Sağlık Bakanı Koca, 21-27 Ağustos'ta illere göre her 100 bin kişide görülen COVİD-19 vaka sayılarını açıkladı. 100 bin kişide haftalık vaka sayısı İstanbul'da 148,33, Ankara'da 194,96, İzmir'de 43,30 oldu.

Son haritaya göre vaka yoğunluğunun en yüksek olduğu il 614,18 ile Rize olurken komşu Bolu da en yüksek artışın olduğu iller arasında yer aldı. Sağlık Bakanı Koca, "Bu illerden birindeyseniz şu günlerde daha da dikkatli olmalısınız. Nihai çözüm aşı! Kurallar çok gerekli" sözleriyle uyardı.

NORMALLEŞMEDE DÜZCE VAKAYI 5’E KATLADI

21-27 Ağustos haftasında vaka ve ölüm sayılarının katlanarak arttığı Düzce’de normalleşme sürecinin en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Hafta boyunca 686 kişiye daha yeni tip koronavirüs teşhisi konuldu. Bir önceki hafta 80 olan günlük vaka sayısı da 98’e ulaştı. Bir haftalık artış yüzde 22 oldu. Tam normalleşmenin başladığı 1 Temmuz’dan bu yana Düzce’deki günlük vaka sayısı ise 5.5 kat arttı.

SERVİSLER AŞISIZLARLA DOLU

Son günlerde vaka sayısının 130 sınırında seyrettiği Düzce’de bir sonraki haftalık vaka açıklamasında tablonun ağırlaşmasından korkuluyor. Neredeyse her gün bir kişinin salgın kaynaklı olarak yaşamını yitirdiği kentte pandemi servisi ve yoğun bakımı aşı olmayan orta ve genç yaştan hastalarla dolmaya devam ediyor.

MASKESİZLER SÜRECİ BALTALIYOR

1.5 yılın ardından her kademeden öğrenciler tam zamanlı olarak okullarına kavuşmanın sevincini yaşarken Düzce sokaklarında maskesiz gezenler kazanımları baltalıyor. Düzce’deki acı tablo normalleşmede öldürücü rehavete kapılıp salgın yokmuşçasına maske, mesafe ve temizlik kurallarını terk edenlerin sonucu olarak görülüyor. Denetimlerin yetersiz olması da bilinçli vatandaşlar tarafından eleştiriliyor. Aşı olanlar dâhil tüm vatandaşların ölümcül salgından kendilerini, sevdiklerini ve içinde yaşadıkları toplumu korumaları için bu kurallara uyması gerekiyor.

AŞISIZLARA TEST ZORUNLULUĞU BAŞLADI

Aşı karşıtlarına karşı yeni önlemler de bugün itibariyle devreye sokuldu. Bundan böyle okullarda görevli aşısız her personel haftada iki kez negatif PCR testi ibraz etmek zorunda olacak. Şehirlerarası toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmek isteyen; konser, sinema, tiyatro gibi her türlü toplu etkinliğe katılmak isteyen aşısızlar da bugünden itibaren teste tabi tutulacak. İşverenler de diğer çalışanlarının sağlığını korumak için aşısız çalışanlarından bugün itibariyle negatif PCR testi isteyebilecek.

HABER: Mehmet GÜNESEN