Programların ilkinde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni gerçekleştirildi. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç, Prof. Dr. Abdullah Taşkesen, Genel Sekreter Hasan Sadi Ateş,  Fakülte Dekanları, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokul Müdürleri, Daire Başkanları, akademik ile idari personeller ve öğrenciler katıldı.

Anma Töreni, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç’in Atatürk Anıtı’nın önüne çelenk koyması, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile son buldu. Sonrasında, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ile Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nin birlikte düzenlediği “Mustafa Kemal Atatürk: Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğuşu” başlıklı panele geçildi.

Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü üstlenen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, rahmet, minnet ve şükranla andığını ifade etti. Kahramanların zor zamanlarda ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. İlhan Genç, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri kahraman olmasının dışında fikri boyutunun da önemine değinerek sözü konuşmacılara bıraktı.

Panelin ilk konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabit Dokuyan, gerçek manada Atatürk’ü sevmenin önemi üzerinde durdu. Atatürk’ün doğuştan gelen liderlik vasfı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Dokuyan, O’nun çok yönlü, görgülü ve çok okuyan bir lider olduğunu sözlerine ekledi. 1930’lu yıllardan itibaren Atatürk’ün sağlık sorunlarının arttığını dile getiren Doç. Dr. Sabit Dokuyan, hastalığının geç teşhis edilmesi neticesinde ölüm sürecinin hızlandığına işaret etti. Hastalığına rağmen Hatay meselesine yoğun mesai harcadığına dikkat çeken Dokuyan, Atatürk’ün son günlerini ve aramızdan ayrılışını fotoğraf kareleri eşliğinde anlattı.

Panelin diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Arş. Gör. Dr. Fatih Alper Taşbaş ise “Vefatının 84. Senesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Düşünmek” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Atatürk’ün bir fikir, bir yaşam tarzı olduğunu dile getiren Arş. Gör. Dr. Fatih Alper Taşbaş, Osmanlı modernleşmesini anlamadan Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamanın zor olduğunu vurguladı. Atatürk’ü; Batıyı, İslam ve Türk tarihini iyi bilen bir Türk milliyetçisi olarak nitelendiren Taşbaş, Atatürk’ün cumhuriyeti, laiklik ve demokrasi gibi iki zırhla kuşatarak belli bir zümrenin egemenliğini önlediği, devletin halka adil ve eşit yaklaşmasına imkan sağladığı değerlendirmesinde bulundu.

Programın son bölümünde, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından “Atatürk’e Ezgiler” başlıklı müzik dinletisi gerçekleştirildi. Müzik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Haluk Yücel şefliğinde, birbirinden değerli eserleri seslendiren öğretim elemanları ve öğrenciler, başarılı bir sahne performansı sergileyerek dinleyicilerin beğenisini kazandı.

Program, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Özcan tarafından etkinlikte emeği geçenlere teşekkür belgelerinin takdimiyle son buldu.