Türkiye’de günlük vaka sayının 50 bine dayanması ve vefatın 350’nin üzerine çıkması, devletin yeni tedbirler almasına yol açtı. Bu doğrultuda 26 Nisan Pazartesi günü gerçekleşen kabine toplantısı sonrası kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bilim kurulunun da tavsiyelerini göz önüne alarak, 17 günlük tam kapanma kararı alındığını açıkladı.

Yasak var ama…

29 Nisan Perşembe günü başlayan kapanma sürecinde üretim, imalat ve belli başlı sektörlerin dışında herkesin evde olması gerektiği bildirildi. Ancak haftanın her günü sabah saat 10:00 ile 17:00 arasında market, manav, fırın, kasap gibi işletmelerin açık olmasını fırsat bilen Düzceliler, soluğu dışarıda alırken, bu durum sokaklarda insan sirkülasyonunun artmasına yol açıyor. Alışverişe izin verilen saatler arasında vatandaşların özellikle marketlerde uzun vakit geçirmesi tehlikeyi katlıyor.

Parklar çocuk kaynıyor

Koronavirüse davetiye çıkartan bu manzara parklarda da değişmiyor. Evde oturmaktan sıkılan ve havanın güzel olmasını fırsat bilen onlarca çocuğun parklarda hep birlikte oynaması salgın tedbirlerinin amacına ulaşmasına engel oluyor.

Hastanelerde kısıtlamayı unutturan yoğunluk

Yine hastanelerdeki yoğunluk da göz korkutuyor. Tam kapanma öncesi gibi polikliniklerin önünde bekleyen çok sayıda vatandaşın olması, sağlık hizmetinde bir rahatlama olmadığını gözler önüne seriyor.

Trafik de bildiğiniz gibi…

Düzce trafiğindeki araç yoğunluğu da neredeyse kapanma öncesini aratmıyor. Güvenlik güçlerinin sıkı şekilde yaptığı denetim ve kontroller sırasında yasağa uymadığı tespit edilen kişilere ceza uygulanırken, yine kepenk açan esnaflar da mercek altına alınmaya devam ediliyor.

Komşu ziyaretlerine devam!

Bu süreçte Düzce’deki idarecilerin ve uzmanların özellikle vurgu yaptığı ‘Komşu ve akraba ziyaretlerini askıya alın’ uyarılarının da yeterince dikkate alınmadığı ev içi kalabalık oturmaların devam etmesi ile ortaya çıkıyor.

Kurallara uyan ne yapsın?

Kısıtlamaya rağmen eline aldığı market ya da ekmek poşetiyle sokakta dolaşan, parkta güneşli havanın tadını çıkartan vatandaşlar ‘Evde bunaldık’ bahanesinin arkasına sığınsa da kurallara harfiyen uyan vatandaşlardan bu kez ‘Bu nasıl kapanma?’ sesleri yükseliyor.