Komşu illerde belediyeler eliyle milli bayramlar ve özel günler başta olmak üzere birçok etkinlik vatandaşlarla ücretsiz buluşturulurken yıllardır konser, sergi, tiyatro başta olmak üzere kültür sanat faaliyetlerinin sıfıra yakın olduğu Düzce’de neredeyse hiçbir etkinlik düzenlenmemişti.

Düzceliler kültür sanat faaliyetlerine hasret kalmıştı

Düzceliler, kültür sanat faaliyetlerine hasret kalırken geçtiğimiz yıl Düzce Belediyesi tarafından başlatılan ‘Sanat Şehri Düzce’ hareketi de kültür merkezinin devlet tiyatroları ve özel şirketlere kiralandığı paralı etkinliklerden öteye geçememesi hayal kırıklığına neden olmuştu.

Sarıcan’la büyük canlanma

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün A takımında yaptığı revizyonla Kültür İşleri Müdürlüğü’ne daha önce İnsan kaynakları Müdürlüğü görevini yürüten Burçin Sarıcan’ı getirmesi kentte kültür-sanat etkinliklerine adeta can suyu oldu. Düzce’de 7’den 77’ye her kesime hitap eden kültür faaliyetleri hız kazandı. Ramazan Sokağı ile 11 ayın sultanının huzur ve coşkusu yeniden Bahçeşehir’deki alana taşınırken düzenlenen konserlerde Düzceliler gönüllerince eğlendi.

İşte Düzce’de kültür ve sanatın yol haritası

Sadece Düzceliler’in eğleneceği değil kentin turistik potansiyelini ortaya çıkaracak olan bir çalışma planıyla hareket eden Kültür İşleri Müdürü Burçin sarıcan, önümüzdeki dönemde kentin kültür sanata doyacağı projeleri ilk kez Öncü TV’ye anlattı.

‘Hedeflerimize yavaş yavaş ulaşıyoruz’

Bu başarının mimarı Sarıcan müdürlük içindeki farklı birimlerin koordineli çalışarak hedeflerini ulaştıklarını belirterek, “Güzel bir alan, kültür düzeyi için önemli bir alan sanat ve içerisinde spor da var. Spor Akademisi de kompleks bir alan. Bugün için koyduğumuz hedeflerimize yavaş yavaş ulaşıyoruz ve ulaşmaya çalışıyoruz. Kültür Müdürlüğü bünyesinde bulundurduğu her alan için bünyesinde bulunduğu her üye için ayrı bir faaliyet alanı gösteriyor. Örneğin Çocuk Kulübü var, dün bir etkinlik yapmışlar. BELMEK var, kazı alanı var, Spor Akademisi var. Öte yandan mehteran var çok ayrı bir alan ve yaşatılan bin yıllık gelenek yani çok konsept bir alan.” dedi.

Düzceliler pandemi yorgunluğunu atacak

Vatandaşın üzerindeki 2 yıllık pandemi yorgunluğu alacak etkinliklere imza atmaya gayret ettiklerini kaydeden Sarıcan, “Bugün itibari ile Ramazan etkinliklere Bahçeşehir’de olan şirketimiz ile entegre olduk. Etkinlik çok güzel başladı. Tasavvuf müziğinin başlıca isimlerinden Sayın Umut Mürare’yi getirdik. Daha sonra Türk Halk Müziği’nin çok önemli bir sesi olan Nazlı Öksüz Hanımefendi’yi getirdik ve Düzceliler ile buluşturduk. Yaptığımız bu etkinlikler ile pandemi süresi boyunca sıkışan ruh halini arıtmak istiyoruz. İnsanları daha fazla sokaklarda, etkinliklerde belediye ile entegre ve faaliyet alanlarında kendilerini daha çok ferahlatmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

Talimat Özlü’den: Her vatandaşa dokunulacak

Başkan Özlü’nün her vatandaşa dokunacak hizmetler direktifiyle hareket ettiklerini vurgulayan Sarıcan, “Düzce Belediyesi herkese dokunmak istiyor. Bakan Faruk Bey’in bu konuda olan özel bir hassasiyeti ve yaptığı bir konuşmada Sayın Bakanımız bana her vatandaşımıza dokunacağımızı söyledi ve onun talimatları doğrultusunda biz de her vatandaşımıza, her eve, her haneye Kültür Müdürlüğü bünyesinden dokunmaya çalışacağız.” dedi.

