Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli Yönetim Kurulunda Düzce TSO Başkanı Tuncay Şahin ve İş İnsanı Bilal Türkan’ın bulunduğu, Bülent Sivrikaya’nın ise yöneticilik yaptığı Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın şirketinin zarar uğratılması ile ilgili Düzce Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştu. Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, bu konuyu kendisinin hazırlayıp sunduğu “Yorumlu-Yorum” gündeme getirmesinin ardından, şirket yöneticisi Bülent Sivrikaya’nın eşi, sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yaptı.

“Bülent Sivrikaya beni hayal kurmakla suçladı”

Bu açıklamanın ardından bugün kameraların karşısına geçen Düzce TSO Başkanı Ahmet Dertli, olayı gerçek belgeleri ile birlikte anlattı. Düzce TSO’nun iştiraki olan şirketin nasıl zarara uğratıldığını anlatan Dertli, “Düzce TSO’nun 2 organı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, meclis denetim, ikincisi ise yönetim yürütme organıdır. Meclis oda faaliyetlerini hesaplar her ay düzenli ve sene sonları detaylı olarak inceler ve onaylar. Bu dönemden önce odamızın yüzde 100 iştiraki olan Düzce TSO Hizmet Ltd. Şti. firması mizanları her dönem meclise sunulmuş, ancak bu dönem hiç sunulmamıştır. Meclis Başkanı olarak bana gelen bir bilgi de odamızın şirketinin Düzce Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü’nde bir inşaat işi 8 milyon 200 bin TL bedelle aldığı yönündedir. Ben de Oda Başkanı Tuncay Bey’e bu konuyu sorduğumda ‘Evet doğru eski Valimiz Zülkif Dağlı Bey, bizim yapmamızı istedi, bizde odanın şirketi adına aldık ve buradan da genç girişimcilere yaptıracağım, onlarda tecrübe kazansın’ demiştir. Fakat daha sonra, işin Teknopanel firmasına aynı bedel ile verildiğini öğrendik. Bunu Teknopanel firmasına verilmesi işinin OSB yönetiminin istediğini söylemiş olup, bende ‘Burayı onlar mı yönetiyor? Oraya verecekler ise neden bizi kullanıyorlar? Direk versinler’ dedim ve hesapların meclise getirilmesini söyledim. Bu konuda birkaç meclis döneminde daha Tuncay Başkana ve yardımcılarına hesaplarını getirmelerini söylememe rağmen hala daha bana bir şey getirilmemiştir. Ben de bu şirketin müdürü olan Bülent Bey’e konuyu anlattım ve hesapların meclise getirilmesi gerektiğini söyledim. Bülent Bey bana; ‘Bu şirket böyle bir iş yapmıyor, sadece personel işi yapıyor’ diye cevap verdi. Hatta beni hayal kurmakla suçladı. Bende 2022 Ağustos Ayı Olağan Üstü Meclis Toplantısı’nda tekrar konuyu açtım. ‘Artık seçime gidiyoruz, bu şirketin hesaplarının bir sonraki toplantıya getirilmesini son kez tekrar söyledim. En son 8 Eylül’deki meclis toplantısının gündemine yazdım ve gündemi tüm meclis üyesi arkadaşlara dağıttım” diye konuştu.

“Şirket 1 milyon 995 bin 020 TL zarar etmiş”

TSO’nun şirketinin 1 milyon 995 bin TL zarar uğradığını kaydeden Dertli, “Toplantıya şehir dışında olanlar zoom üzerinden iştirak edebiliyorlar. Bu toplantıya, odamızın yönetim kurulu hesap vermemek, aynı zamanda meclisin denetim hakkını kullanmasını engellemek için katılmamışlar ve her hangi bir doküman getirmemişlerdir. Ben de elimde resmi olan mizanlara göre bu şirketin; göreve geldiğimizde ekte sunduğum mizanda açıkça yazdığı gibi banka hesaplarında 1 milyon 117 bin TL nakit ve sene sonu 482 bin TL alacağı ve 43 bin TL borcu bulunmaktadır. 2020 yılında bu şirket Düzce OSB Müdürlüğü ile yapmış olduğu 8 milyon 200 bin TL iş karşılığında iş artışı ve fiyat farkı olarak 14 milyon 902 bin 184 TL 40 kuruş fatura kesilmiş ve bunun karşılığında ise 12 milyon 495 bin 939 TL 74  kuruş hesaplarımıza gelmiştir. Kalan 756 bin 244 TL’si 2021 yılına sarkmış ve ilave 71 bin 600 TL’lik fatura kesilmiş olup, bununda 770 bin 389 TL 84 kuruşu bizim şirket hesaplarına gelmiştir. Bakiye 57 bin 460 TL kalmıştır. Bu ödemelerin bir kısmı çek ile yapıldığı OSB yönetimi tarafından söylenmiş ve en uzun vadelerinin 3 ay gibi olduğu, yani bizim mizan nizam döneminde ödendiği ekte sunduğum mizanda açıkça bellidir. Bu inşaat işini yapan bizim şirketin ihalesiz olarak verilen Teknopanel Mühendislik firması bize 2020 yılında 12 milyon 614 bin TL fatura kesmiş, bunun 10 milyon 301 bin 566 TL’si ödenmiş, 2 milyon 312 bin 841 TL’si 2 milyon 312 bin 447 TL olarak 2021 yılı içinde ödenmiştir. Burada 320 satıcılar hesabında bu firma dışında  2 hesap daha bulunmaktadır. Bu Düzce OSB Müdürlüğü ve Enge Enerji Soğutma firmaları da bu işlemle ilgili fatura kesmiştir. OSB Müdürlüğü   3 milyon 758 bin 596 TL Enge Enerji 524 bin TL olarak odamıza fatura keserek paralarını almışlardır. Yani bu inşaat için Düzce TSO Hizmet Firmasından 16 milyon 897 bin 205 TL artı KDV para ödenmiş, bunun karşılığında 14 milyon 902 bin 184 TL tahsilat yapılmıştır. Burada 1 milyon 995 bin 020 TL zarar edilmiştir” şeklinde konuştu.

