Öncü Haber ekibi, Hamidiye Mahallesi’nde kurulan Salı Pazarı’nın nabzını tuttu. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte pazaryerinde yoğunluk yaşanırken, pazar alışverişi yapan vatandaşlar, tezgahlardaki fiyatları pahalı buldu. Pazarcı esnafı ise, fiyatların normal olduğunu belirtti.

“Eğer pazar yerleri kapanırsa yanlış yapılır”

Vatandaşları market ya da manavlara gitmektense, pazaryerlerine davet eden esnaf Metin Turan “İlk haftalar böyle yoğunluklar olabilir. Bunun sebebi ise insanların durumları gittikçe kötüye gidiyor. Manavda bugün biber 20 lira-17 lira. Manavda domates 10 lira pazarda 5 lira. Bu adamlar nasıl marketlerden alsınlar. Mecbur marketlerden kaçıp pazara geliyorlar. Bazıları diyor ki; pazarlar çok kalabalık, kapanacak. Neden kapanacakmış pazarlar? Açık alanda bulaşmıyordu hani. Neden büyük marketlerde bulaşmıyor? Bakın millet ne güzel, doğal doğal geziyor. Millet ucuz mala kaçtığı için ise biraz yoğunluk oluşuyor. Eğer Pazaryerleri kapanırsa yanlış yapılır. Esnaf buradan para kazanıyor. Halk burada kazanıyor. Bu ufak tefek kalabalığın önlemini alacak olan yine esnaf ve halktır. Yani burayı kapattığın zaman bu millet ne yiyecek. Gidip marketten ve manavdan 10 liraya domates mi yesin? Biz tezgâh açmazsak patates 4-5 lira açarsak 1 lira. Elma 2 buçuk lira. Dolmalık biber 6 lira manavda bulamasın bile bulsan da 15-20 lira. Bu milleti market manavlara yönlendiriyorlar. Bu yoğunluk Ramazan ayının ilk günü olduğundan. Ama ileriki haftalar da bu yoğunluk olmaz yani. Kapanırsak eğer pazarcı yandı. Çünkü ödemelerimiz var. Ne yiyeceğiz biz” ifadelerini kullandı.

“Kendimizi korumamız lazım”

Kendi tezgahında pek fazla hareketlilik olmadığını belirten pazarcı esnafı Süleyman Yiğit, “Pek fazla bizde hareketlilik yok. Ramazan bereketini bekliyoruz. Fiyatlarda kesinlikle bir artış yok. Domates 6 liraydı şu anda da 6 lira. Biberde biraz kıt olduğundan dolayı biber yüksek 8-12 lira arası. Portakalın sonu geldi oda 6 lira civarında. Havuç ve ıspanak 2 buçuk lira. Fiyatlar normal yani ama vatandaşlarımızı pazarlara bekliyoruz. Aynı domates pazarlarda 10, biber 20, mandalina 10 lira. Biz vatandaşlarımızı pazarlara davet ediyoruz” yorumunda bulundu.

“Tam kapanmanın mümkünü yok!”

Yiğit, tam kapanma ilgili yöneltilen bir soruya ise şu cevabı verdi:

“Tam kapanmanın mümkünü yok onu yapamazlar bence. Vatandaşlarımızdan ricamız Duyarlı olmamız. Bizim kendi kendimizi korumamız lazım. Tam kapanma olsa bile olmaz. Özellikle evlerimizde kendi kendimizi korumalıyız.”

“Tezgahlara yetişemiyoruz”

Ramazan dolayısıyla pazar yerlerinde yoğunluğun fazla olduğunu belirten Pazar yeri esnafı Emre Saraçoğlu “Pazar kültürü ölmez. Marketler ne kadar hile yapsa da Allah’a çok şükür vatandaşımız geliyor. Ramazan’ın ilk günündeyiz. Yine Pazaryeri dolu. İşimizin başındayız Elhamdülillah. Vatandaşa hizmet için buradayız. Allah’a çok şükür. Yetişemiyoruz tezgahlara. Fırsatçılar var. Fırsatçılara artık pazarcı esnafı da yol vermiyor, vatandaş da yol vermiyor. Hiçbir şekilde fırsatçılık yapılamıyor. Hepsi birlik olduğu zaman olabiliyor tabi altından kalkılamıyor.” ifadelerinde bulundu

“Her şey çok zor”

İsmini vermek istemeyen ve pazar alış-verişi için pazaryerine gelen bir vatandaş, her şeyin çok zor olduğunu belirterek “Fiyatlar çok aşırı pahalı. Ramazan ayının gelmesinin de fiyatlara etkisi var. Geçen hafta fiyatlar hiç böyle değildi.” dedi.