Düzce ve bölgesinin fatihi ve en büyük manevi şahsiyeti Konur Alp Gazi’nin adını taşıyan Konuralp’te bulunan türbesinin içler acısı hali kamuoyu vicdanını derinden yaralamıştı. Aylarca ilgileneni olmayan, ardiye gibi kullanılan ve etrafı çöplüğe dönülen türbenin restorasyonu için mahkeme sürecinin tamamlanmasının ardından Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün talimatıyla düğmeye basılmıştı.

SANDUKALARIN KUŞ PİSLİĞİNE BULANMIŞ GÖRÜNTÜSÜ TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Geçtiğimiz 24 Temmuz günü ise türbenin içinde bulunan sandukaların üzerlerinin kuş pislikleriyle dolmasıyla ortaya çıkan utanç verici görüntülerin Öncü Haber’de yayınlanmasıyla ecdada saygı tartışmaya açılmış, yakışıksız durum Düzce kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Düzce Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada türbeyi ziyaret eden bir vatandaşın kapıyı açık bırakması sonucu içeri giren kuşların yakışıksız görüntüye neden olduğu belirtilmişti. Açıklamada ayrıca yarım kalan restorasyon çalışmalarını Düzce Belediyesi’nin üstlendiğine dikkat çekilerek, “Ahşap pencereler ve kapıların montajı yapılmıştır. Kaidelerin mermeri ve kubbe kurşun kaplaması ise 2 ay içerisinde tamamlanacaktır.” denilerek Gazi’nin türbesinin hak ettiği görüntüye kavuşturulacağı kaydedilmişti. 

ÇALIŞMALARDA AŞAMA KAYDEDİLDİ

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün ‘Konur Alp Gazi’nin emanetine sahip çıkacağız’ sözünün üzerinden bir ay bile geçmeden belediye eliyle yürütülen çalışmalarda aşama kaydedildi. Antik Tiyatro’nun karşısında konuşlanan türbenin restorasyonu için titiz çalışma yürütülürken daha önce ahşap pencere doğramaları ve sandukaların oturduğu kaideler mermer taşlarla değiştirildi. Restorasyon çalışmalarında türbenin dış cephe temizliği yapıldı. Kubbenin kaplaması kurşun ile değiştirilirken kubbeye ‘Alem’ yerleştirildi.

SANDUKALAR YENİLENİYOR

Konur Alp Gazi’nin emanetini en iyi şekilde restore ederek gelecek nesillere bırakacaklarını kaydeden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “Antik Tiyatro’daki kazı çalışmalarının yanı sıra bölgeye adını veren Konur Alp Gazi’nin türbesine aynı önemi gösteriyoruz. Hukuki süreci tamamladık. Atamızın bize olan emanetini saygı ve titizlikle restore ediyoruz. Restorasyon bittikten sonra yenilenen sandukalar da kaidelerine yerleştirilerek ziyaretçilere açılacak. Kazı çalışmalarının da tamamlanmasının ardından Konuralp yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerin uğrak noktaları haline gelecek.” diye konuştu.

HABER: Mehmet GÜNESEN