Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid-19 salgınında kâbus devam ediyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı başta olmak üzere devletin tüm kurumları salgına karşı teyakkuz halinde çalışmalarına karşılık, bazı vatandaşların alınan tedbir ve kurallara uymaması virüsün hızla yayılmasına neden oluyor.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Düzce ile ilgili kritik veriyi açıklamıştı. Koca’nın Düzce’de vaka sayısının yüzde 99 oranında artığını açıklamasının ardından, Düzce Valisi Cevdet Atay da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede vatandaşların bıkkınlığa ve rahatlamaya son vermesi yönünde uyarıda bulundu. Vaka sayısının 5 bin 700’e çıktığı kentte, kurallara daha sıkı sarılmak için önlemlere dikkat edilmesi gerekiyor.

Peki, koronavirüs tedbirlerine Düzce’de yaşayanlar ne kadar riayet ediyor? Öncü Haber ekibi, bu sorunun cevabını alabilmek için vatandaşlara mikrofon uzattı.

İşte aldığımız cevaplar:

“Ölümden korkmuyorum”

Fahri Doğru: “Nefes alamıyoruz bazen, onun için. Herkesin maskeyi takması lazım. Bazen sıkıntı yaratıyor, ondan indiriyorum ben de. Ölümün korkusu olur mu ya? Vatandaş mezarlıktan korkuyor. Mezarlıktan korkulmaz, en güvenceli yer.”

“İnsanlar bu hastalıktan korkmuyor”

Zühre Çelebi: “Herkes dikkat etsin diyorum. Baksana şuranın haline. Korkmuyorlar bence. Korksalar böyle olmaz.  Çoğaldı. Bunlara dikkat edilmesini söylesin işte. Çok dikkatli olmamız gerekiyor.”

“Kurallara uyuyorum”

Uğur Cansuer: “Virüsten çok korkuyorum. Aslına bakarsanız korkak biriyim ama sigara içiyordum, ondan takmıyorum. Normalde takıyorum yani. Ben normalde buralı değilim, İstanbul’dan geldim. İstanbul’dan cenazeye geldim.”

“Kurallara uyarsak, bu hastalığı yeneriz”

Celal Taner: “Vallahi bu konu hakkında maske, uzak mesafe, temizlik, başka bir şey bilmem. Ben köyde oturuyorum, bu konuda dediğim gibi maske, uzak mesafe, temizlik, vatandaşlarımızdan ben bunu bekliyorum. İnşallah bu işi başaracağız yani.”

Yusuf Şentürk: “Allah yardımcımız olsun başka ne diyeyim? Hiçbir fikrimiz yok yani, herkes kurallara uyarsa, inşallah ilerlemez. Burada dikkatimi çekti ben epeydir çıkmıyorum, çıktım bakıyorum, genelde yüzde 80 – 90’ı maske takmış, korumaya almışlar kendilerini, hani gurur verici bir olay. Gerçekten sevindim. Yüzde 50’si dikkat etmiyor. Bizim halkımız virüsü pek umursamıyor. Başa gelen çekilir ya, başa gelen gelince o zaman görecekler ama iş işten geçmiş olacak.”

“Benim gibiler böyle maskesiz gezerse olacağı bu”

Tülay Kösecik: “Korkuyorum. Maskesiz değilim vardı, telefonla konuşuyorum diye çıkarttım çantama koydum. Normalde takamıyorum. Sebebi ortada, benim gibiler böyle maskesiz gezerse olacağı bu. Telefon gelince mecbur konuşayım diye çıkarttım.”

“Çoğu vatandaş kurallara uymuyor”

Hayrullah Kaplan: “’Bana bir şey olmaz’ diye çok dolaşanlar var. Virüsün nereden geleceği belli olmaz. Virüs bundan sonra daha tehlikeli. Yazın olmuyor bu kadar, kışın daha etkili.”

“Kimse dikkat etmiyor”

Cemal Çakmakçı: “Vaka artışı hakkında bir şey söyleyemem, millet dikkat etmiyor demek ki. Dikkat edilmiş olsaydı bu kadar artmazdı. Düzce küçük bir yer, istenirse dikkat edilebilir. Bu salgın nasıl en kısa sürede çözülebiliyorsa, çözülmesi için üzerimize düşeni yapalım, bu nasıl çözülebiliyorsa bir an önce çözülsün. Psikolojik olarak insanlar da rahat etsin yani.”

Haber: Savaş ARI