Saadet Partisi Düzce İl Başkanı Birkan Mertol tarafından Düzce’nin 3 ilçesini vuran afetler ve gündemdeki konulara ilişkin İl binasında basın toplantısı gerçekleştirildi.
 
Düzce’nin Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde yaşanan sel felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileyerek bu acı olaydan dersler çıkarılması gerektiğini belirtti.
 
‘Rekolte tespiti mayıs ayında yapılamaz’
 
Konuşmasının devamında fındık rekolte tespitinin hasat öncesi yapılması konusunda açıklamada bulunan Mertol, konuşmasına şu cümlelerle devam etti:
 
“Fındığın rekoltesinin yüksek gösterildiğini ve Türk fındığının ucuz fiyata alınmasının alt yapısının oluşturulmaya çalışıldığını ifade etmiştik. Zira doğru rekolte tespiti mayıs ayında yapılamaz. Doğru rekolte tespiti hasat öncesinde yapılır.”
                       
‘Cumhurbaşkanı, TMO’ya yazılı talimat vermeli’
 
Fındık üreticilerinin mağdur olmaması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın devreye girmesini isteyen Mertol şu ifadelerde bulundu:
 
“Zira Cumhurbaşkanı icranın başıdır. Tek yetkili ve sorumludur. Eğer Cumhurbaşkanı fındık üreticisinin mağdur edilmemesini istiyorsa bu konuda bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlar ve TMO’ya yazılı talimat vererek, maliyet hesapları da dikkate alınmak suretiyle dolgun bir taban fiyatın açıklanmasını sağlar.”    
 


‘Tatmin edecek bir taban fiyat oluşturulmalı’
 
Mertol, devlet tarafından müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı ve şunları söylerdi:
 
“Üreticiyi tatmin edecek bir taban fiyat oluşturulmalı, devlet tarafından piyasaya müdahale edilmelidir. İtalyan şirketi FERRERO, Türk fındığını 14-15 TL’den alırken, İtalyan üreticiden 30 TL’ye almaktadır.”
 
‘Taban fiyat 25 TL olmalı’
 
Fındık fiyatının belirlenmesinde refah payının da dikkate alınması konusunu vurgulayan Mertol, şunları söyledi:
 
“İl Başkan Yardımcımız, Ziraat Mühendisi sayın Haluk Şensoy’un yaptığı çalışmalar neticesinde 1 kg fındığın maliyetinin 15,50 TL olduğu tespit edilmiştir. Bu maliyetin üzerine yüzde 25-30 oranında bir refah payı konulmalıdır. Geçmiş yıllarda yaşanan kayıpların telafisi ve bu yılın rekolte ve maliyet miktarları dikkate alındığında 2019 ürünü fındık için verilmesi gereken taban fiyat 25,00 TL olmalıdır.”
                       
‘Üreticinin sömürülmesine müsaade etmeyiz’
 
“Fındık üreticisinin sömürülmesine müsaade edilmemeli” diyen Mertol, açıklamasına şu sözlerle son verdi:
 
“Sonuç olarak Saadet Partisi olarak siyasi iktidara çağrımız şudur; fındık üreticisini küresel emperyalist tekelci sermayenin insafına terk etmeyiniz. Fındık üreticisinin emeğinin ve alın terinin sömürülmesine müsaade etmeyiniz. Bunun için, hasat başlamadan önce taban fiyatı açıklayınız. Arzetmiş olduğumuz veriler doğrultusunda belirlenecek taban fiyat 25,00 TL’nin altında kesinlikle olmamalıdır. Böyle bir fiyat hem üreticiye hem de devlete kazandıracaktır. Küresel sermaye değil üreticimiz ve devletimiz kazanacaktır.”
 
‘Bunu duyduğumda tüylerim diken diken oldu’
 
Basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Mertol, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın Öncü TV’de yayınlanan Afet Özel programında yaptığı ‘Biz afet için geldi denilen 500 bin TL’yi görmedik. Bunun takipçisi olacağız’ açıklaması hakkında şu açıklamalarda bulundu:
 
“Cumhur İttifakı partilerinden MHP’nin Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın yaptığı açıklamayı biz de duyduk. Bunu duyduğumda tüylerim diken diken oldu. Saadet Partisi İl Başkanı olarak biz de bu konu hakkında açıklama bekliyoruz.”

Haber: H. DURNA
Görüntü: T. AKARSU