Düzce İl Özel İdaresi, kentin Osmanlı döneminden bugüne önemli tarımsal ürünlerinden olan ancak bir türlü hak ettiği tanınırlığa ulaşamayan Konuralp Pirincinin hak ettiği noktaya ulaştırılması için düğmeye bastı. Her yıl üreticiye tohum desteği sağlayan idare, Düzce’nin önemli tarımsal ürünlerinden Konuralp pirinci üretimini arttırmak ve desteklemek için proje çalışması başlattı.

Sürecin ilk adımı olarak Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) 2021 Teknik Destek Programı’na,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün proje ortağı olduğu “Düzce İli Konuralp Bölgesi Çeltik üretimi Gelişim Raporu” projesi sunuldu ve kabul edildi.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu ve Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Hayri Şen tarafından proje sözleşmesi imzalandı.

‘OSMANLI SARAY MUTFAĞININ PİRİNCİ’

Şen, Konuralp bölgesinde Osmanlı döneminden bugüne kadar çeltik üretimi yapıldığını ifade ederek, “Halkımızın dilinde ‘Kasaba Pirinci’ olarak anılan Konuralp Pirincinin tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Osmanlı saray mutfağının pirinci olarak da adlandırılan Konuralp Pirinci; kendine has pişirilme tarzı, toprağın ve suyun çeltiğe verdiği lezzet ile birleşince mutfaklarda vazgeçilmez damak tadı oluşturulmuş ve varlığını günümüze kadar sürdürmüştür” diyerek Konuralp pirincinin tarihi köklerine dikkat çekti.

‘HAK ETTİĞİ NOKTAYA ULAŞAMADI’

Bu süreçte verimlilik ve pazarlama anlamında Konuralp Pirincinin istenilen seviyelere gelemediğini belirten Şen,  “Ancak yeterli verimlilik, satış ve pazarlama düzeyine ulaşamamıştır. Hali hazırda geleneksel yöntemlerle üretimi gerçekleştirilmektedir. İlimizde yaklaşık 3.000 dekar alanda çeltik üretimi yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

DÜZCE ÇELTİK ÜRETİMİNE UYGUN

Düzce’nin çeltik üretimine uygun bir il olduğunu vurgulaya Şen, “Çeltik üretimi için önemli olan hususların başında toprak yapısının, su varlığının ve iklim şartlarının elverişli olması gelmektedir. Düzce bu unsurları tamamı bakımından çeltik üretimine uygun bir ildir. İlimizdeki arazi varlığının müsait olması, doğru proje ve uygulamalar ile çeltik üretim alanlarının genişletilmesine olanak sağlayacaktır.

Geleneksel üretim yöntemleri yerine modern tekniklerle ve ekipmanlarla üretim yapılması halinde verimin artırılması mümkündür. Öte yandan dünyanın birçok bölgesinde ve ülkemizde Samsun ve bazı bölgelerde damlama sulama yöntemi ile çeltik üretimi yapılmaya başlanmış, bu sayede verimde artış ve tarladan kış dönemi ikincil ürünlerin yetiştirilmesi sağlanmıştır.

KONURALP PİRİNCİ YEREL BİR MARKA OLACAK

Proje ile Düzce ilinde gelişme ve katma değerli ürüne dönüştürülme potansiyeli bulunan ve coğrafi işareti olan çeltik üretiminde verimliliğin artırılması, hasadın bölgede işlenmesi, yerel bir marka oluşturularak Pazar faaliyetlerinin çeşitlendirilmesine alt yapı oluşturacak ve bu konuda rapor çalışması yapılacaktır. Raporun sonuçları doğrultusunda Konuralp pirincinin tanıtım ve üretimin artırılması için yeni projeler hazırlanarak hayata geçirilecektir” dedi.

MEVCUT DURUMLA İLGİLİ RAPOR HAZIRLANACAK

Uygulanacak olan proje ile ilgili de bilgi veren Şen, “Projede, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne kayıtlı çiftçiler tarafından üretimi gerçekleştirilen çeltiğin, üretimde verimliliğin ve ürün kalitesinin artırılması, işleme süreçlerinin ilimizde yapılması, yerel bir marka ile coğrafi işaretli Konuralp pirincinin profesyonel bir şekilde pazarlanması amacıyla bir analiz ve model geliştirme çalışması yapılacaktır. Hazırlanacak raporda ilimizdeki çeltik üreticilerinin mevcut durumunun belirlenmesi, çeltik üretim alt yapısının incelenmesi(üretim alanları, üretim teknikleri,kapasitesi ve bunların devamında Düzce Çeltik Üretim, işleme alt yapısının geliştirilmesine yönelik önerilerin (model çeltik bahçesi ve işleme paketleme tesisi) geliştirilmesini içerecektir.

Çalışma esnasında, hedef gruplar ile anken ve yüz yüze mülakatlar ile üretim alanları ziyaretleri, kurum görüşmeleri, modern uygulamaların araştırılması, istatistik ve literatür taramaları gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında hazırlanacak olan Düzce İli Konuralp Bölgesi Çeltik Üretim Gelişim Raporu, başta İdaremiz, İl Tarım Orman Müdürlüğü, diğer ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından oluşturulacak programlar yapılacak yatırım kararlarında, rapor yol gösterici olacaktır.

‘YEREL ÜRÜNLERE KATMA DEĞER KATILACAK’

Bu çalışma üretimde verimlilik ve kalitenin artırılması için ihtiyaç duyulan modellerin oluşturulmasına katkı sağlayacak ve çiftçilerimiz için bir rehber olacaktır. Ayrıca çeltik üreticilerinin analizleri yapılarak, çiftçilerimizin mevcut durumları tespit edilecek ve onların sosyoekonomik yapılarının iyileştirilmesi için adımlar atılabilecektir. Çiftçilerimiz rapor ile ortaya konulacak modern üretim tekniklerini içeren örnek çeltik üretim bahçesinde eğitim alarak, üretim yöntemlerini geliştirebilecek ve yeni teknikleri uygulayabileceklerdir. Düzce’deki çeltik üretim alt yapısı ve potansiyeli incelenerek ekosistemin ihtiyaçları ortaya konulacak. Üretim süreçlerindeki diğer ihtiyaçlarda tespit edilerek önerilecek model işleme tesisi ile de yerel ürünlere katma değer katılacak ve yol belirlenecektir” diyerek projenin Düzce’ye hayırlı olmasını temenni etti.

HABER: Mehmet GÜNESEN