Düzce Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri sigara bağımlısı arkadaşları için “ Dumansız Yaşam İçin Elele” adlı proje hazırladı. Öğrencilerin bugün yaptığı proje tanıtım toplantısına, onur kurulu öğrencileri, okul müdürü, Üniversiteden doktorlar ve Halk Sağlığı Müdürlüğünden Dr. Mahir Arslan katıldı. Öğretmenlere yönelik yapılan toplantıda, projenin amacı ve öğrencilere sağlayacağı yararlar konuşuldu, bu proje kapsamında isteyen öğretmenler ve öğrenciler Düzce Üniversitesi Doktorları tarafından sigara bırakma tedavisi alacak.

Öğretmenleri de projede görmek istediler

Okul müdürü Hasan Sarı öğrencilerin başlatmış olduğu projeden bahsederek öğretmenleri desteğe davet etti.

“Sağlık İl Müdürlüğümüz ve Üniversitemizle paylaştığımızda bize destek olabileceklerini belirttiler. Bizde çocuklarımızın bu programını bir proje şeklinde uzmanlarla belirledik. Üniversitede ki hocalarımız ve Öğrencilerimiz sizlerden beklentilerini ve nasıl bir program yürütüleceğini sizlere anlatacak. Sizlerden hedefe ulaşabilmek için destek istiyoruz.”
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doc. Dr. Leyla Yılmaz Aydın da öğretmenleri bu projeye davet ederek “Tütünün kontrolü neden gereklidir, öğretmenlik meslek etiği, tütün Endüstrisiyle ortak yönümüz, Dünyada sigara mücadelesi” konularında öğretmenlere sunum yaptı.
Aydın, “Biz bu projede sizleri de görmek istiyoruz, size projede tütünün zararlarını anlatmayacağım, bununla ilgili uzun yıllardır çalışmalar devam ediyor. “ şeklinde konuştu.

Okulumuzda en yaygın problem sigara

Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerin Onur kurulu Başkanı Uluscan Genç projeyi gerçekleştirmeye nasıl karar verdiklerini anlatarak bu projeyle neler amaçladıklarını söyledi.
Uluscan, “Ekim ayında ilk onur genel kurulu toplantımızda okulumuzla ilgili genel problemleri görüştük. Okulumuz genelinde öğrenciler açısından çok ciddi sorunlar olmadığını, ancak sigara bağımlılığının okulumuz içinde en yaygın problem olduğunu gördük ve bununla ilgili olarak bir şeyler yapmamız gerektiğine karar verdik. Sigara ve madde bağımlılığı başlama yaşının genel olarak ilk ve ortaöğretim çağında ki öğrencileri kapsadığı ülkemizde, bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Tüm bu çalışmalara rağmen ülkemizde her gün 12-16 yaş arası binlerce genç sigara bağımlısı olmaktadır. Bu doğrultuda okulumuzda yaptığımız araştırmalar sonucunda tüm zararlarını bilmelerine ve yapılan tüm bilinçlendirme çalışmalarına rağmen yaklaşık 800 arkadaşımızın sigara bağımlısı olduğunu fark ettik ve bu arkadaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla “ Dumansız Yaşam İçin Elele” projesini hazırladık. Düzce Üniversitesi Göğüs Hastalıkları ana bilim dalı Başkanlığı ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü projemize ortak oldu.” Dedi.

Öğretmen için de tedavi

Proje kapsamında 136 öğrencinin tedaviyi kabul ettiğini dile getiren Genç, öğretmenlerinden destek istediklerini belirtti. Ayrıca Genç, öğretmenlerin isteği doğrultusunda tedavi edilebileceklerini dile getirdi.
Genç, “Proje kapsamında yaptığımız görüşmelerde 136 arkadaşımızın sigarayı bırakmak istediğini belirledik. Bu arkadaşlarımızın tedavilerinin sağlanması amacıyla Üniversitemiz ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün ilgili birimleri ile buluşturmayı amaçlıyoruz. Bunun yanında çok sevdiğimiz ve bizim için emek veren siz değerli öğretmenlerimizin bizlere model olmalarını ve projemizin başarısı için destek vermenizi istiyoruz. Ayrıca sigara bağımlısı olup bırakmak isteyen öğretmenlerimiz için Üniversitemiz tarafından tedavi programı hazırlanacaktır.” Şeklinde konuştu.

Haber: S. YANAR