorluk Sistemi’yle dünya üzerinde 119 bin yetime sponsor sağladık elhamdüllillah. Katarakt ameliyatlarıyla dünyada 140 bini üzerinde insanın gözlerini açmak nasip oldu. 41 ülkede 10 bine yakın su kuyusu açtık. İnsanlara su ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunların yanında cami, medrese, yetimhane, barınma evleri gibi kalıcı eserler anlamında 400 eser var. Ramazan’da ve Kurban’da faaliyetlerimiz var. Hem ülkemizde 81 ilimizde mazlumlarla ve yetimlerle bir arada olmaya, onların dertlerine derman olabilmek adına gayret sarf etmeye çalışıyoruz. Hem de dünyada 120 civarında ülkede mazlumların yetimlerin dertlerine ortak olmaya derman olmaya ve yüzlerinde tebessüm olmaya çalışıyoruz. Onlar bizlerin yolunu bekliyorlar. Bizler de yanlarına giderek rızayı ilahiye ulaşmaya çalışıyoruz.” dedi.

“DÜZCE’NİN HALKI KADİRŞİNASDIR”

Düzceliler’in yardımseverliğiyle örnek olduğunu belirten Ademoğlu, “Düzce’yi ben eskiden beri bilirim. 2005’ten beri çalışmalarını yakından izlediğim bir il. Düzce ilimiz mazlumun yetimin yanında olabilmek adına gayret sarf eden bir halka sahip. Bunu çok iyi biliyorum. Bu süreçte Osman Ağabeyimizin ticari işleri nedeniyle aksayan bir şeyler muhakkak olmuştur. Ama bu süreçte bile bu halkın ne kadar kadirşinas olduğunu biz çok net gördük.” diyerek bundan sonra da Düzceliler’den mazlumların hayatına dokunacak projelere destek istedi.

OKŞİT: MAZLUMLARIN YANINDA OLMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Geçen ay göreve gelen Düzce İHH İl Başkanı Onur Okşit ise “İHH’yı 20 yıldır biliyor ve takip ediyoruz. Yaklaşık 2 ay önce büyüklerimiz bu görevi bize tevdi etti. Biz istişarelerin ardından şeref ve onur duyarak görevi kabul ettik. Daha önceki gayretleri biliyoruz. Biz de bayrağı daha ileriyle taşımak adına elimizden geleni yapacağız inşallah. Yeni bir yönetimimiz var. Hem genç hem de tecrübeli arkadaşlarımız var. Her alanda mazlumun yanında olmak için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

İLÇELERDE TEŞKİLATLANMA BAŞLADI

İHH’nın ilçelerde de teşkilatlanması için süreci başlattıklarını kaydeden Okşit, “Biz Düzce olarak ilçelerde teşkilatımız yoktu. Görevi devraldıktan istişareler yaparak ilçelerde teşkilatlanmaya çalışıyoruz. Bu anlamda Gölyaka’da, Cumayeri’nde ve Kaynaşlı’da tespitlerimiz oldu. İlçe temsilcilerimizi belirledik. Akçakoca’da zaten var. Çalışmaları da iyi.” dedi.

DÜZCE’DE ARAMA-KURTARMA BİRİMİ FAALİYETE GEÇİRİLECEK

Son dönemde deprem, sel ve orman yangınları gibi afetlerle önemi daha da ortaya çıkan arama kurtarma ekiplerine yönelik bir çalışma hazırlığında olduklarını kaydeden Okşit, “Düzce’de arama kurtarma birimi yok. Bunu Düzce’de de faaliyete geçirmek istiyoruz. Bölge koordinatörümüzden de destek alarak böyle bir oluşuma gideceğiz. Düzce bir deprem bölgesi. Böyle bir ekibe ihtiyacımız var. İnşallah onu da faaliyete geçireceğiz. Geçen senelerde yaşanan sel afetlerinde de İHH aktif rol aldı.” dedi.

YILMAZ: KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYORUZ

Sakarya İHH Arama Kurtarma İl Başkanı ve Batı Karadeniz Bölge Koordinatörü Osman Yılmaz da afet bölgelerindeki tecrübelerini Öncü takipçileriyle paylaştı. Yılmaz, “Bizlere bağlı 6 il var. Ancak Düzce’de şu an ekip olmadığı için 5 ilden sorumluyum. Bu anlamda Türkiye’de 65 ilde ekibimiz ve yaklaşık 3 bin 500 gönüllümüz var. Bir anlamda da köprü görevi görüyoruz. Yabancı uluslararası öğrenci arkadaşlarımız var.” dedi.

‘450 EKİP ARKADAŞIMIZ DİNLENMEDEN ÇALIŞTI’

Bu yaz güneyde orman yangını, kuzeyde sel felaketi olarak aynı anda yaşana afetlere müdahalelerden bahseden Yılmaz, “Ege ve Akdeniz’de çıkan yangınlarda genel merkezimizin çağrısı üzerine ilk çıkış yapanlardanız. Muğla’da 4 gün yoğun çalışma yaptık. Bütün ekipleri oraya çektik. Antalya’da da görev aldık. Toplamda 8 gün görev aldık. Geldik Sakarya’da dinlenmeye geçerken Karadeniz’deki sel felaketi için çağrı yapıldı. Yangınlarda görev alan 450 ekip arkadaşı dinlenmeden sel bölgesine geçti.” dedi.

DÜZCELİ GENÇLERE DAVET

Bir deprem bölgesi olan ve son dönemlerde artan yağışlar nedeniyle sel ve su baskını olaylarında da artışın yaşandığı Düzce’ye de bir ekip kazandırmak istediklerini kaydeden Yılmaz, “Düzce’de de biz böyle bir ekibin kurulmasını canı gönülden istiyoruz. Gereken desteği vereceğiz. Düzce’yi de katarsak 6 il olacağız. Bölgesel eğitimlerimiz oluyor. Geçen ay Bolu’da bir eğitim yaptık. Düzceli gençleri bu anlamda ekibimize katılmaya davet ediyoruz. 2021 Yılı Afet Eğitim Yılı ilan edildi. AFAD’ın verdiği eğitimler var. Aslında afetlere karşı harekete geçmek çok basit. AFAD gönüllüsü olup bu eğitimleri vatandaşlarımız alabilirler.” dedi.

HABER: Mehmet GÜNESEN