Düzce şehir mezarlığında yaşlı ve çürümüş ağaçlar ile mezarlara zarar veren ağaçların kaldırılması çalışmalarını anlatan Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak, insanların yaşadığı yerlerin güvenli hale getirilmesinin sorumluluğunu taşıdıklarını ifade etti.

Türkiye’nin her şehrinde ağaçların budandığını, kaldırıldığını ve kontrol altına alındığının altını çizen Albayrak, “İnsanların yaşadığı yerleri her açıdan güvenli hale getirmeniz gerekir. Ağaçların sorumluluğu bizim görevimizdir. Rüzgârlı havalarda vatandaşlara mezarlığa gitmeyin, çocuklara parklara çıkmayın diyemeyiz. Parktaki donatıyı da ağaçları da güvenli hale getireceğiz. Dolayısıyla insan hayatı söz konusu olduğunda bir yerde ağaç budanması gerekiyorsa budanır, kesilmesi gerekiyorsa da kesilir. Şehir mezarlığı özelinde de durum böyledir” diye konuştu.

AĞAÇLARIN KESİLME NEDENİNİ YİNELEDİ

Ağaçların, insanlara mesaj verdiğini bu mesajları iyi okumanın can tehlikesinin önüne geçeceğini kaydeden Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak, “Mezarlıkta ağaçların devrilmesine teknik bir açıdan baktığımızda; Düzce’mizin toprak yapısı gevşek, alüvyon bir yapıdır. Altında da su var. Kök yapısının ona göre oluşacağını bilmemiz lazım. Buraya ibreli dediğimiz yaprağını dökmeyen bir ağaç diktiğinizde rüzgâr perdesi yapmış oluyorsunuz. Rüzgâra direnç gösterdiğinde ya kırılacak ya da devrilecek. Ayakta kalabilmesi için zeminin çok sağlam olması gerekiyor. Yağmurlu suya doygun bir zeminde ağacın kökleri çevresindeki zemin yarı akışkan hale geliyor ve toprakla tutunma direnci kırıldığı anda ağaç o tarafa doğru yatıyor” dedi.

Şehir mezarlığında mezar kazılırken ister istemez ağaç köklerinden birinin kesildiği de bu köklerin de ağacın destek kökü olduğunu söyleyen Albayrak, “Ağacın altı neyse üstü de o olmak zorundadır. Destek kökü kesildiğinde ağaç diğer tarafa doğru meyil verir ve tutunamaz bir hale gelince rüzgâr bile olmaya gerek kalmadan düşer” ifadelerinde bulundu.

"DÜZCE’DE MEZARLIKLARDA BÜYÜK AĞAÇLAR OLMAMALI"

“Düzce ovasının toprak yapısına bakıldığında insanların yaşadığı yerlerde ibreli büyük ağaçlar olmaması gerekir” diyen Albayrak, “Mezarlıklarda da destek kökleri kesilmiş ağaçları ya kontrol altına alacaksınız ki burada dev ağaçları kontrol altına alamazsını ya da bu tür ağaçları dikmemelisiniz” dedi.

"ORMAN İŞLETMESİNİN İZNİYLE KESİMLER YAPILIYOR"

Şehir mezarlığındaki çalışmada hukuki zeminde bir sorun olmadığını ve teknik açından da incelendiğinde tehlikeye davetiye çıkarmasından dolayı Orman İşletmesine durumu anlattıklarını belirten Albayrak, “ Ağaçların insanların üzerine devrilme riski olduğu için Orman İşletmesine gittik. Onlar bize müsaade ettiler. Hangi bölüme izin verdilerse onları kestik. Kaldı ki her ağacı da kesmiyoruz. Devrilme tehlikesi olan, yaşlanmış ağaçları işaretledik ve kestik. Orman İşletmesinin kesim ve nakliye konusunda izni vardır” şeklinde konuştu.

"TEHLİKE MİRAS BIRAKMAK İSTEMİYORUZ"

Ova olan yerleşim yerlerinde büyük ve uzun ağaçların dikilmesinin sakıncalı olmasının zeminin sağlam olmamasından kaynakladığının altını çizen Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak, “ Burada 160 santim çap yapmış kavak ağacını görünce dehşete kapıldık. Çürümeye başlamış ve 40 tonun üzerinde ağırlığı vardı. O ağaç birinin üzerine yıkılsaydı ben düşünemiyorum. İnsanlar iyi niyetle ağaç dikiyorlar ancak destek kökünün biri kesildiğinde tehlike arz ediyor. Vatandaşlar çiçek dikebilirler. Biz geleceğimize tehlike miras bırakmak istemiyoruz. Şimdiden tedbir almak gerekiyor. Biz burada yaptığımız işlerin tamamı insanların güvenliğini temin edebilmektir. Biz bunun derdindeyiz. Biz ağaç ve zemini okuyarak tedbir alıyoruz” diye konuştu.

"ÇİÇEK AÇAN KÜÇÜK AĞAÇLAR DİKİLMELİ"

Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak, şehir mezarlığında örnek bir uygulama yaparak insanların beğenisine sunacaklarını kaydederek, “ Mezarlıklarda ömrü 40-50 olan, çiçek açan, fazla büyümeyen ağaçları tercih edebiliriz. Mezarlıklar arasında ağaçlar olmayacak. Ağaçlar kesilirken mezarlıklara zarar verilse bile eski haline getiriyoruz. Ağaçların kökleri mezarları kaldırarak zarar veriyor. Geçmişe de saygı göstermemiz gerekir. Buralar bizim gelecekteki tapularımızdır. Bu yüzden düzgün bir şekilde bırakmamız gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.