Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 8-14 Ocak haftasına ait illere göre haftalık 100 bin kişiye düşen vaka haritasını açıkladı. Omicron varyantıyla salgının başından bu yana en yüksek vaka sayısına ulaşılan ülke genelindeki yukarı yönlü seyir dikkat çekti.

İstanbul’da kritik seyir

Buna göre vaka yoğunluğu en yüksek olan kent her yüz bin kişide görülen bin 571 vaka ile İstanbul oldu. Onu bin 4127 ile Eskişehir takip ederken vaka yoğunluğunun en düşük olduğu kent haftalardır olduğu gibi 16 puanla yine Van oldu. Komşu Bolu ise bir haftada en çok vaka artışı yaşayan 3. kent olurken 100 binde görülen vaka sayısı 700’ü geçti.

Bir ayda 4’e katlandı

Omicron varyantının kâbusu yaşattığı Düzce’de de zaten geç sağlanan düşüşte sert artış devam ederken mücadele yeniden başa sardı. Bir haftada vaka sayısı yüzde 60 oranında artarak haftalık 100 bin kişide 324’ten 516’ya yükseldi. COVİD-19 salgını vaka sayıları yalnızca bir ayda 4 katına çıktı. Ekim ortasından bu yana en yüksek sayı kaydedildi.

Günlük vaka yeniden 300 sınırında

Verilere göre son haftada Düzce’de günlük ortalama vaka sayısı 292 oldu. Hafta boyunca tespit edilerek tedavi sürecine başlananların sayısı 2 bin 38 olarak gerçekleşti.

Uzmanlar uyardı

Veriler ışığında Düzce salgınla mücadelede en kritik dönemlerinden birine girdi. Uzmanlar maske, mesafe ve temizlik kurallarının hayati önemine bir kez daha vurgu yaparken aşının koruyuculuğuna dikkat çekildi. 

HABER: Mehmet GÜNESEN