Aylardır bakımsızlık sersenişinin yükseldiği Düzce Şehir Mezarlığı’ndan gelen şikâyetler son dönemde katlanarak arttı. Ahirete göç etmiş yakınlarının kabirlerini ziyaret ederek dua etmek isteyen Düzceliler, karşılaştıkları durumdan dert yandı.

Öncü Haber ekibi, bu serzenişlerin çoğalmasının ardından soluğu Düzce Şehir Mezarlığı’nda aldı. Kentin en büyük mezarlığını karış karış gezen ekibimiz içler acısı hali görüntüledi. Öncü TV Haber Müdürü Mehmet Günesen, tahribata ve Düzce’ye yakışmayan sorumsuzluğa yerinde tanık oldu.

Kabristan tomruk deposuna döndü

Geçtiğimiz mart ayında, Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından ‘kabirlere zarar verdiği ve ziyaretçiler için tehlike arz ettiği’ gerekçesiyle çok sayıda ağaç için kesim kararı alınmıştı. Aradan geçen zamanda onlarca ağacın kesildiği ve mezarlığın, 3 tarafına yığılan ağaçlar nedeniyle adeta bir tomruk deposu görüntüsüne büründüğü görüldü.  

Yürüyüş yollarında dal yığınları

Kesimi yapılan ağaçlardan geriye kalan dal parçalar ise kabristan içindeki yürüyüş yollarına yığın yapıldı. Pek çok noktada yürümek imkânsız hale gelirken yakınlarının kabirlerine ulaşmak isteyen Düzceliler, mezarlığın içinde dört dönmek zorunda bırakıldı.

Bazı kabirlerin üzerleri de kesilen ağaçlardan geriye kalan odun ve dal parçalarıyla kaplandı.   

Hasar gören mezarlar için hala adım yok

Öte yandan kesim esnasında onlarca Düzceliler’in ebedi istirahatgahı olan onlarca mezar ve mezar taşı da kesilen ağaç parçalarıyla zarar gördü. Bazı kabirlerin bozulduğu görülürken, kırılan mezar taşları ise kabirlerin üzerinde öylece bırakıldı.

Mezarlık içindeki kaldırımlarda da hasar meydana gelirken ağaç kesimine başlanmasının üzerinden geçen 9 aya rağmen ortaya çıkan tahribatın giderilmesi için hiçbir adım atılmadığı ortaya çıkmış oldu.

Devrilen ağaç kabirlerin üzerinde duruyor

Mezarlığın bir noktasındaysa kökünden sökülerek devrilen bir çam ağacının 6 kabrin üstünü kapattığı kayıtlara geçti.

Üzerinde otların yeniden yeşerdiği ağacın düşmesinin üzerinden belli bir zaman geçtiği ortadayken bu duruma karşı Mezarlıklar Müdürlüğü tarafından henüz bir adım atılmamış olması da içleri acıtan bir başka olay oldu.

Bir belediyenin en temel sorumluluğu Düzce’de aksıyor

Şehir Mezarlığı’nın yürek burkan hali gözleri akıllara hemen mezarlığın bitişiğin de bulunan Düzce Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’yle ilgili, ‘Hiç mi kafanızı camdan çıkarıp mezarlığa bakmıyorsunuz?’ dedirtti.

Kamuoyu açıklama bekliyor

Defin ve mezarlık işleri, bir belediyenin en temel görevlerinden biri olarak kanunla ifade edilirken, Düzce’nin en büyük kabristanında hem ölüye hem diriye saygısızlık niteliğindeki vicdan sızlatan görüntülerle ilgili Düzce kamuoyu açıklama ve çirkin görüntülerin en kısa sürede bertaraf edilmesini bekliyor.

Başkan Özlü’nün altı mı oyuluyor?

Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün Düzce’nin gelişimi için gösterdiği gayret ve atılan adımlar ortadayken aynı belediyenin temel hizmetlerinde yaşanan bu sorun ve ortaya çıkan acı manzara başkanın ekibini işaret ederken, ‘Başkan Özlü’nün altı mı oyuluyor?’ diye de sordurtuyor.