19 Mayıs’ta büyük sanatçılar geliyor

19 Mayıs’ta gençlerin büyük isimlerin vereceği konserlerle bayramlarını kutlayacağını söyleyen Sarıcan, “Bahçeşehir bölgesinde olan etkinliklerimiz devam ediyor. Çocuklarımız için Hacivat ile Karagöz meddah gibi oyunlar var. Çocuklarımızın evlerden çıksınlar, Ramazan’ın coşkusunu yaşasınlar çünkü hepimiz çok özledik. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı için özel bir gün planlıyoruz. Gençlerimizi güzel bir konser ile mutlu etmeyi hedefliyoruz. Hedeflerimizin doğrultusunda büyük sanatçılar getirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

4 bölgeye açık hava sineması

Düzce’de 4 bölgede açık hava sineması kurulması için çalışmaların başladığını açıklayan Kültür Müdürü Burçin Sarıcan, “Havalar ısındı. Düzce güzel bir yer, düz bir alan. 4 ana bölge tespit ettik ve açık hava sineması kuracağız. Konuralp, Millet Bahçesi, Melensu Park ve Bahçeşehir bölgesinde olacak. Geçmişe dair nostalji yaşayacağımız o Yeşilçam filmlerini bölgelerde aileler ve çocuklar minderlerini atıp hep beraber izleyecekler. Çok güzel konseptlerimiz olacak. Yeni filmlerde gelecek özgün filmlerde bulacağız güzel bir atmosfer Düzceliler’i bekliyor. Bakanımız Faruk Bey’in kenttekilere bir müjdesi.” diye konuştu.

Konuralp ve Millet Bahçesi açık hava kültür merkezi

Konuralp ve Millet Bahçesi’nin açık hava kültür merkezi gibi olacağını belirten Sarıcan, “Konuralp için şu andaki hedefimiz bölgeye sezonda 10 bin turist çekmek. İlçede bulunan atkı kapı denilen bir alanda asfalt çizim çalışmalarını bitirdik ve projesi bayramdan sonra hemen başlayıp bitecek. O alanı kültür ve sanat sokağı yapacağız ve bu alanda sürekli olarak kültür ve sanat etkinlikleri devam edecek. Bunun dâhilinde bu sene kültür ve sanat etkinlikleri için Millet Bahçesi’ni çok fazla kullanacağız. Her cuma mehteran ekibi gösterilerini yapıyor. Aynı zamanda yörenin şairlerinin kendi değerli isimlerinin oluşturduğu bir ekip ile beraber şiir dinletisi yapacağız.” dedi.

Kültür Merkezi genişliyor

Düzce Belediyesi Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nin de daha işlevsel kullanılması için yeniden düzenlendiğini söyleyen Sarıcan, “Düzce’yi sanata ve kültüre doyurmak istiyoruz. Kültür Merkezi’ni çok amaçlı kullanacağız. Etkinlik alanı olarak genişleteceğiz. Merkezde yeni düzenlemeler yapıyoruz. Ön tarafa yeni alanlar çıkartacağız. Bir düzenleme yapılacak, sergi alanları açılacak ve çok çeşitli faaliyetler olacak.” cümlelerini kullandı.

‘Sanat evleri kurulacak’

Yoğun ilgi gören Çocuk Kulübü ve BELMEK’te de alan ve kapasite genişlemesine gidileceğini açıklayan Sarıcan, “Çocuk Kulübü’nde bu yaz her alanda eğitim sağlanacak. Düzce’nin çocuklarının iyi bir eğitim alması için belediye olarak tüm katkılarımızı gerçekleştireceğiz. Sanat evleri kurmayı planlıyoruz ve ilerleyen süreçte bunlar da kurulacak. Bu konudaki çalışmaları Sayın Bakanımız Faruk Bey’in talimatları ile yürütmekteyim. Sanat evleri içerisinde eğitim de verilecek. BELMEK’te kadınlar üzerinde inanılmaz bir çalışma var geçen gün olan ziyaretimde olan yapılan etkinlikler gerçekten inanılmazdı.” dedi.

2 festivalle Düzceliler sanata ve sanatçıya doyacak

Bu sene Düzceliler’in sanata ve sanatçıya doyacağı 2 festival planladıklarını ilk kez açıklayan Sarıcan, “Düzceliler bu sene sanata ve sanatçıya doyacak. İki festival yapmayı planlıyoruz. Biri fotoğraflar üzerine. Düzce’nin eski fotoğrafları. 80’ler festivali yapmayı planlıyoruz. Birkaç özel müthiş çalışma olacak. Ay içerinde dört adet film ücretsiz, sinema getireceğiz. Ücretsiz oyunlar yaptıracağız. Çocuklar için gezi planlıyoruz. Çocukları buradan alıp Çanakkale’ye, Anıtkabir’e götüreceğiz, Şeyh Edebali’ye götüreceğiz. Çocuklarımızı ecdadımız ile buluşturacağız.” dedi.

‘Turizm güzergâhı oluşturacağız’

Cümlelerini tamamlarken bir kez daha kültür ve turizmin birlikte yürüyeceği 2 alan olacağının altını çizen Sarıcan, Düzce’de turizm güzergâhı oluşturulacağını müjdeledi. Sarıcan, “Kültür ve turizmi birleştireceğiz ve yayla turizmini, deniz turizmini ve Konuralp ile birlikte entegre edeceğiz. Turizm güzergâhı oluşturacağız.” dedi.