Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, uzun bir aranın ardından ilk kez bir canlı yayına konuk olarak Öncü TV ve 100.2 Radyo Öncü ortak yayını Kitabın Ortasından programında Sadullah Ünsal’ın ve vatandaşların sorularını yanıtladı. Başkan Özlü, projelerdeki gecikmeden Düzce’nin otopark sorununa, OSB’nin genişletilme planından belediyenin mali durumuna kadar tüm sorulara açık yüreklilikle yanıt verdi. İlgiyle izlenen programda sorulmayan soru, girilmeyen konu kalmadı.

‘Türkiye’de belediyelerde adaletsizlik var’

Bütçenin büyük bir kısmının büyükşehirlere gittiğini ve il belediyelerine düşen payın az olduğunu belirten Başkan Özlü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuyla ilgili bir görüşme yaptığını belirterek, “ Sayın cumhurbaşkanımıza güzel bir sunum getirdim. Bu sunumda yaptıklarımız ve yapacaklarımız vardı. Bu sunumda ayrıca gelir-gider tablosu vardı. Projelerimizi baştan sona kapsayan bir sunum getirdim. Kendileri ile görüştüm. Biliyorsunuz Türkiye’de büyük şehirlerin aldıkları payla, bizim gibi belediyelerin aldıkları paylar arasında büyük bir fark var. Türkiye’de vatandaşların ödediği vergilerin yüzde 45’i İstanbul’a gönderiliyor. Bu çok ciddi bir rakam. Bizim gibi büyük şehir olmayan 51 ilin yüzde 1 buçuğunu alıyoruz. Ben cumhurbaşkanımızdan bunun iki katına çıkartılmasını talep ettim. Bu çok önemli bir konu. Türkiye’de belediyelerde adaletsizlik var. Aslan payını Büyükşehirler alıyor. İl Belediyelerinin İller Bankası’ndan aldıkları payların iki katına çıkartılmasını istiyorum.” diye konuştu.

‘1. OSB’yi fındık ve kavak bahçelerini alarak genişleteceğiz’

Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin çevre köylerden tepki çeken genişletilmesi kararı ile ilgili de konuşan Başkan Özlü, tarım arazilerine dokunulmayacağını ancak fındık ve kavak bahçelerinin genişleme planına dâhil edileceğini açıkladı. Özlü, “OSB’lerde hiç boş yer kalmadı. Talep var. Bizim Düzceliler’e bir sözümüz vardı. Dedik ki seçim döneminde biz OSB’lerde 18 bine yakın kişiyi istihdam edeceğiz. Çilimli, Akçakoca OSB’leri dolduracağız. 1. OSB’deki tarım arazileri kalacak, ama fındık ve kavak bahçelerini alarak, burasını genişleteceğiz. Burası istihdam ile ilgili, Düzcelilere istihdam sağlamak için genişleteceğiz.” diye konuştu.

‘Halk günü yapmam, halkın ayağına giderim’

Vatandaştan gelen ‘Halk günü yapacak mısınız?’ sorusuna da yanıt veren başkan Özlü, “Halk günü yapmayacağım, ben halkın ayağına gideceğim. Halk günü demek, halkı ayağına çağırmak demek. Bakın, ben göreve geldiğim zaman, biliyorsunuz mahalleleri dolaşarak halkın ayağına gittim.” dedi.

‘Konur Alp Gazi Türbesi’ne türbedar koyulacak’

Düzce’de ortak değer olarak bölgenin fatihi Konur Alp Gazi’yi öne çıkardıklarını belirten Özlü, birkaç önce Gazi’nin türbesinin kuş pisliği içinde kalmış görüntüsüyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Özlü, “Ben Konuralp’te oturuyorum ve çok seviyorum. Bakın Türbe konusunda, benden önceki dönemde, bizim Belediye ile TSO arasında bir protokol imzalanmış. Burasını yapan firma iflas ettiği için türbe ve hamam ile ilgili çalışmalarını yarıda bırakmış. Bu türbenin yapımı ile ilgili 500 bin TL bir maliyet çıktı. Biz Belediye olarak bir sorumluluk aldık ve türbeyi yaptık. Şimdi bir de türbeye bir türbedar koyacağız. Vatandaşın kapıyı açık bırakmasından dolayı ortaya çıkan kötü bir görüntü vardı. Belirli günlerde türbeyi açık tutacak. Sürekli başında birisini bırakmak yerine, sadece cuma günleri açık kalması daha mantıklı.” dedi.

