Etkinliğin ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kentsel dönüşümün önemine değinerek, Türkiye’de bilimin eliyle düzenlenen ilk kentsel dönüşüm çalıştayının sonuçlarını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na da sunulacağını söyleyerek, etkinliğin ülkemizin gelişmesine katkı sağlamasını temenni etti.

Kentsel dönüşümün sadece doğal afetler sonrası düşünülmemesini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şehrin ihtiyacına ve doğasına göre yenilemelerin akıllıca yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çalıştayın şehrimiz ve ülkemiz için faydalı sonuçlar getireceğine inandığını söyleyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, etkinlikte emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

BAŞKAN YARDIMCISI YILMAZ: DÜZCE YÜZDE 80-90 ORANINDA DÖNÜŞTÜ ANCAK HALA EKSİKLER VAR

Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın konuşmasından sonra etkinlik ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlatan Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Serkan Yılmaz, Düzce’nin deprem sonrasında %80-90 dönüşmüş olmasına rağmen, halen daha yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm denince herkesin aklına fiziksel dönüşüm geldiğini ifade eden Serkan Yılmaz, ekonomik ve sosyal dönüşüme dikkat çekti. Ekonomik ve sosyal dönüşümün gerçekleştirilmesiyle birlikte fiziksel dönüşümün de büyük bir çoğunluğunun kendiliğinden oluşacağının altını çizdi.

VEKİL YAMAN: ÜLKEMİZİN KÜLTÜR KODLARI KORUNMASI GEREKİYOR

Programın üçüncü açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Türkiye’nin en büyük yaralarından bir tanesinin yapı stokunun çürük olduğuna vurgu yaptı. Kentsel dönüşümün Türkiye’nin her yerinde uygulanması gerektiğini söyleyen Cemil Yaman, kentsel dönüşüm sürecinde belediyelere çok iş düştüğünün altını çizdi. Kentsel dönüşümün her aşamasından milletin haberi olması gerektiğini vurgulayan Yaman, belediyelerin vatandaşla birlikte bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’daki kentsel dönüşüm projelerini incelediklerini söyleyen Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, orada yapılan projelerin insanları gelir düzeyine göre ayırdığını, sitelerin ekonomik yapıya göre oluşturulduğu bilgisini paylaştı.

Ülkemizde yapılacak kentsel dönüşüm projelerinin “Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir.” sözüne uygun olarak yapılması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Cemil Yaman, gelir düzeyine göre insanları ayırmanın kültürümüze uymadığının altını çizdi. Ülkemizin medeniyet ve kültür kodlarının korunarak kentsel dönüşümün yerine getirilmesi gerektiğinin üzerinde duran Yaman, oluşturulan projelerde komşuların birbirinden ayrılmaması gerektiğini ve mahalle bakkalların ve büyük camiler yerine temizliği ve kullanışı daha kolay mescitlerin yapılmasının uygun olacağını ifade etti.

VALİ ATAY: KENTSEL DÖNÜŞÜM HER YÖNÜYLE DÜŞÜNÜLMELİ

Çalıştayın son açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Valisi Cevdet Atay, kentsel dönüşümün her yönüyle düşünülerek gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Düzce depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen acıların hale taze olduğunu söyleyen Vali Cevdet Atay, bu acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Kentsel dönüşümde sosyal ve kültürel olguların da ele alınmasının çalıştayın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyleyen Vali Cevdet Atay, çalışmalarından dolayı Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, çalıştayda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

ÇALIŞTAY DÜZENLENEN PANELLERLE DEVAM ETTİ

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra etkinlik, panel oturumlarıyla devam etti. Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü’nün yaptığı panel “Kentsel Dönüşümün Yöntemi” başlığı altında başladı.