Öncü Haber, Düzce’nin Hamidiye Mahallesinde açılan Salı pazarının nabzını tuttu. Öncü Haber mikrofonuna konuşan salı pazarı esnafı, kış mevsimine göre fiyatların normal olduğunu belirtirken, vatandaşların Pazar yerlerine eskisi kadar rağbet göstermediğini söyledi. Pazar yerinde satış yapan köylü esnafına ise,  tezgah açtıkları yerin sürekli olarak değiştirildiğini ve değişen yerlerin zeminlerinin çamur ve su içerisinde olduğunu belirterek,  iş yapamaz hale geldiklerini açıkladılar.
 




  “Yağmur yağınca dize kadar su oluyor”
 Köylü pazarının zor durumda olduğunu belirten Emine İnce şunları söyledi: “Köylü pazarı esnafıyım. Cumartesi pazarında bizi pazarın sonuna koydular. Ama orada çok su oluyor. Yağmur yağınca dize kadar su oluyor. Birde pazarın sonunda olduğumuz için vatandaşlar bizim bulunduğumuz yere gelmeden geri dönüyorlar. Çok uzun bir yerde. Biz sonda kalıyoruz. Köylü pazarı olarak kötü bir durumdayız. Çamur içinde bir şeyler satmaya çalışıyoruz. Yetkililerden bir şey yapmalarını bekliyoruz.”




“Köylü pazarının yeri bir türlü oturmadı”
Yerlerinin sürekli değiştirildiğini söyleyen köylü pazarı esnafı Leyla Kanık şunları kaydetti: “Köylü pazarının yeri bir türlü oturmadı Kalıcı Konutlarda. Bir aşağıya alıyorlar bir yukarı alıyorlar. Yerini kesin olarak belirlesinler de bizde rahatlayalım.”




“Meyve fiyatları biraz yüksek”
Meyve fiyatlarının biraz yüksel olduğunu belirten esnaf Aydın Ilgaz şunları ifade etti:  “Meyve sattığım için onun üzerine konuşuyorum. Meyve fiyatları biraz yüksek. Ya olmamasından ya da ihracatın fazla olmasından kaynaklanıyor bu durum. Geçen sene 2.5 TL olan mandalina bu sene 5 TL. Böyle olunca vatandaşın alım gücüde düşüyor. Normalde bu saatlerde Pazar çok kalabalık olması gerekir ama o kalabalık yok. Durumlar çok iyi değil yani fiyatların yüksek olmasından dolayı. Bizim işimiz fiyatların yüksekliği ile orantılı. Fiyatlar ne kadar yüksek olursa bizim işlerimiz o kadar kötü oluyor. Vatandaşlar alamıyor istedikleri meyveleri.”
 



“Şuan fiyatlar biraz yüksek olarak başladı”
Vatandaşların alım gücü düştüğü için eskisi kadar satış yapılamadığını belirten esnaf Halise Hanım şunlar kaydetti: “Şuan fiyatlar biraz yüksek olarak başladı. İleride ne olur bilemiyoruz. Vatandaşların alım gücü olmadığı için artık fazla satış yapamaz olduk. Geçen yıla göre fiyatlar biraz yüksek. İnsanların bütçesi zaten kötü. Artık hiç alamaz oldular. Satıcıda alıcıda artık zor durumda.”
 


“Kapalı bir pazar yeri olursa güzel olur”
Köylü pazarı için kapalı bir pazaryeri isteyen Yüksel Işık şöyle konuştu: “Kapalı bir Pazar yeri olursa güzel olur. Bize yapılacağı söylendi. Bir iki sene önce söylenmişti bu Pazar yerinin yapılacağı. Burada yer kavgaları çok oluyor. Geliyor buradaki yaşlı teyzeleri benim yerim diye kovuyorlar. Bu tip sıkıntılar ile karşılaşıyoruz köylü pazarcısı olarak. Yağmur yağdığında yerler çamurlandığı için köylü pazarcısı yollara tezgah açmak zorunda kalıyor.”
 



“Kış geldi fiyatlar yükseldi”
Kış aylarının gelmesiyle beraber fiyatların arttığını belirten pazarcı esnafı Emre Saraçoğlu şunları belirtti: “Kış geldi fiyatlar yükseldi. Yeşillik ürünlerinde kampanya var ama sebzeler kışın etkisiyle  fiyat olarak yükseliyor. Ama bu günümüze çok şükür.”
 



“İnsanlar bir sigaraya 15 TL verebiliyor ama pazara gelince parayı kısıyorlar”
Tüm Türkiye’ye sadece Antalya’dan meyve geldiğini belirten Murat Demir şunları söyledi: “25 senedir esnafım. Görüyorsunuz  tüm Türkiye’ye meyve olarak Antalya bakıyor. Orada 3 gün sel oldu bular fiyatlara yansıdı. Antalya şuan ihracatta yapıyor. Ama şuan için fiyatlar normal. İnsanlar bir sigaraya 15 TL verebiliyor. İnsanlar zevkine geldiğinde hiç kısmıyor ama Pazar alışverişine geldiğinde kısmaya başlıyor. Bizim büyüklerimiz kışın domates mi yiyebiliyordu ? Ama şuan yok yok yani. Bu günlerimize çok şükür.”