‘Konuralp’i Dünya Miras Listesi’ne aldıracağız’

Konuralp’in dünya turizmine kazandırılması için çalışmaların devam ettiğini kaydeden Özlü, “Bakın Konuralp’te Valilik ile bir çalışma yürütüyoruz. Konuralp’i Dünya Miras Listesi’ne aldıracağız. Konuralp’teki kazılar, Türkiye’deki arkeolojik kazılardan daha hızlı ilerliyor. Konur Alp Gazi bizim için çok önemli. Biz Konuralp’te koruma amaçlı imar plan çalışması yapıyoruz. Bu çalışma bittiğinde Konuralp’te 2 muhtarlık binası yapabileceğiz, eski binaları restorasyon yapabileceğiz. Antik Tiyatro’da önümüzdeki aylarda konserlere başlıyoruz. Buraya Coşkun Sabah’tan tutun da kabul ederse Sezen Aksu’ya kadar birçok ismi getirteceğim” dedi.  

‘Düzce’deki otopark sorununu çözmek için projelerimiz var’

Düzce’de otopark sorununun olduğunu belirten ve bu konuda çalışmalarının olduğunu belirten Özlü, “Düzce’de otopark sorunu var. Ulaşım Master Planı yapıyoruz. Bu planın içinde kavşaklar ve otoparklar da var. Cedidiye Meydanı’nın altına kapalı bir otopark yapacağız. İstanbul Caddesinde çamurlaşma var diyorlar, bu kesinlikle doğru değil. Biz 10 santim beton döktük, kısıtlama döneminde. Çalışmaların uzaması da tek usta ve onun ekibiyle işi sürdürüyoruz, daha güzel ve titiz olsun diye bu yüzden.” dedi.

‘Sokak köpekleriyle ilgili şikâyetler azaldı’

Sokak köpekleriyle ilgili köpekler toplansa hayvanseverlerin, toplanmasa da vatandaşların tepki gösterdiğini ancak bunun kanunla sınırlandırıldığına dikkat çeken Özlü, “Sokak köpekleri ile ilgili şikâyetler azaldı, köpekler azalmadı. Bir kanun var biliyorsunuz, bu kanun sokak köpeklerini al, tedavilerini yap kısırlaştır ve kulağına küpeyi tak, aldığın yere bırak diyor.” dedi.

‘Projeleri pandemi geciktirdi, telafi edeceğiz’

Millet Bahçesi, Kasım Aktaş Ortaokulu, Kervan Kavşağı İyileştirme Projesi ve Düzce Mutfak Sanatları Projesi başta olmak üzere belediye eliyle yürütülen projelerin belirtilen zamana yetişmemesi ile ilgili de konuşan Özlü, “Bu yıl yağmurlu gitti. Kış aylarında da iki defa yoğun kar yağdı. Bu bir neden. Bir de işlerin yavaş gitmesinin nedeni, pandemidir. Bu pandemi bizim performansımızı düşürdü. Bu yavaşlamayı telafi edeceğiz. Bizim için önemli olan Kent Estetiği Projesi. Valilik binasının dış cephe giydirme işlemine başladık, millet bahçesi çok kısa süre içerisinde bitecek. Bunlar olunca göreceksiniz Düzce çok güzel olacak.” ifadelerini kullandı.

