Ziyarette Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri hazır bulundu. Toplantının açılış konuşmasını yapan Düzce TSO Meclis Başkanı Ahmet Dertli, odanın kısa tanıtımını yaptı.

Dertli, OSB’ler, istihdam rakamları, oda istatistikleri ve genel durum değerlendirmesi yaptığı konuşmasında; “Düzce’de üretilip direkt ihraç edilen ve ilimizde üretilip başka illerden ihracatı gerçekleştirilen ürünlerin toplam tutarı 2000 yılında 132.000.000 $ iken 2018 yılında bu rakam 745.000.000 $’ı bulmuştur. İmalat sanayi sektöründe 660 firmada 32 bin kişi istihdam edilmektedir.  Bu firmaların yaklaşık 100 tanesi Organize Sanayi Bölgelerindedir. İlimizde bulunan 5 Organize Sanayi Bölgesinden ikisinde tüm parseller sanayicilere tahsis edilmiştir. Ayrıca Islah OSB’den dönüşen Gümüşova OSB ve kamulaştırma aşamasında olan Çilimli OSB ile Akçakoca Demir Çelik İhtisas OSB yatırımcılara kapılarını açmıştır. İstanbul Sanayi Odasının İlk Büyük 500 Sanayi Kuruluşunun 9’u Düzce’de yer almakta olup, İkinci 500 sanayi kuruluşunda ise 7 firma bulunmaktadır. Düzce, Teşvik Yasası’nın sağladığı avantajlar, altyapısı ve lojistik avantajı nedeniyle yatırımcıların gözdesi durumundadır. 195 milyon Dolar Dış Ticaret Hacmi ile 2023 hedeflerine ulaşmamızda ilimizin önemli katkısı bulunmaktadır. Dış ticaret hacminin 108 milyon Dolar’ı İhracat, 87 milyon Dolar’ı ise İthalat olarak gerçekleşmiştir. İlimizde üretilen ürünlerin 124 ülkeye ihracatı yapılmaktadır. Dış Ticaret hacmine göre öne çıkan sektörler; Otomotiv Yan Sanayi, Ağaç ve Orman Ürünleri Sanayi, Makine imalat ve Metal sanayi, Tekstil ve Gıda ürünleri imalatıdır. 33.000 öğrencisi olan Düzce Üniversitesi ve Meslek Liseleri ile sanayicilerimizin nitelikli personel ihtiyacı kolaylıkla karşılanmaktadır. Düzce Teknopark yeni binası ile 100’ünüzerinde Firmaya imkân sağlayabilecek özelliktedir. 2018 yılı itibari ile 8 Ar-Ge Merkezi bulunan ilimde Ar-Ge Merkezi Belgesi olan firma sayısı günden güne artmaktadır.  Düzce OSB 173 hektar üzerine kurulmuş olup, 66 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Tam doluluk oranına ulaşan Düzce OSB’de yaklaşık 5500 kişi istihdam edilmektedir.  Düzce II. OSB 81 hektar üzerine kurulmuş olup, 12 adet sanayi parseli bulunmaktadır. Tam doluluk oranına ulaşan Düzce II. OSB’de yaklaşık 1000 kişi istihdam edilmektedir. Gümüşova OSB 360 hektar üzerine kurulmuş olup, faaliyette olan firmalarda yaklaşık 2000 kişi istihdam edilmektedir. Elektrik, su, doğalgaz altyapısı hazır olan boş parseller yatırımcılarını beklemektedir. 83 hektarlık alan üzerine kurulan Çilimli OSB, TEM Düzce çıkışına 4 km uzaklıkta olup, düz bir arazi yapısına sahiptir. Arazi yapısının düz olması altyapı, yapım işinde maliyet ve zaman avantajı kazandıracaktır.  Çilimli İlçesi merkeze ve diğer ilçelere yakınlığı açısından istihdam edilecek personelin ulaşımında avantaj sağlamaktadır. Elektrik, su, doğalgaz altyapısı hazır olan boş parseller yatırımcılarını beklemektedir. 88,5 hektarlık alan üzerine kurulan Akçakoca İhtisas OSB’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kuruluş işlemleri tamamlanmış olup, kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Şahin faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi…

Ahmet Dertli’nin ardından konuşan Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, 2018 yılından bu yana gerçekleştirilen faaliyetler hakkında Vali Cevdet Atay’a bilgiler aktardı. Şahin, “Türkiye odalar ve borsalar birliği ile milli eğitim bakanlığı arasında yapılan protokol gereği odamız himayesine verilen proje okulumuz Mevlana mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte proje geliştirerek, okulumuzda öğrenim gören öğrencilerimizin daha modern makine ve ekipmanlarla eğitim almalarına katkıda bulunduk.

Sektörle buluşuyoruz isimli program ile öğrencilerimizin çalışmalarını ilgili sektör temsilcilerine sunma fırsatı verdik. Program düzce genelinde büyük ilgi görerek yerel ve ulusal medyada da ses getirdi. Yine proje okulumuzla birlikte staj ve istihdamda öncelik tanınması protokolleri yaparak okulumuzda okuyan gençlerimizin hem okul stajları döneminde hem de okul sonrası istihdamları noktasında öncelik almalarına katkıda bulunduk  Okulumuzun bizim himayemize geçmeden önce %80’lerde olan doluluk oranı bizim himayemize geçtikten sonra %100 oldu. Bu da projenin ne kadar değerli ve önemli olduğunun göstergesi oldu. Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile birlikte Türkiye’de bir ilk olacak olan mesleki yeterlilik merkezi kurulumu için uluslar arası proje geliştirdik ve sonuca erdirdik. Pandemi süreci sonrasında bu belgeye sahip olan gençlerimiz ilk etapta Almanya’da 6 ay iş arama ve çalışma vizesine başvuruları halinde hızlıca sahip olacaklar. Ayrıca mesleki yeterlilik merkezimiz yine bir ilk olarak kapsamı en geniş belgelendirme merkezi olarak da faaliyetlerine devam etmektedir” diye konuştu.

Vali Atay: “TSO ile birlikte güzel çalışmaların altına imza atacağız”

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan Düzce Valisi Cevdet Atay, mesleki kuruluşların ve sivil toplum kuruluşlarının ilin ekonomisinde ve işleyişinde önemli yere sahip olduğuna değinerek, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ile ortaklaşa birçok güzel işe imza atacaklarına inandıklarını söyledi.