1 Temmuz’da başlayan tam normalleşmeyle birlikte ortaya çıkan rehavet ve aşıya yanaşmayanların sayısı ülke genelinde vaka ve vefat sayılarını tırmandırdı. 4 binli sayılara gerileyen vaka sayısı 30 bin bandına çıktı. Okulların açılmasıyla yaşanan sosyal hareketlilik de artışı hızlandırdı.

Düzce’de de tedbirsizliğin ve denetimsizliğin faturası ağırlaştı. Geçen hafta 130’larda seyreden günlük ortalama vaka sayısı bu hafta itibariyle 200’ü geçti. Düzce’de bir temmuzdan bu yana vakalar 10’a katlandı.

GÜNLÜK VAKA 200’Ü GEÇTİ

22 Eylül günü il genelinde yeni tip koronavirüs şüphesiyle hastanelere başvuran 203 vatandaşın daha testi pozitif çıktı. Vakalara paralel bir seyir gösteren aktif vaka sayısı da 2 bin 312’ye yükseldi. Son tespit edilenlerle mart 2020’den bu yana Düzce’de salgına yakalananların sayısı 47 bini geçti.

2 VEFAT DAHA…

Son bir haftada ölümcül salgına yakalanan 2 vatandaş da mücadeleyi kaybetti. Toplam COVİD-19 kaynaklı vefat sayısı 215’e ulaştı. Halen hastalığı ağır geçiren 25 kişinin pandemi yoğun bakım ünitesindeki tedavilerine devam edilirken bunlardan tedaviye cevap vermeyen 14’ü entübe edildi. Pandemi acili önünde yeniden test kuyrukları oluşmaya başlarken serviste yatan hasta sayısı da günbegün artıyor.

DÜZCE KIPKIRMIZI

Öte yandan korkutan artış Sağlık Bakanlığı’nın Hayat Eve Sığar uygulamasındaki vaka yoğunluğu haritasında gözler önüne serildi. Düzce Merkez, yüksek riskli bölgeyi temsil eden kırmızı renge boyandı. Neredeyse COVİD-19 vakası olmayan sokak kalmadı. İlçelerdeki vaka yoğunluğu da dikkat çekti.

KALABALIKTAN KAÇININ

Maske, mesafe ve temizlik kurallarının hayati önemi devam ederken sokaklarda maskesiz gezenler artışı perçinledi. Kural tanımazlar Düzce sokaklarında gezinmeye devam ederken denetim olmaması ise önlemlerini alan vatandaşların tepkisine yol açtı. Uzmanlar, artışın devam edebileceğine dikkat çekerek vatandaşları mümkün olduğunca kalabalık ortamlara girmemeleri konusunda uyardı. Vaka ve ölüm oranlarının aşı olmayan orta ve genç yaşlara doğru kaymaya başlamasıyla salgının önünü kesecek tek çare olan aşının önemini yeniden ortaya koydu.

HABER: Mehmet GÜNESEN