3 ay önce yapılan seçim sonucunda göreve gelen Düzce İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal, özel idare eliyle köylerde yürütülen çalışmaları ve yeni projeleri Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’e anlattı.



İlk olarak Yedigöller Milli Parkı’na Yığılca üzerinden ulaşım sağlanan ve 14 köyle de bağlantısı olan yoldaki iyileştirme çalışmalarının son durumunu paylaşan Günal, gecikmenin nedenini açıkladı.



Yedigöller yolundaki son durumu anlattı

Günal, “Yığılca ilimizdeki turizme biz, özel idarelerimiz ve valiliğimiz hep birlikte el ele vererek yolların hızlı bir şekilde daha düzgün ve ulaşımın daha kolay olması için hepimiz hem fikiriz. Bildiğiniz gibi 14 köye ulaşım da sağlanıyor. Hem bir grup yoludur onun haricinde 37 km’lik uzun bir yol olduğundan belli bir maliyeti var. Özel idaremizin veya devletimizin göndermiş olduğu yatırımları en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruz. Biz bu yolu 2019’un 2. ayında meclis kararıyla asfalt programımızı yapmıştık. 5 km’lik bir asfalt kararımız var. Tabii ondan önce de yol genişletme çalışmalarımızı başlatmıştık. 27 Mart 2019’da çalışmalarımız başladı. Asfaltın serilmesi için ön hazırlık yapıldı. 15 gün kadar sürecek. Şuanda da bitmek üzere gibi gözüküyor. Onun akabinde de hazır hale gelince asfaltımız hazır olmuş olacak. Gecikmesinin nedeni şöyle sıcak asfaltın belli bir derecede olması gerekiyor. Asfaltlarımız da Düzce merkezde olduğu için Yığılca’ya gidene kadar zarar görmemesinden ötürü uygun hava şartlarını bekliyoruz. Buradaki yatırımımız da aşağı yukarı 1 milyon 850 bin TL.”

Asfaltın yaz aylarındaki maliyetinin kışa göre daha yüksek olduğunu ve buna depolama yönetimi ile çözüm getirdiklerini belirten Günal, “Fiyatlar maalesef yaz aylarında yükseliyor. Özel idaremizin şöyle bir desteği de oldu 1 tonluk bir depo aldık. Onun da maliyeti 1 milyon 50 bin TL. Kışın daha ucuz oluyor. Asfalt çalışmaları yapılmadığı için. Allah izin verirse seneye depolayacağız.” dedi.



“Merkezde 35 km’lik V kanalı çalışmamız var”


Köylerde bir program dahilinde yeni asfalt ve yama çalışmalarının devam ettiğini belirten AK Partili İGM Başkanı Çiğdem Günal, yolların kısa sürede bozulmaması için ilk olarak altyapıda hazırlık yapıldığını aktardı.

 Günal, “Bizim en büyük sıkıntılarımızdan biri de V yağmur suyu kanalıydı. Çünkü asfaltın kanal yapılmadığında en büyük sıkıntısı suyun asfalt altına girmesiydi. Bu da asfaltı bozuyordu. O yüzden V kanalı çalışmaları da yapıyoruz. Bunu da bu sene şöyle yaptık. Toplum Yararına Çalışma Programı’ndan bize hizmet eden vatandaşlarımız var. Bunların biraz daha eli keser tutanları aldık. Çalışmalarımıza katkı sağlayacaklar güzel de bir çalışma olacak inşallah. İlimiz merkez ve ilçe köy yolarının “V” kanalı yapılabilmesi için 1 milyon 729 bin 477 TL ödenek ayrılmış olup bu ödenek kapsamında yaklaşık olarak 35 km “V” kanalı yapım işi planlandı ve çalışmalar başlanılarak 10 km civarında “V” kanalı yapım işi tamamlandı.“ dedi.



“En büyük projemiz içme suyu”


Asfaltın yanı sıra kimi yerleşim yerlerinde parke taşı döşeme çalışmaları da yapıldığını anımsatan Günal, sözlerine şöyle devam etti:

“Daha önce 300 bin metre kare parke çalışmamız vardı. Bu sebepten İller Bankası’na yaklaşık 8 milyon 800 bin TL borçlanmıştık. Borcumuzu da kapattık çok şükür. En büyük projemiz içme suyu projesi. Köy ve ilçelerimizde içme suyu sıkıntılarımız var. Onlara da bütçemiz yettiği kadar acil bir şekilde çözüm önerileri arıyoruz. Fakat burada şöyle bir sıkıntı kız vardı. Sular çok tazyikliydi. Aslında tazyik bizim için önemli ama şu aşamada borularımızı patlatıyordu. Bununla ilgili yanılmıyorsam özel bir boru yapımına gidildi. Oda en kısa sürede işleme girerek oradaki köylerimiz sularına kavuşacaktır. “

2019 için 20.5 milyon TL tahsis edildi

2019 yılı içerisinde Düzce merkez ve ilçe köy yollarının asfaltlanması çalışmaları kapsamında İl Özel İdaresi’ne 20 milyon 520 bin TL tahsis yapıldığını belirten Günal, ödenek ile 76 km sıcak asfalt yapım çalışması planlandığını ve bunun 27 km’sinin tamamlandığını aktardı.  



“İSKİ’yle 5 arıtma için sözleşme yapıldı”


31 Mart Yerel Seçimleri sürecinde köylere yaptıkları ziyaretlerde en çok aldıkları talebin doğalgaz ve kanalizasyon olduğunu vurgulayan Düzce İl Genel Meclis Başkanı Çiğdem Günal, şu ifadeleri kullandı:  “Bu senenin başında İSKİ’yle 5 tane arıtmayla ilgili sözleşme yapıldı. Şantiye Çilimli ilçemize kuruldu. 5 tane arıtmanın yeri gösterildi ve bu arıtmalar yapılacak. Onun akabinde de İSKİ bizim tüm köylerimizin kanalizasyonunun yapımını üstlendi.”

“Doğalgazı da inşallah tüm köylerimize getireceğiz”

Köylerin doğalgaza kavuşması için kanunda düzenleme yapılmasının beklendiği şu günlerde Özel İdare olarak imar çalışmalarına şimdiden başladıklarını açıklayan Günal, şunları kaydetti:

“Doğalgazla ilgili de köylerimize imar planı getirilmesi gerekiyor. İmar planı olmayan hiçbir yere Dergaz doğalgazı getirmiyor. O yüzden bizim en büyük çalışmamız şuan büyük köylerimizde başladı.  Aydınpınar Köyü’nde bir imar çalışmamız var. İnşallah imar çalışmalarımızı bitirdiğimizde “Tamam artık köylere doğalgaz veriliyor” dendiğinde doğalgazı götürebileceğimiz köylerimizi hazır hale getireceğiz. Alt yapıyı hazırlıyoruz onay aldığımızda her an doğalgazımız ve kanalizasyonumuz tamam olmuş olacak. Biz 5 yıl içerisinde inşallah kanalizasyonu bitireceğiz. Doğalgazı da inşallah tüm köylerimize getirmeye çalışacağız.”

Haber: C. ÜSTÜNER