Ülke genelinde yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgının zirve yapmasının ardından alınan kısmi ve tam kapanma kararlarıyla vaka ve vefat sayılarında büyük düşüşler sağlandı. Salgının pik yaptığı dönemde 65 bini gören vaka sayısı 27 Mayıs itibariyle 8 bin 426 oldu. 30 Nisan’da 394’e kadar çıkan vefat sayısı ise 183 olarak kaydedildi.

En çok artış yaşanan illerde üst sıralarda kendisine yer bulan Düzce’de de alınan tedbir ve kısıtlamalarla 350’ye dayanan vaka sayıları günlük 60’lı seviyelere indirildi. Ancak tam kapanmanın sona erip sosyal hayatın yeniden hareketlenmesiyle düşüş yerini duraklamaya bıraktı.

Düzce’de durağan seyir son 2 haftadır devam ederken 27 Mayıs günü kent genelinde yeni tip koronavirüs şüphesiyle hastanelere başvuran 58 vatandaşın daha testi pozitif çıktı. Mart 2020’den bu yana Düzce’de COVİD-19’a yakalananların sayısı da 29 bin 723’e ulaştı.

VEFAT SAYISI 175’E ULAŞTI

COVİD-19 enfeksiyonu nedeniyle bir süredir pandemi yoğun bakım servisinde tedavisine devam edilen bir vatandaşın daha salgınla mücadeleyi kaybetmesiyle vefat sayısı 175’e çıktı. İl genelindeki aktif vaka sayısı 532 olarak kayıtlara geçerken, salgını atlatarak iyileşenlerin sayısı da 39 bin 16’yı gördü. Yoğun bakım servislerinde tedavi gören ağır hasta sayısı 27 olurken, bunlardan 9’una ise entübasyon işlemi uygulandı.

MÜCADELEYE DEVAM

Öte yandan haziran ayında yeni bir başlangıç yapmak için düşüş eğilimin sürdürülmesi gerektiğini belirten uzmanlar kurallara uymanın önemine vurgu yapıyor. Salgınla mücadelenin halen devam ettiğinin altı çizilirken başta maske, mesafe ve temizlik kuralları olmak üzere Sağlık Bakanlığı’nın açıklamış olduğu yönerge doğrultusunda hareket edilmesi gerekiyor. Salgının yeniden artışa geçmesi durumunda yeniden kapanma kararları alınmaması için vatandaşlara büyük görev ve sorumluluk düşüyor.

VALİ ATAY UYARMIŞTI

Vaka seyrinde düşüşün yerini stabilleşmeye bırakmasıyla ilgili Düzceliler’i uyaran Vali Cevdet Atay da, “Vaka sayıları son günlerde stabil seyretmektedir. Vaka sayılarının düşüş eğiliminin devamını sağlamak, güzel ve sağlıklı günlerimiz için ciddi önem arz etmektedir." sözleriyle kurallara uymanın önemini vurgulamıştı.

HABER: Mehmet GÜNESEN