Düzce’de jandarmanın istihbarata dayalı uzun soluklu çalışmaları neticesinde örgütün para muslukları kesildi. PKK / KCK terör örgütüne finansman sağlayan, mevsimlik tarım işçileri ve inşaat işçilerinden sözde vergi adı altında haraç toplayan örgüt üyelerine yönelik, 4 Nisan’da Düzce merkezli düzenlenen operasyonda 16 kişi gözaltına alınmıştı.

Çocuklarıyla tehdit etmişler

Yakalanan şahısların, doğu illerinden göç ederek Düzce’de yaşayan vatandaşlarımıza baskı, şiddet, tehdit ve cinsel istismar gibi yöntemler uygulayarak sözde vergilendirme adı altında para topladıkları, para vermeyenlerin çocuklarını kaçırarak zorla örgüte götürecekleri yönünde tehditte bulundukları ortaya çıkarıldı.

4 tutuklama, 12 adli kontrolle serbest

Soruşturma kapsamında HDP Akçakoca ve Cumayeri İlçe Başkanlarının da aralarında bulunduğu NG, ZÖ, GA ve TT isimli şüpheliler ‘Terör örgütü PKK üyeliği ve terörizmin finansmanı’ suçlarından tutuklandı. Diğer 12 şüpheli ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Savcılık makamının, tutuklanması istenirken adli kontrole tabi tutulan bazı şahıslarla ilgili karara da itiraz edeceği öğrenildi.

Valilik: Kararlılıkla devam edilecek

Tutuklama kararlarının ardından Düzce Valiliği’nden yapılan açıklamadaysa, “Bölgemizde yaşayan vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması, teröristle mücadele, terörizmin finansmanı ve PKK/KCK terör örgütünün finans kaynaklarının kurutulmasına yönelik yürütülen operasyonlara artan bir azim ve kararlılıkla devam edilecektir”. denildi.

Ne olmuştu?

2014’te PKK sempatizanlarınca Kobani’ye sözde yardım kampanyası kapsamında Düzce’ye bağlı Akçakoca ilçesinde ikamet eden bazı şahısların terör örgütünün Irak'ın kuzeyinde bulunan kamplara giderek örgüt tarafından Düzce’de sözde yardım sorumlusu olarak görevlendirildiği, 2015 yılı ve sonrasında Kobani’ye yardım adı altında mevsimlik tarım işçileri, inşaat işçileri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden çalışmak için Düzce’ye gelen vatandaşlara tehdit ve şiddet kullanarak sözde yardım adı altında “vergilendirme” yaparak terör örgütü adına para toplandığı tespit edilmişti.

Teröre desteğe dernek kılıfı

Terör örgütü adına yapılan bu faaliyetlere paravan olarak da “KARDER Derneği” kullanıldığı, şüphelilerin örgüt adına topladıkları paraları Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerine giderek doğrudan örgüt mensuplarına bizzat teslim ettikleri istihbarı çalışmalarla saptandı.

Akçakoca’da 14, İstanbul’da 2 gözaltı

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığının talimat ve koordinesiyle Düzce/Akçakoca ilçesinde 14 ve İstanbul ilinde 2 olmak üzere toplamda 16 şüpheliye yönelik 4 Nisan günü araç, ev, işyerinde eş zamanlı operasyon düzenlenmiş yapılan aramada ele geçirilen örgütsel doküman, dijital materyal ve makbuzlara incelenmek üzere el konulmuştu.