‘Yakış partimizin kurucusu, bakanlık yapmış büyüğümüz’

Dışişleri Eski Bakanı ve AK Parti Düzce Eski Milletvekili Yaşar Yakış’la yaptığı görüşmenin Yakış’a yüklenen ‘FETÖ’cü’ iddiaları üzerinden eleştirilmesiyle ilgili konulara da açıklık getiren Özlü, “Yaşar Yakış’ın FETÖ’cü olmadığını çok iyi biliyoruz. Yaşar Yakış bizim partimizin kurucuları arasında yer almış, bakanlık yapmış bir büyüğümüz. Ben bir kitap yazıyorum ve o kitap dün gece bitti. Bu nedenle, dış politikalar ile ilgili istişarelerde bulunmak üzere Yaşar Yakış’ı ziyaret ettim. Konuşmamızın ana teması dış politikadır. Bu nedenle Yaşar Bey ile görüştüm. Yaşar Beyi yeniden ziyaret edeceğim. Yaşar Bey kesinlikle, asla FETÖ’cü değildir.” dedi.

‘Milletvekili listesinden adımı ben çıkarttım’

Kendisine yöneltilen ‘Bakanlıktan sonra belediye başkanlığını kabullenemedi’ ithamlarına karşı çıkan Başkan Özlü, 2018 yılında milletvekili listesinin ilk sırasındayken adını kendi isteğiyle çıkarttığını açıklayan Özlü, “Ben kendi isteğim ile milletvekili olmadım. Her kesin milletvekili olmak istediği bir dönemde, milletvekilliği ilk sırasından ben adımı çıkarttım. Yasama ve yürütmenin tamamen birbirinden ayrıldığı yeni sistemde yasamadan çok yürütmede ülkeme ve milletime faydalı olabileceğimi düşündüm. Ben bir sosyal bilimci olsam, hukukçu olsam, çok güzel nutuklar atıp mecliste kavga edebilen bir insan olsam anlaşılabilir. Ama ben teknik bir insanım, projeciyim.” dedi.

‘Türkiye’ye örnek hizmetler yapıyoruz’

Düzce Belediyesi’nin faaliyetlerinin Türkiye’de benzeri olmadığını vurgulayan Özlü, “İddia ediyorum Düzce Belediyesi’nde yürütülen faaliyetler, Türkiye’de hiçbir belediyede olmayan faaliyetler. Biz temel konulara dokunuyoruz. Bakın biz, Düzce’nin tüm içme suyu altyapısını komple yeniliyoruz. Projesi yapıldı, parası bulundu. 20 Ekim’de içme suyu artıma tesisi ve ana isale hattının ihalesi olacak. Bu şehirde içme suyu altyapısına Selahattin Olcar döneminden beri kimse dokunmamış. Bakın Düzce’ye çok modern bir çöp tesisi kurduk, geçen Niğde Belediye Başkanı ziyaret etti. Biz Türkiye’ye örnek hizmetler yapıyoruz.” diye konuştu.

‘Resmi törenlere kurum katılımı önemlidir’

Resmi törenlere katılmaması üzerinden yöneltilen eleştirilere de cevap veren Özlü, “Ben bu eleştirileri doğru bulmuyorum. Ben Düzce’nin çocuğuyum. Ben burada doğup, burada büyüdüm. Ben Düzce’ye hizmet etmek istiyorum. 23 Nisan, 19 Mayıs gibi törenlere belediye başkan yardımcılarımız katılıyor. Bu törenlere kurumsal katılım gerçekleştirilir. Benim de törenler için görevli bir Belediye Başkan Yardımcım var. Biz Düzce Belediyesi olarak, bütün törenlere katılıyoruz. Ben çok kalabalıklarda bulunmayı tercih etmiyorum. İnanın zorunlu olmasa Ankara’daki toplantılara da katılmam. Düzce için bir fikri olan muhalefette dâhil herkesle görüşüyorum.  Bu AK Partili olmayabilir, Düzce için herkesle görüşmeye hazırım. Benim amacım Düzce’ye hizmet etmek.” dedi.

Programın tamamı için: https://www.youtube.com/watch?v=nIpW_Z7Wyuo