Türkiye’nin sınır komşusu Suriye’de 2011’de başlayan iç savaş nedeniyle bu güne kadar 3.7 milyon Suriyeli geçici koruma statüsü kapsamında ülkemize geldi. 1.7 milyon da farklı uyruktan olmak üzere 5.4 milyon yabancı Türkiye’de yaşıyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, medyanın Ankara temsilcileri ile buluşmasında, Suriyelilerin Türkiye’de nüfusun demografik yapısını bozmaması için “seyreltme” uygulandığını açıkladı. Planın detaylarını Hürriyet gazetesinden Hande Fırat yazdı. 

Mekânsal Yoğunlaşmayla Mücadele projesi devrede…

Tüm Türkiye’de uygulamaya giren Mekânsal Yoğunlaşma ile Mücadele Planı ile Suriyeliler başta olmak üzere yabancıların gettolar oluşturması için yeni adımlar devreye alındı.  Bu sorunlara Ankara Altındağ’da ağustos ayında çıkan olaylar ve iki Suriyeli tarafından Emirhan Yalçın’ın öldürülmesi eklenince, seyreltme ya da Mekânsal Yoğunlaşmayla Mücadele projesi ilk kez Ankara’da gündeme geldi. Ardından uygulama tüm ülkeye yayıldı.

16 il yabancı uyruklulara kapatıldı

Suriyeli nüfusun yoğun olduğu 16 il Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova ile 52 ilde toplam 800 mahalle, İstanbul’da Fatih ve Esenyurt ilçeleri her türlü statüden tüm yabancıların başvurularına kapatıldı. Kayıt kapama dışında atılan ikinci adımda ise yoğunluğun bulunduğu yerleşim yerlerindeki Suriyeliler gönüllülük esasıyla farklı ilçe ve illere yerleştirilmesi kararlaştırıldı.