“Sivrikaya, Tuncay Şahin ve Bilal Türkan tarafından kandırıldı”

Şirket yöneticisi Bülent Sivrikaya’nın TSO Başkanı Tuncay Şahin ve Bilal Türkan tarafından kandırıldığını söyleyen Dertli, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu hesaplar bile başlı başına büyük bir sorun olmaktadır.  Bu açıklamayı Meclis Üyemiz Bülent Sivrikaya Bey’in eşinin paylaşımından esinlendiğim ve amacımın ne olduğunu anlaması ve yapılan işlerden başta Bülent Bey ve eşi olmak üzere bilgilenmesini sağlamaktır. Bu işlerin hiç birinde Bülent Bey’in imzası bulunmamaktadır. Bu durum ile ilgili şirketin diğer müdürü veya müdürleri tarafından Bülent Bey’e bilgi verilmemiştir. Yani Bülent Bey burada Tuncay Şahin ve Bilal Türkan tarafından kandırılmıştır. Ben de kendisini tanıdığım kadarıyla dürüst olan Bülent Bey’e bu durumu anlatmaya çalışmama rağmen ısrarla beni hayalcilik ile suçlamaya çalışması biraz düşündürücüdür. Bu diğer arkadaşlar meclisin denetim yetkisini kullanmaması için meclisin Temmuz – Ağustos mizanlarını bile incelememişlerdir. Komisyon üyelerini arayarak denetim yapılmamasını sağlamılardır. Ben de bu delil ve bilgiler çerçevesinde şirketin banka hesaplarında olması gereken paraların olmaması, şirketin kasıtlı zarar ettirilmesi hususları başta olmak üzere bu hafta başı Düzce TSO Meclis Başkanı olarak Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ettim. Ve bu müracaatım hakkında herhangi bir basın kuruluşuna veya görevlisine veya kişiye ne dilekçe verdim, ne de bilgi verdim. Sadece birkaç meclis üyesi arkadaşımla paylaştım. Basında çıkan haberlerin kaynağı nedir? Bunu ben bilemem. Bu konuda ters bir durum varsa, tabii ki kendileri de şikayette bulunabilirler veya da düzeltme talebinde bulunabilirler.”

“Neden Meclise denetim için evrak göndermedin”

“Şimdi ben bu hiçbir şeyden haberi olmayan ve beni hayalcilik ile suçlayan arkadaşımdan açıklama bekliyorum” diyen Dertli, Bülent Sivrikaya’ya şu soruları yöneltti:

 “ Neden Meclise Denetimi için evrakları göndermedin? Sen bu şirketin müdürü değil misin? Burada bir usulsüzlük varsa, ‘Benim haberim yoktu’ diyeceksin ve varsa neden hala sana bile bilgi vermeyen diğer müdürler ile berabersin? Sende bu odanın şirketinin 1 kuruşuna zarar gelmemesi için ne gibi girişim yapacağını ben de merak ediyorum. Bu konuda kim olursa olsun her yerde, her platformda tartışmaya hazırım. Sayın Bülent Bey; size tavsiyem daha önceki dönem meclis üyesi olan Tuncay Şahin ve Bilal Türkan savcılığa şikayet ettiler, sen o konuya bak. Başta Bülent Bey’in eşinin üzülmesinden dolayı bu hoş olmayan durumdan dolayı ben de çok mutlu değilim. Bu açıklamayı yapmak bile bana çok zor geliyor.”