Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, sosyal medya hesabından yakın zamanda deneme üretimine başlayan Katı Atık Ayrıştırma Tesisi’yle ilgili sosyal medya hesabından anket çalışması düzenledi.

Başkan Özlü, vatandaşlara, “Değerli kardeşlerim, Düzce'mizde yaklaşık 300 dönüm araziye kurulu Entegre Katı Atık Ayrıştırma, İşleme ve Enerji Üretim Tesisi'nden ve faaliyetlerinden haberdar mısınız?” sorusunu yöneltti. Ankete katılan 3737 kişiden yüzde 39,9’u ‘Evet’, yüzde 60,1’i ise ‘Hayır’ cevabını verdi.

Anket sonuçlarını paylaşan Özlü, “Düzce'mizde kurduğumuz ve Türkiye'de örnek olan Entegre Katı Atık Ayrıştırma Tesisi'nde çalışmalarımız hızla sürüyor. Organik gübre üretimi yapabilmek adına ilk örnekler TÜBİTAK’a analiz edilmesi için gönderildi ve ilk gözlemlerin olumlu olduğu bildirildi” ifadelerini kullandı.

‘SIFIR ATIK’ PAROLASIYLA ÇÖP DEĞERLENDİRİLECEK

‘Sıfır atık’ parolasıyla hizmet verecek olan 1000 ton çöp işleme kapasitesine sahip tesiste çöpten elektrik üretilecek.

 Organik posalardan ise organik gübreye dönüştürülerek belediye bünyesindeki park ve bahçelerde kullanılacak, fazlasının da satışı gerçekleştirilecek.

Tesisin olduğu bölgede bir sera kurularak sebze ve meyve yetiştirilecek. Kalorifik değeri yüksek olan atıklardan ise çevrede faaliyet gösteren çimento fabrikaların yakıt ihtiyacı karşılanacak.

Her üç sınıfa da girmeyen çöpler ise dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Böylece Düzce’nin çöpü herhangi bir kötü görüntüye yol açmaksızın dönüştürülmüş olacak.

HABER: Mehmet GÜNESEN